Στα χέρια μακροπρόθεσμων επενδυτών το 10ετές ομόλογο – Ποιοι «έριξαν» χρήμα

  • Σε μακροπρόθεσμους ποιοτικούς επενδυτές κατέληξε σχεδόν το 90% της έκδοσης
  • Το 68% της έκδοσης καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων 14,5% από τράπεζες, 4% από ασφαλιστικές εταιρείες και μόλις 11% από κερδοσκοπικά κεφάλαια
  • Από ποιες χώρες προέρχονται οι επενδυτές
  • Εύσημα από τον διεθνή Τύπο για το δεκαετές ομόλογο – «Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία»

Σε μακροπρόθεσμους ποιοτικούς επενδυτές κατέληξε σχεδόν το 90% της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, ενώ πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από επενδυτές με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε ο ΟΔΔΗΧ στη δημοσιότητα δείχνουν ότι το 68% της έκδοσης καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων (Fund Managers), 14,5% από τράπεζες, 4% από ασφαλιστικές εταιρείες και μόλις 11% από κερδοσκοπικά κεφάλαια (Hedge Funds).

H τελική διανομή δείχνει ακόμη ότι σε ποσοστό 37,5% η έκδοση καλύφθηκε από επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά 12% από την Ελλάδα, 9,5% από τη Γαλλία, 8% από τις ΗΠΑ, 6,5% από την Ιταλία, 6% από τις σκανδιναβικές χώρες, 5% από την Ιβηρική Χερσόνησο και 5,5% από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τους νέους ελληνικούς τίτλους ήταν ισχυρή και άμεση, με αποτέλεσμα στην πρώτη μιάμιση ώρα από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να συγκεντρωθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση της αρχικής «καθοδήγησης» από το 4,125% στο 3,90-4% και στη συνέχεια τον ορισμό της τελικής απόδοσης στο 3,9% με τις συνολικές προσφορές να φθάνουν τα 11,8 δισ. ευρώ.

H είδηση για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου και η μεγάλη προθυμία για αυτό από τις αγορές πρωταγωνιστούν στον διεθνή Τύπο, με πληθώρα άρθρων και αφιερωμάτων που κάνουν λόγο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία. Άλλα σχολιάζουν το χαμηλό επιτόκιο, το οποίο αγγίζει επίπεδα  του 2005-2006, πολύ πριν την περίοδο και τις επιπτώσεις της κρίσης.  Επιπλέον αναφέρεται και η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Συγκεκριμένα, η γαλλική Les Echos επισημαίνει πως «η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, η πρώτη τα τελευταία 10 χρόνια, είναι εξαιρετικά συμβολική. Η χώρα έχει επίσημα πετύχει την επιστροφή της στις αγορές».
Η ίδια προσθέτει ότι «η Ελλάδα, η οποία βγήκε πριν από έξι μήνες από την κηδεμονία των διεθνών πιστωτών της, κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ στις αγορές ομολόγων. Μία ανακούφιση τόσο για τη χώρα, όσο και για τις έξι ανάδοχες τράπεζες που συνόδευσαν την έκδοση, λόγω του υψηλού συμβολισμού της πράξης. Γιατί η εμβληματική έκδοση του 10ετούς ομολόγου σε καλές συνθήκες, ξαναδίνει στην Ελλάδα ένα καθεστώς σχεδόν κανονικότητας. Η χώρα μπορεί τώρα να πει ότι επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές. Συνολικά, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ. Είναι κάτι καλύτερο από αυτό που συνήθως αναμένεται. “Παραδοσιακά, οι αγορές θεωρούν ικανοποιητική τη ζήτηση όταν οι εγγραφές που αντιπροσωπεύουν 3 έως 4 φορές το ποσό που τελικά εκδόθηκε».

Le Figaro: Το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών βελτιώνεται

Επιτυχημένη χαρακτηρίζει η Le Figaro την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα άντλησε την Τρίτη 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9% κατά την έκδοση του πρώτου δεκαετούς ομολόγου από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010.

Reuters: Ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας

Στην έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του το Reuters.

Η Ελλάδα προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση σήμερα για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου της από τότε που εισήλθε σε κρίση, πριν από εννιά χρόνια, σε μία ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής της ανάκαμψης, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες, αναφέρει.

WSJ: Ισχυρη ζήτηση στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ελληνικού ομολόγου μετά από δέκα σχεδόν χρόνια

«Η πρώτη έκδοση δεκαετούς ελληνικού ομολόγου μετά από δέκα σχεδόν χρόνια προσήλκυσε ισχυρή ζήτηση, αφού η χώρα επωφελήθηκε από την όρεξη των επενδυτών για σχετικά υψηλές αποδόσεις, την ώρα που η εύθραυστη οικονομία αναδύεται από μια επίμοχθη περίοδο προγραμμάτων στήριξης», γράφει η Wall Street Journal.

Bloomberg: Eκπληκτικά ανοδική η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών

«Η ισχυρότερη εδώ και είκοσι χρόνια εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάνει όλους τους επενδυτές να απορούν», γράφει το Bloomberg. «Είμαστε θετικοί με την Ελλάδα πολύ καιρό τώρα. Υπάρχουν περιθώρια να συνεχιστούν οι καλές επιδόσεις», δήλωσε ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBCSecurities Ltd, που διαβλέπει ελάχιστο κίνδυνο να αποκλίνουν οι πολιτικοί από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και εκτιμά ότι το μεγάλο απόθεμα δημοσιονομικής ρευστότητας εξασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι το 2023, γράφει το Bloomberg.

Guardian: H πώληση του ελληνικού ομολόγου σημείωσε επιτυχία

«Η Ελλάδα πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της πώληση 10ετών κρατικών ομολόγων την τελευταία δεκαετία», γράφει ο Guardian.

Irish Times: Σαφής ψήφος εμπιστοσύνης εκ μέρους των αγορών

Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την πρώτη έκδοση 10ετους ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια όταν βυθίστηκε στην κρίση χρέους, γράφουν οι Irish Times. Πρόκειται για σαφή ψήφο εμπιστοσύνης εκ μέρους των αγορών για την οικονομική αναγέννηση της χώρας λίγες μέρες μετά την αναβάθμισή της από οίκο αξιολόγησης.

Γερμανικός Τύπος: Περιζήτητα τα ελληνικά χρεόγραφα

Ο γερμανικός Τύπος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «αξιόλογο και περιζήτητο» από μια σημαντική μερίδα του.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.