Τι προτείνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τη ρύθμιση των 120 δόσεων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ και γενικότερα το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και τις ανησυχίες και  τις προτάσεις τους για τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέλυσαν ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “οι φορείς τεκμηρίωσαν με οικονομικά στοιχεία και παραδείγματα, ότι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που συνεχίζουν να μαστίζονται από τις συνέπειες της κρίσης, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές απαιτήσεις, που συνεπάγονται εξωπραγματικά ποσά για τις πραγματικές τους οικονομικές δυνατότητές τους, τις οποίες καλούνται να καταβάλλουν συνολικά, άμεσα και επιτακτικά, για κύρια σύνταξη, νέες εισφορές, για επικούρηση και εφάπαξ και αναδρομικές εισφορές του 2017 και 2018”.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι τρεις πρόεδροι παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις συνολικής και ρεαλιστικής διευθέτησης των εισφορών ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μη μισθωτοί, να έχουν στοιχειώδεις δυνατότητες να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις τους, με αιχμή την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την απομείωση του προβλεπομένου ληστρικού επιτοκίου οφειλών, θέτοντας παράλληλα τα ζητήματα της διαγραφής οφειλών και προσαυξήσεων του παρελθόντος, την εφαρμογή ρεαλιστικών κριτηρίων στην επικείμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, ώστε να μην εξελιχθεί σε επικοινωνιακή κοροϊδία προεκλογικού τύπου και ζήτησαν αναθεώρηση των ρυθμίσεων για όσους αμείβονται με τίτλους κτήσεων που οδηγούν σε μεγάλη μείωση των εισοδημάτων κυρίως των νέων εργαζομένων με «μπλοκάκι».

Με έμφαση έθεσαν οι πρόεδροι ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΟΕΕ, τις μεγάλες λειτουργικές αδυναμίες και τις τεχνολογικές αστοχίες του ΕΦΚΑ και των συνεργαζομένων με αυτόν φορέων επικούρησης, πρόνοιας και υγείας, που έχουν ως συνέπεια μεγάλα προβλήματα και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων σε θέματα υγειονομικής ασφαλιστικής κάλυψης, μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και φτάνουν μέχρι του σημείου να καταλογίζονται στους ασφαλισμένους εισφορές που ήδη έχουν πληρώσει, με τραγικές συνέπειες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες όλων των κλάδων να μην έχουν φάρμακα και γιατρό, και ασφαλιστική ενημερότητα για να μπορούν να εργαστούν.

Αναλυτικά

-Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, σημαντικό θέμα είναι το ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας, καθώς, όπως είπε, τα συστήματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν μπορούν να λειτουργήσουν, μετά από 2 χρόνια. Όπως σημείωσε, χρειάζεται ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. «Για δεύτερη συνεχή χρονιά, κατά τη διαδικασία ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας, παρουσιάστηκαν εκατοντάδες φαινόμενα ασφαλισμένων που, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και υγειονομικής περίθαλψης, βρέθηκαν ανασφάλιστοι και οι ίδιοι, αλλά και τα έμμεσα μέλη τους» δήλωσε ο κ. Βερβεσός.

Αυτό που πρότεινε για την επίλυση του θέματος είναι η άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ασφαλισμένους, μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί εντολή, ώστε να μην αφαιρείται από κανέναν ασφαλισμένο η ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και πρόσκληση για ρύθμιση τυχόν εκκρεμοτήτων. Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας, με δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών από τους ασφαλισμένους, η οποία να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με αυτές των εισφορών μη μισθωτών και ΑΠΔ, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για την εκπλήρωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Βερβεσός, σημαντικό θέμα είναι η αποσύνδεση της ελάχιστης εισφοράς από τον κατώτατο μισθό, ενώ αναφέρθηκε και στις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Γι’ αυτό το ζήτημα, ο κ. Βερβεσός πρότεινε την αύξηση των δόσεων καταβολής των αναδρομικών εισφορών ΕΤΕΑΕΠ από 36 σε 72, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι ασφαλισμένοι «σε μία δύσκολη οικονομική εποχή και παράλληλα να ξεκινήσουν οι δόσεις από τον Μάιο και όχι από τις 5 Απριλίου».

– Πρόεδρος του ΤΕΕ

Από την πλευρά του, ο κ. Στασινός διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την επερχόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, για να διασφαλιστεί η επιτυχία της ρύθμισης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στασινός είπε ότι το επιτόκιο των οφειλών για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι ή μηδενικό ή, αν όχι μηδενικό, στο ύψος που δανείζεται το ελληνικό κράτος. «Η πρακτική της κεφαλαιοποίησης των τόκων πρέπει να σταματήσει» σχολίασε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε:

– Την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση και την ολοκληρώσουν, με αφαίρεση των αντίστοιχων ποσών προοδευτικά από το τέλος των δόσεων.

– Όσον αφορά τους μηχανικούς, τη διαγραφή αναδρομικών εισφορών του Ν. 3986/11 και

– τη διαγραφή της αναδρομικής προσαύξησης, κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στασινός τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η διεκπεραίωση των αναδρομικών διαγραφών από το ΤΣΜΕΔΕ για όσους δεν άσκησαν επάγγελμα μηχανικού και διαγράφονται αναδρομικά από το ΤΕΕ. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθεί άμεσα το όριο οφειλών όσον αφορά τη δυνατότητα συνταξιοδότησης. «Πρέπει να υπάρχει μία ρύθμιση, ώστε να ανέβει το όριο οφειλών τουλάχιστον στις 45.000 ευρώ γι’ αυτούς που θέλουν να πάρουν σύνταξη» ανέφερε ο ίδιος, ενώ μίλησε και για τα λάθη που προκύπτουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ.

-Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Ο κ. Κόλλιας επανέλαβε την ανάγκη να γίνει πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, είπε ότι είναι θετική η μείωση που έγινε στις ασφαλιστικές εισφορές για όσους δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ. «Αυτοί, όμως, είναι 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Η μεγάλη μάζα των ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα δει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, θα δει μία τριπλή αύξηση, καθώς συνδέθηκε ο κατώτατος μισθός με το κατώφλι των ασφαλιστικών εισφορών, η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται πλέον στο 100% του εισοδήματος και οι πληρωτέες ασφαλιστικές εισφορές δεν αποτελούν πλέον έξοδο» διευκρίνισε ο κ. Κόλλιας.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, αναφέρθηκε και στην επερχόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων. Όπως τόνισε, είναι αδύνατον να είναι κάποιος ασφαλιστικά ενήμερος για το 2019, έχοντας πληρώσει όλες τις δόσεις του έτους, μέχρι να ξεκινήσει η ρύθμιση και ταυτόχρονα να χρωστά τα προηγούμενα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.