Μέχρι σήμερα το άνοιγμα θυρίδας και κατάσχεση του περιεχομένου της γίνεται μέσω αυστηρών διαδικασιών και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση ή εισαγγελική παραγγελία. Οι τράπεζες μπορούν να γνωστοποιούν στις φορολογικές Αρχές το όνομα κατόχου τραπεζικής θυρίδας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό της. Η πρόσβαση γίνεται κατόπιν εισαγγελικής εντολής και δικαστικής απόφασης σε περίπτωση φοροδιαφυγής ή όταν υπάρχουν κατηγορίες όπως για “ξέπλυμα μαύρου χρήματος”.
Στο σχέδιο δράσεων της ΑΑΔΕ αποτυπώνεται και η πρόθεση εισήγησης νομοθεσίας για την απλοποίηση των διαδικασιών ανοίγματος τραπεζικών θυρίδων λόγω κατάσχεσης. Το χρονοδιάγραμμα ορίζει ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος του έτους και οι μέχρι σήμερα πληροφορίες περιορίζονται στην κατεύθυνση της απλοποίησης.
Απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου πάντως, ορίζει ότι όταν υποβάλλεται το αίτημα 01 για την παροχή στοιχείων φορολογουμένων που σχετίζονται με τραπεζικά προϊόντα, μέσω του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν στοιχεία τα οποία αφορούν καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, λογαριασμούς προθεσμίας, χορηγητικούς, επενδυτικούς, άλλους, τραπεζικές θυρίδες και λογαριασμούς πληρωμών.
Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πλήρες τραπεζικό προφίλ των φορολογουμένων, οι οποίοι είτε ελέγχονται είτε βρίσκονται στο στόχαστρο του εισπρακτικού μηχανισμού για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Από την απόφαση δεν προκύπτει υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να δώσουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των θυρίδων αλλά για την ύπαρξή τους.
Πηγή: enikonomia.gr