Η απόφαση της χρηματοδότησης με 800 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς στο πλαίσιο της ”ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας” είναι η επίσημη μετατροπή της Ευρώπης σε μία πολεμική οικονομία που ξεπερνά κάθε δημοσιονομικό κανόνα .
της Ιωάννας Λιούτα
Η απόφαση της χρηματοδότησης με 800 δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς στο πλαίσιο της ”ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας” είναι η επίσημη μετατροπή της Ευρώπης σε μία πολεμική οικονομία που ξεπερνά κάθε δημοσιονομικό κανόνα .Την ώρα που σχεδόν όλα τα Ευρωπαικά Κράτη είναι πνιγμένα στα χρέη με εξαίρεση την Γερμανία.
Η κ Φον Ντερ Λάιεν εξήγγειλε το γιγαντιαίο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα (ήταν Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας επί Μέρκελ με μείωση των αμυντικών δαπανών κάτω από το 1%) κλείνοντας το μάτι στις Γερμανικές βιομηχανίες και ο Μακρον στις Γαλλικές.
Η κινητοποίηση οικονομικών πόρων, συνολικού ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών.
Δηλαδή αυτά τα 800 δις που θα πληρώσει η Ευρώπη, θα καταλήξουν σε δύο χώρες: Γαλλία και Γερμανία
Η ΕΕ αποφασίζει αυτή την μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών χωρίς καμία σοβαρή αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζουν πραγματικά οι ευρωπαϊκές χώρες.Η μεγάλη αύξηση των δαπανών απέχει από μία ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας που θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις.
Ήδη υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ως προς το κόστος με κάποιες χώρες να ζητούν μεγάλη αύξηση των δαπανών και άλλες να εμφανίζονται πιο συνετές στην δημοσιονομική διαχείριση.Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών θα στερήσει πόρους από κοινωνικές υποδομές και θα αυξήσει την φτώχεια και τις ανισότητες.
Επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι η στρατιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να δανείζονται με ευνοϊκούς όρους και με την εγγύηση της Ε.Ε. από τις κεφαλαιαγορές, ενώ εξετάζονται και χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αντέχουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες!
Η απάντηση είναι όχι. Γιατί, για να φτάσουν οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των κρατών της ΕΕ σε τέτοια επίπεδα, θα πρέπει να κοπούν δαπάνες από το κοινωνικό κράτος και να γίνει δανεισμός.
Τα χρήματα για την άμυνα λέει, δεν θα μετράνε στα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το έλλειμμα.Ναι αλλά το έλλειμμα θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Και όλα αυτά γιατί!
Γιατί η Γαλλία παράγει όπλα και θέλει να τα πουλήσει.Η Γερμανία δε, προσπαθεί να ανακάμψει από την οικονομική ύφεση στην οποία μπήκε εξ αιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων της Ευρώπης με την Ρωσία. Δεν χρησιμοποιεί στην βιομηχανία της το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο αλλά το πανάκριβο αμερικανικό lng και αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και με την αυτοκινητοβιομηχανία της και θέλει να στραφεί στην παραγωγή όπλων.
Ποια αμυντική θωράκιση!
Οι καταχρεωμένοι ΄Ελληνες θα πληρώνουν γενεές ολόκληρες για εξοπλισμό που θα πάει στην Ουκρανία.Ο Πρωθυπουργός μάλιστα προσπαθεί να το περάσει ως αμυντική θωράκιση της χώρας απέναντι στην Τουρκία.
Η Ευρώπη θέλει την Τουρκία συνεταίρο σε αυτό το σχέδιο γιατί είναι μια τεράστια πολεμική δύναμη .
Η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας δυαφυγής θα γίνει εφόσον οι εξοπλιστικές αγορές γίνονται από ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες ή από εταιρείες τρίτων χωρών που έχουν έδρα την Ευρώπη και στις οποίες οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες συμμετέχουν σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 65% στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των οπλικών συστημάτων.
Έρευνα του Γερμανικού ifo institute
Μόνο μία στις οκτώ εταιρείες στη Γερμανία αναμένει βελτίωση της επιχειρηματικής τους κατάστασης το 2025,σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το ινστιτούτο ifo. Τα ευρήματα υποδηλώνουν συνεχιζόμενη απαισιοδοξία σε βασικούς τομείς της οικονομίας μετά από μια αδύναμη επίδοση το 2024..
Η επιχειρηματική έρευνα του ifo αντλεί απαντήσεις από χιλιάδες εταιρείες σε όλη τη Γερμανία και θεωρείται βασικός δείκτης οικονομικού κλίματος. Τα πλήρη αποτελέσματα αντανακλούν ευρύτερες ανησυχίες για στασιμότητα, πολιτική αβεβαιότητα και εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης καθώς η Γερμανία πλησιάζει το 2025.
Μόλις το 12,6% των εταιρειών αναμένουν καλύτερες επιχειρηματικές συνθήκες την επόμενη χρονιά. Αντίθετα, το 31,3% προβλέπει επιδείνωση, ενώ το 56,1% δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές.
«Οι εταιρείες δεν βλέπουν προς το παρόν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Δεδομένου ότι η οικονομία είχε ήδη κακή απόδοση το 2024, αυτά τα στοιχεία είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Κλάους Βολράμπε, επικεφαλής ερευνών του ινστιτούτου ifo.
Κανένας τομέας δεν ανέφερε συνολικά αισιοδοξία για το 2025. Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ο πιο απαισιόδοξος, με το 50% των επιχειρήσεων να αναμένουν επιδείνωση των συνθηκών και λιγότερο από 5% να προβλέπει βελτίωση. Οι λιανοπωλητές επίσης ανέφεραν αδύναμη εμπιστοσύνη, με το 42,1% να προβλέπει πτώση και μόνο το 7,9% να αναμένει βελτίωση.
Οι μισές από τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη.
Στη βιομηχανία, το κλίμα είναι εξίσου υποτονικό. Μόνο το 15,7% των επιχειρήσεων αναμένει βελτίωση, ενώ το 31,8% προβλέπει χειρότερες συνθήκες. Πάνω από το μισό (52,6%) εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή.
Ο τομέας των υπηρεσιών παρουσίασε ελαφρώς μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αν και η αβεβαιότητα παραμένει. Από τους ερωτηθέντες, το 11,9% αναμένει μια καλύτερη χρονιά, ενώ το 28,2% προβλέπει ύφεση. Σχεδόν το 60% αναμένει σταθερότητα στις επιχειρηματικές συνθήκες.
«Πολύ δουλειά περιμένει τη νέα γερμανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Βολράμπε.