Mητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μικρότερα πλεονάσματα

Αποστολή Σίσυ Σταυρροπιεράκου

H Nέα Δημοκρατία δεσμεύεται για διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν χαμηλότερα πλεονάσματα τόνισε στο 4o Φόρουμ των Δελφών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι η μείωση των φόρων είναι κλειδί για την ανάπτυξη και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας ενώ χαρακτήρισε λάθος την πολιτική της κυβέρνησης με την παραγωγή μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από αυτά που απαιτούνταν.

Όσον αφορά την πρότασή του μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων, υπογράμμισε ότι «μια κυβέρνηση του με ισχυρή αξιοπιστία μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση και να πετύχει μια win win συμφωνία με αντάλλαγμα βαθιές μεταρρυθμίσεις».

«Δεν χρησιμοποιώ την λέξη επαναδιαπραγμάτευση . Δεν θα το κάνω την πρώτη στιγμή θα περιμένω έξι έως 12 μήνες να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και «αν πρέπει να παραμείνουμε στον στόχο του 3,5% μέχρι το 2020, ας είναι. Μετά, όμως, 2021-22 και μετά θα πρέπει να το εξετάσουμε» προσέθεσε.

Για το ίδιο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι βρισκόμαστε υπό επιτήρηση, αν και όχι τόσο ισχυρή όσο όταν ήμασταν στο πρόγραμμα διάσωσης. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινής, υπάρχει κούραση [για ότι αφορά την Ελλάδα και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα. Από την άλλη, η χώρα χρωστά πολλά χρήματα στους δανειστές και όλοι θέλουν να πετύχει η χώρα. Υπάρχει και πολιτικό επιχείρημα. Σε μια στιγμή που ο λαϊκισμός ανεβαίνει σε όλη την ΕΕ χρειάζονται ‘πραγματικά success stories’».

https://www.youtube.com/watch?v=wypdtCSRWTY

Στο ερώτημα εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κοπεί από τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε στο μέγεθος του δημόσιου τομέα για τον οποίο είπε ότι εσχάτως βλέπουμε αύξηση των δαπανών. «Προσλαμβάνουμε περισσότερους απ’ όσους χρειαζόμαστε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι δανειστές δεν έκαναν καλό στη χώρα κλείνοντας τα μάτια σε θέματα που αφορούν την παιδεία. «Δεν χρειάζομαι κανένα να μου πει ότι πρέπει να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Νωρίτερα, στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιφερειακή ασφάλεια κάνοντας λόγο για πολύ στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, στον τομέα της ενέργειας αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ. Επιπλέον στήριξε τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ «σε μία περιοχή, την ανατ. Μεσόγειο πολύπλοκη, όπου τα τελευταία χρόνια η Ρωσία κινείται πιο επιθετικά», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο να συμμετάσχει στην επόμενη τριμερή Σύνοδο. Μάλιστα επικρότησε τόσο τον κ. Νίκο Κοτζιά όσο και τον υπ. Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι παραβρίσκονται στο Οικονομικό Φόρουμ.

Ερωτηθείς δε για το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι λίγα χρόνια νωρίτερα ο φόβος των επενδυτών ήταν έκδηλος τόσο γιατί το Grexit δεν είχε σβήσει ως ανησυχία όσο και επειδή υπήρχε προβληματισμός για το πώς θα κινηθεί η νέα, τότε, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφοροποιημένη και η Ελλάδα έχει κάνει come back, ως πυλώνας σταθερότητας και καταλύτης για το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών των δυτικών Βαλκανίων ειδικά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την πλευρά του ο Γερμανός Πρέσβης Γ. Πλέτνερ, χαρακτήρισε “Άθλο του Ηρακλή” τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα ενώ υποστήριξε ότι οι Έλληνες δεν έχουν επίγνωση του μεγέθους των επιτευγμάτων. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συγχώνευση των 14 ελληνικών συνταξιοδοτικών ταμείων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στη Γερμανία γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως ο ΟΤΕ, η Fraport, το αεροδρόμιο Αθηνών ενώ προγραμματίζονται και άλλες κινήσεις. Σημείωσε όμως πως Γερμανοί επενδυτές εντοπίζουν ως αποτρεπτικούς παράγοντες θέματα όμως η δημόσια διοίκηση και η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, όπου απαιτούνται κι άλλες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια.

Στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, με την αρωγή και των ευρωπαϊκών εργαλείων που είναι απαραίτητα , αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος που ετάχθη υπέρ μιας νέας κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και μιας κουλτούρας συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Παράλληλα υπογράμμισε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί

Πηγή: real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.