Στα κορυφαία business schools παγκοσμίως θα πρέπει να διδάσκεται το παράδειγμα της στρατηγικής με την οποία ο Ιβάν Σαββίδης απέτρεψε την επιθετική πρόταση εξαγοράς του 21% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) από την Ελβετή δισεκατομμυριούχο ρωσικής καταγωγής, Μαργαρίτα Λουί Ντρέιφους, γνωστή και ως «τσαρίνα».
Και αυτό ήρθε μετά την πραξικοπηματική ακύρωση της αγοράς του Ορανισμού Λιμένος Βόλου, παρά την διπλάσια προσφορά.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Ντρέιφους κατέθεσε δημόσια πρόταση ύψους 57 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 21% των μετοχών του ΟΛΘ που βρίσκονται σε ελεύθερη διαπραγμάτευση , προσφέροντας 27 ευρώ ανά μετοχή.
Να σημειώσουμε ότι η κατοχή του ΟΛΘ από τον Ι.Σαββίδη είναι «καρφί στο μάτι» πολλών, εντός και εκτός Ελλάδος.
Η πλευρά Σαββίδη, ωστόσο, δεν πανικοβλήθηκε.
Αντιθέτως, με στοχευμένες κινήσεις αγοράς μετοχών της εταιρίας και αξιοποιώντας την ισχυρή οικονομική εικόνα του ΟΛΘ, κατάφερε να ανεβάσει σημαντικά τη μετοχή, η οποία χθες έκλεισε στα 32,40 ευρώ — περίπου 20% πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης.
Το αποτέλεσμα; Η πρόταση της «τσαρίνας» κατέληξε σε… ανέκδοτο, αφού η ίδια έμεινε τελικά με ένα ποσοστό μόλις 2,58%, που δεν της προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη αυξημένα δικαιώματα που συνεπάγεται η κατοχή του 5%.
Η επιτυχία της στρατηγικής Σαββίδη δεν είναι τυχαία, αλλά στηρίζεται στην ουσιαστική βελτίωση της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017, την τελευταία χρονιά πριν από την ιδιωτικοποίηση, ο ΟΛΘ κατέγραφε έσοδα 54,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ. Το 2024, τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 100,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ.