Τη συμμετοχή 419 επενδυτών στην έκδοση του 10ετούς έναντι 290 στο αντίστοιχο πενταετές αποκαλύπτει αρμόδια κυβερνητική πηγή, η οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα αντλήσει 2.5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης που ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία. Με δεδομένες πλέον τις 2 εκδόσεις ο ΟΔΔΗΧ καλύπτει σχεδόν καλύπτει τα 2/3 του ετήσιου προγράμματός του (ο προγραμματισμός κάνει λόγο για 7 δισ. ευρώ) ενώ αρμόδια πηγή μεταφέρει την πληροφορία για πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματικών επενδυτών και περιορισμένη συμμετοχή των hedge fund στην έκδοση.
Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο ολοκληρώθηκε με την απόδοση να κλείνει άνω των 11,8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στο 3,9%.
Μετά το πέρας της διαδικασίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία και πως τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές.
«Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές» είπε ο υπουργός Οικονομικών..
Επιπλέον, με ανάρτηση του στο Twitter επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία…ευχαριστώντας την για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του ομολόγου.
«Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών.
Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές.
— Ευκλείδης Τσακαλώτος | Euclid Tsakalotos (@tsakalotos) 5 Μαρτίου 2019
Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατία να αναφέρει ότι οι αγορές προσδοκούν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. «Ελπίζω πραγματικά ότι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου θα είναι επιτυχής. Παραμένει γεγονός ότι οι αγορές προσδοκούν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταφέρει θέση επενδυτικής βαθμίδας σε 18 μήνες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια στον απόηχο της διπλής αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Σταϊκούρας: Δεν έχει υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα
«Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό δεν θα μιλήσει για “στημένες και επιβλαβείς εξόδους στις αγορές που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων”, όπως κατήγγειλε το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε βέβαια και για “επιστροφή στην κανονικότητα”, όπως υποστηρίζει σήμερα» τονίζει σε δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ δεν έχει υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα καθώς «το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει συρρικνωθεί, η υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζεται, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν έχουν εκκαθαριστεί, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν γίνει κυρίαρχες, οι επενδύσεις συρρικνώνονται, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεχίζονται, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων υποεκτελείται, το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” δεν έχει επιλυθεί, η ρευστότητα δημοσίων φορέων επιδεινώνεται, το Κράτος διογκώνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας υποχωρεί και η ποιότητα των θεσμών διακυβέρνησης υποβαθμίζεται».
Όπως εξηγεί, η ΝΔ υποστηρίζει ότι η ασφαλής, συνεχής και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές είναι μία από τις αναγκαίες συνθήκες για την επάνοδό της στην κανονικότητα προσθέτοντας πως η παρούσα έκδοση, αν και με κόστος δανεισμού υψηλότερο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της ανεπάρκειας της σημερινής κυβέρνησης (κάτι που επιβεβαιώνεται και στην τελευταία Έκθεση της Κομισιόν) κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προεξοφλώντας, μεταξύ άλλων, και την πολιτική αλλαγή που σύντομα θα γίνει στη χώρα. «Στόχος της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η πρόσβαση στις αγορές να είναι συστηματική και με χαμηλότερο επιτόκιο, μέσα από την υλοποίηση ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο θα εξασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα επανέλθουν, σύντομα, σε επενδυτική βαθμίδα» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.
Χατζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Νέες ευκαιρίες για τις τράπεζες
Την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου χαιρέτισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου από τα Ιωάννινα, όπου με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου και κλιμάκιο στελεχών της τράπεζας επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Χαντζηνικολάου έκανε λόγο για εξέλιξη σταθμό που αποδεικνύει τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα σημείωσε πως έτσι ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τις τράπεζες.
«Ευκαιρία σήμερα να χαιρετίσουμε την έκδοση του 10ετους ομολόγου από τη χώρα, που αποτελεί εξέλιξη σταθμό και αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία. Με την έκδοση αυτή ανοίγουν οι ευκαιρίες για τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν και να βρουν επίσης μια επιπλέον πηγή κεφαλαίου στο εξωτερικό, όπου σιγά-σιγά οι ξένοι επενδυτές διαμορφώνουν μια καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα. Κι όσο μεγαλώνει η άνεση των τραπεζών, με τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης, μεγαλώνει και η ικανότητά μας να χρηματοδοτήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Γιατί η υγιής επιχειρηματικότητα, είναι η μονή διέξοδος για τη δημιουργία απασχόλησης και είναι η πραγματική απάντηση που θα δώσουμε στο brain drain» δήλωσε ο κ. Χαντζηνικολάου.
Reuters: Η Ελλάδα προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση
Η Ελλάδα προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου της από τότε που εισήλθε σε κρίση, πριν από εννιά χρόνια, σε μία ξεκάθαρη επιδοκιμασία από τις αγορές της οικονομικής της ανάκαμψης, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση, η οποία συγκέντρωσε προσφορές ύψους 11,8 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,90%, λίγο υψηλότερα σε σχέση με τις αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά και χαμηλότερα σε σχέση με την αρχική καθοδήγηση για απόδοση 4,125%. Το τοκομερίδιο διαμορφώθηκε στο 3,875%.
«Η έκδοση αποτελεί μία απόδειξη του πόσο μακριά έχουν φθάσει», δήλωσε υψηλόβαθμος διαχειριστής κεφαλαίων στο Λονδίνο και την Capital, καλώντας την Ελλάδα να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης.
Η Ελλάδα στοχεύει να αντλήσει συνολικά 7 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων φέτος. Έχει αντλήσει ήδη 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Ιανουάριο και ενθαρρύνθηκε να προσφύγει πάλι στην αγορά με μεγαλύτερη διάρκεια ομολόγου μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody΄s την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τις αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων σε χαμηλό επίπεδο 12 ετών. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού δημοσίου, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, ανερχόταν στο 3,688% σήμερα το απόγευμα.
Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς προσφυγή στις αγορές έως το 2021, χάρη σε ένα ταμειακό «μαξιλάρι» 27 δισ. ευρώ, που έκτισε με δάνεια που δεν έχει χρησιμοποιήσει και χρήματα που άντλησε από τις αγορές. Χρειάζεται, όμως, να δείχνει ότι μπορεί να αναχρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές ομολόγων, χωρίς εξωτερική στήριξη.