«Η Ελλάδα και ο ελληνικός τουρισμός έχουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πολιτικών και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη και συνεργασία, στην Μεσόγειο και την Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής ευρωπαϊκούς προορισμούς και συγκαταλέγεται στους 15 πιο αγαπημένους προορισμούς παγκοσμίως? Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας όλο το χρόνο», τόνισε στον χαιρετισμό της, κατά την έναρξη των εργασιών του εργαστηρίου, η υπουργός Τουρισμού.
Η κ. Κουντουρά σημείωσε πως από το 2015 το υπουργείο σχεδίασε και εφαρμόζει μία νέα εθνική τουριστική πολιτική, βασισμένη σε 5 στρατηγικούς άξονες: Την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα νέων ξένων αγορών, την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την υψηλή ποιότητα του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.
Τόνισε πως τη διετία 2015-2016 επιτεύχθηκε στον τουρισμό ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στα επίπεδα του 7%, ποσοστό διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Υπογράμμισε πως το 2017 ξεκίνησε θεαματικά, με αύξηση των προκρατήσεων από 15% έως 70% από όλες τις βασικές μας αγορές, εκτιμώντας πως εκτός απροόπτου θα είναι ακόμη μία χρονιά ρεκόρ στις τουριστικές μας επιδόσεις.
Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του υπουργείου με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με στόχο την προβολή και προώθηση – συντονισμένα και δυναμικά – της Ελλάδας, στις αγορές-στόχους. «Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο. Διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, μοναδική ιστορία και παράδοση, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και εκπληκτική φύση, που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ήδη, τα δύο τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην περιοχή έχει παρουσιάσει αξιόλογη αύξηση», είπε.
Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε πως η συνδιοργάνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, το υπουργείο Τουρισμού και την ΠΑΜ-Θ, με τη συνεργασία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον του υπουργείου για την ανάπτυξη του τουρισμού και των τοπικών κοινοτήτων κατά μήκος του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού, από την Κασπία, τη Μαύρη θάλασσα και κατά μήκος της λεκάνης της Μεσογείου.