Ψήφος εμπιστοσύνης: Οι Αγορές «γράφουν» το 1 δισ. και ρίχνουν κι άλλο τα επιτόκια

Ανθεκτικότητα επιδεικνύει η ομολογιακή αγορά της Ελλάδας, αφού σημειώνει πτωτική τάση σε όλη την καμπύλη της παρά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να μεταφέρει τη συζήτηση για την αποδέσμευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs/SMPs) για τις 5 Απριλίου.

Κόντρα στην καταστροφολογία των τελευταίων μηνών η σημερινή πρεμιέρα για τη νέα έκδοση 10ετους ομολόγου στην επίσημη διαπραγμάτευση βρίσκει την έκδοση να σημειώνει πτώση κατά 5 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 3,85% από το 3,90% που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρά την απόφαση αναβολής της εκταμίευσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMP.

Οι Αγορές φαίνεται να προεξοφλούν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και αδιαφορώντας σε πρόσκαιρες καθυστερήσεις, όπως φάνηκε από το χθεσινό Eurogroup, δείχνουν να αποτιμούν θετικά τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας γνωρίζοντας ότι πέραν της ρύθμισης χρέους και των καλυμμένων χρηματοδοτικών μας αναγκών, έχουμε αντλήσει ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο το 71% των χρημάτων που σχεδιάζαμε να καλύψουμε ετησίως από τις Αγορές.

Το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, σημείωσαν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και η σημερινή Έκθεση του ΔΝΤ που είναι η πρώτη μετά την έξοδό μας από το πρόγραμμα.

Το Ταμείο, ανεξαρτήτως της κριτικής που ασκεί σε διάφορους τομείς, κυρίως, επί πολιτικών αποφάσεων, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κλπ που δεν επηρεάζουν τις αγορές, σημειώνει ωστόσο τη πολύ θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο για την επόμενη 10ετία, γεγονός που συμπιέζει την καμπύλη επιτοκίων προς τα κάτω.

Θετικά ελληνικής οικονομίας που επισημαίνει στην Έκθεσή του το ΔΝΤ

– εξάλειψη των χρόνιων ελλειμμάτων

– βελτίωση της εξωτερικής θέσης της Ελλάδας

– διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης

– μείωση της ανεργίας.

– αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων

Η Ελλάδα αποχώρησε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με ένα ουσιαστικό ρυθμιστικό της ρευστότητας.

Τα διαθέσιμα της κυβέρνησης υπολογίζονται σε περίπου 30 δισ. Ευρώ (16% του ΑΕΠ, 101% των 2019 πληρωμών εξυπηρέτησης του χρέους) από το τέλος του 2018.

Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι σε άλλες χώρες της ΑΕ κατά την έξοδο από το πρόγραμμα και παρέχει ευελιξία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των πρόσθετων εκδόσεων της αγοράς.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της γραμμής βάσης, το αποθεματικό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της μέχρι τα τέλη του 2022 χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση της αγοράς, εάν χρειαστεί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.