Προειδοποίηση σοκ από Roubini: Οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά – Το μόνο αβέβαιο είναι το πόσο βαθύς θα είναι ο πόνος

Θα ήταν χρήσιμο αν πιο λογικοί σύμβουλοι, όπως οι Hasset και Miran, έφερναν λίγη λογική στο μυαλό του Προέδρου αντί να ενισχύουν τα χειρότερα ένστικτά του, ανέφερε ο οικονομολόγος

Η επιβολή νέων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιεί μέσω X o διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής – όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η άνοδος του πληθωρισμού – είναι δεδομένες, με τη μόνη αβεβαιότητα να αφορά το μέγεθος της ζημιάς που θα προκληθεί.
Σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση, ο Roubini τονίζει ότι η Ουάσιγκτον «παίζει με τη φωτιά», ενώ αμφισβητεί έντονα τη ρητορική που παρουσιάζει τους δασμούς ως μέσο «απελευθέρωσης» της οικονομίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Roubini, «το να αποκαλείται η “Ημέρα των Δασμών” ως “Ημέρα Απελευθέρωσης” είναι κυριολεκτικά οργουελικός λόγος.
Όποιες κι αν είναι οι συνέπειες αυτών των δασμών, δηλαδή χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερος πληθωρισμός, με την έντασή τους να εξαρτάται από το τελικό μέγεθος των δασμών μετά από διαπραγματεύσεις που θα είναι σκληρές και χρονοβόρες, δεν υπάρχει απολύτως καμία “απελευθέρωση” σε αυτούς: ούτε για τους Αμερικανούς καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, πόσο μάλλον για τον υπόλοιπο κόσμο.
Το μόνο αβέβαιο στοιχείο είναι το πόσο βαθύς θα είναι ο πόνος.
Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν η άποψη του Bessent περί “κλιμάκωσης για αποκλιμάκωση” θα επικρατήσει έναντι εκείνης των σκληροπυρηνικών του εμπορίου, όπως οι Navarro, Lutnick, Greer, και φυσικά του ίδιου του Προέδρου, που είναι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του προστατευτισμού.
Θα ήταν χρήσιμο αν πιο λογικοί σύμβουλοι, όπως οι Hasset και Miran, έφερναν λίγη λογική στο μυαλό του Προέδρου αντί να ενισχύουν τα χειρότερα ένστικτά του. Οι ΗΠΑ πραγματικά παίζουν με τη φωτιά…».

Οι τιμωροί των ομολόγων…

Εντέλει, όμως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές —και όχι οι πολιτικοί— είναι αυτές που θα έχουν τον τελευταίο λόγο στις οικονομικές αποφάσεις, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες…
Όπως έχει αναφέρει πολλάκις ο οικονομολόγος star, «Η πειθαρχία της αγοράς -οι τιμωροί των ομολόγων και των μετοχών- θα αντιδράσουν αρνητικά σε πολιτικές που αυξάνουν τον πληθωρισμό, επιβάλλουν περιορισμούς στο εμπόριο ή οδηγούν σε ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες.
Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να πλήξει την οικονομική δραστηριότητα, να αποδυναμώσει το χρηματιστήριο, ακόμη και να προκαλέσει ύφεση – κάτι που ο Trump δεν επιθυμεί» προειδοποίησε ο Roubini, αναφερόμενος στις πιθανές οικονομικές αναταράξεις που θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη θητεία του Donald Trump.
Ο Roubini επεσήμανε ότι, ενώ ο Donald Trump μπορεί να ελέγχει το νομοθετικό σώμα, τη δικαιοσύνη και ακόμη και τμήματα των κοινωνικών δικτύων, οι αγορές παραμένουν εκτός της επιρροής του.
«Μπορεί να ελέγχει το Κογκρέσο, το κόμμα του, το Ανώτατο Δικαστήριο, ακόμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (μέσω του X του Elon Musk), αλλά δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη δύναμη των χρηματοπιστωτικών αγορών στη χάραξη πολιτικής.

Ο Roubini έχει τοποθετήσει τις σημερινές οικονομικές μεταβολές σε ένα ιστορικό πλαίσιο, επισημαίνοντας τρία κύματα αντίδρασης στην υπερ-παγκοσμιοποίηση.
«Πριν από 30 χρόνια, περάσαμε από έναν λιγότερο παγκοσμιοποιημένο κόσμο σε μια εποχή υπερ-παγκοσμιοποίησης, με τεράστιες ροές στο εμπόριο, στα κεφάλαια, στην εργασία, στα δεδομένα και την τεχνολογία.
Όμως, υπήρξαν νικητές και ηττημένοι, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Roubini, το πρώτο κύμα αντίδρασης προήλθε από τις απώλειες θέσεων εργασίας στον μεταποιητικό τομέα, το δεύτερο από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις —με αποκορύφωμα την κρίση του 2008— και το τρίτο από τις γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας.
Αυτή η δυναμική έχει οδηγήσει σε οικονομικές τάσεις όπως η «αποπαγκοσμιοποίηση», η αποσύνδεση (decoupling), η ντόπια επαναβιομηχάνιση (reshoring) και η σύναψη εμπορικών σχέσεων με συμμάχους (friend-shoring), καθώς τα κράτη δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική τους ασφάλεια.
Σε κάθε περίπτωση, ο προστατευτισμός του Trump —μέσω δασμών και εμπορικών πολέμων— θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις.
«Οι κίνδυνοι για την οικονομία σχετίζονται με τους δασμούς, τους εμπορικούς πολέμους και τους περιορισμούς στη μετανάστευση, που θα μπορούσαν να μειώσουν την προσφορά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού», σημείωσε o Roubini.
Παράλληλα, επισήμανε ότι τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και πιθανές παρεμβάσεις στη Fed θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές.
Παρ’ όλα αυτά, ο οικονομολόγος τόνισε ότι οι αγορές και οι θεσμοί πιθανότατα θα συγκρατήσουν τις πιο ακραίες οικονομικές επιλογές.
«Η ανεξαρτησία της Fed λειτουργεί ως ανάχωμα. Αν ο πληθωρισμός αυξηθεί, η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια, περιορίζοντας τις επεκτατικές πολιτικές», εξήγησε, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο των οικονομικών συμβούλων με προσανατολισμό φιλικό προς τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.