Πάνω από πέντε ώρες κράτησε τελικά η εναρκτήρια συνάντηση Τσακαλώτου-Δραγασάκη με τους επικεφαλής των θεσμών για την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η ανησυχία των δανειστών ήταν έκδηλη για το ζήτημα των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι κατά την συνάντηση με τους θεσμούς έγινε μια γενική συζήτηση για τα βασικά ζητήματα και σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα όλα αυτά, προκειμένου να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα μέχρι την Παρασκευή οπότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος συναντήσεων.
Τα θέματα που τέθηκαν στην πρώτη συνάνηση και θα εξεταστούν διεξοδικότερα τις επόμενες τρεις ημέρες ήταν:
1. οι 16 εκκρεμότητες που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις και σε ποιο σημείο προόδου έχει φτάσει η κυβέρνηση σε αυτά.
2. Οι εξελίξεις για τις δικαστικές αποφάσεις. Οι θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και θέλουν να γίνει εκτενής συζήτηση για τα αναδρομικά και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει. Ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το ρίσκο και αν επίκειται να προκύψουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις.
3. Το ζήτημα των τραπεζών όπου ο κύριος Τσακαλώτος τους εξήγησε το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα το παρουσιάσει και στην Κομισιόν, με το νέο σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα όμως ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και μια Επιτροπή με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να φτάσει σε μεγαλύτερη ωριμότητα το σχήμα που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Η πρόταση για τις εγγυήσεις είναι πιο ώριμη πάντως για να παρουσιαστεί, αλλά και η κυβέρνηση θα προωθήσει και την άλλη πρόταση της ΤτΕ, που θα την παρουσιάσει και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν η Ομάδα Εργασίας ολοκληρώσει το σχέδιο.
4. Στα χρηματοικονομικά επίσης, η κυβέρνηση παρουσίασε τις προθέσεις της για το νέο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών με βάση και την εμπειρία από το Κυπριακό μοντέλο, το οποίο θα αντικαταστήσει “Νόμο Κατσέλη”.
Στην ατζέντα μπήκε και θα συζητηθεί αύριο με την Έφη Αχτσιόγλου και το θέμα για τον κατώτατο μισθό. Οι θεσμοί ζητούν να το ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με την κυβέρνηση, για το εάν εκτός από θετικές επιπτώσεις (στην Κοινωνία και στην ζήτηση στην Οικονομία) μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Σημερα πάντως στάθηκαν μόνον στον κατώτατο μισθό και όχι στον υποκατώτατο.