ΤΟΝ «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ» ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ για τα αναδρομικά ζητούν οι δανειστές

 

Να μάθουν ποιες άλλες δικαστικές αποφάσεις αναμένονται, τι αφορούν και πόσο κοστίζουν τα αναδρομικά που από τον Ιούνιο του 2015 ήδη και επί 3,5 χρόνια κρύβονται «κάτω από το χαλί» ζητούν επιμόνως οι απεσταλμένοι των θεσμών. «Στο ζύγι» βάζουν και στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που θα έχουν σήμερα με υπουργούς της κυβέρνησης, το κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών και παροχών, φοβούμενοι δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Στο τραπέζι των συνομιλιών μπαίνουν επίσης οι αλλαγές στο Δημόσιο και οι τοποθετήσεις «ανεξάρτητων» Γενικών Γραμματέων παντού, τα θέματα της ΔΕΗ και της Ενέργειας, οι ρυθμίσεις χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και η επάνδρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σήμερα θα αναζητηθεί εκ νέου η «χρυσή τομή» για την προστασία της α΄κατοικίας μετά την επικείμενη κατάργηση του «νόμου Κατσέλη», αλλά και για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, οι θεσμοί ζήτησαν και είχαν εχθές ενημέρωση και από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος για το «σχέδιο Στουρνάρα» για μείωση των κόκκινων δανείων.

«Πείτε πόσα είναι τα λεφτά»

Η ανησυχία των θεσμών για τα αναδρομικά προκύπτει και από την ενημέρωση κύκλων της υπουργού Εργασίας σύμφωνα με την οποία «η Υπουργός ενημέρωσε τους θεσμούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015».

Δεν διευκρίνιζαν εν προκειμένω δηλαδή, εάν η κυρία Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε στους δανειστές –όπως η ίδια έχει δηλώσει δημοσίως πριν ένα μήνα σε συνέντευξή της- ότι «το κόστος των κρατήσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015 από το ΣτΕ ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ το έτος». Δεν ανέφεραν επίσης τίποτε για το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς ημέρα εχθές (Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019) συνεδρίαζε η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ και έθετε υπό την κρίση της την άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις τελεσίδικες αποφάσεις του από το 2015! Έσπευδαν όμως να κάνουν λόγο για «διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015», παρόλο που η ίδια εκείνη απόφαση του ΣτΕ του 2015 διέταζε μεν την διακοπή των κρατήσεων στις παλαιές συντάξεις από το 2015 και εφεξής, αλλά ταυτόχρονα απήλλασσε το ελληνικό δημόσιο από διεκδικήσεις αναδρομικών για την περίοδο πριν την απόφαση του 2015!

«Φρένο» στα σενάρια για αυξήσεις 10%

«Διαβασμένοι» και έτοιμοι για κόντρες μπήκαν στην διαπραγμάτευση οι δανειστές και για τον κατώτατο μισθό. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για απλή «ενημέρωση» των θεσμών, αλλά ανέφεραν πως «έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας». Όπερ σημαίνει πως οι δανειστές δεν ζήτησαν απλώς να ενημερωθούν, αλλά είχαν δική τους άποψη και κατέθεσαν στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της Οικονομίας.

Με τα δεδομένα αυτά, η κυρία Έφη Αχτσιόγλου «τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια». Τα μαξιμαλιστικά σενάρια για αύξηση 10% φαίνεται όμως μάλλον να εγκαταλείπονται και η κυβέρνηση κλίνει σε μια ισορροπημένη λύση για αυξήσεις 7-7,5% ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί σε 621-630 ευρώ μικτά.

Στο μικροσκόπιο των θεσμών, ενόψει της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, μπαίνουν απόψε επίσης:

– τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου καθώς και η υποχρέωση – δέσμευση για μηδενισμό του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, με βάση νέο χρονοδιάγραμμα

– η οριστική εκκαθάριση του «στοκ» των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των εφάπαξ παροχών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

– η στελέχωση με νέους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ)

– η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 και οι προοπτικές του για το 2019, με έμφαση στον κίνδυνο προεκλογικού εκτροχιασμού.(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.