Η Κομισιόν εξέτασε και τα Μεσοπρόθεσμα Σχέδια 22 κρατών – μελών
«Πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό του 2025 που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στις ευρωπαϊκές αρχές, έδωσε η Κομισιόν, στην πρώτη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θεωρώντας πως είναι ευθυγραμμισμένος με τις συστάσεις που έχουν τεθεί βάσει των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
Την ίδια στιγμή, με αφορμή την εξέταση των χωρών στις οποίες είχαν επιβληθεί μνημόνια (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της, το οποίο είναι «βιώσιμο».
Σε αντίθετο κλίμα, η Κομισιόν προτείνει Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) για οκτώ χώρες: το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Υπενθυμίζεται ότι η Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος είναι το λεγόμενο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ενεργοποιείται όταν μια χώρα δεν τηρεί τους κανόνες που διέπουν τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών της ΕΕ και εμφανιζει υπερβολικό έλλειμμα ή/και χρέος.
Για την άρση της Διαδικασίας, η Κομισιόν κάνει προχωράει στις παρακάτω συστάσεις: προθεσμία το πολύ έξι μηνών για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και διορθωτική πορεία που εξασφαλίζει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί και θα διατηρηθεί κάτω από την τιμή αναφοράς εντός αυτής της προθεσμίας.
Η προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, δηλαδή το έτος κατά το οποίο προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ βάσει της διορθωτικής πορείας των δαπανών, προκύπτει από την πορεία των καθαρών δαπανών, αλλά και τις εκτιμήσεις που είναι σύμφωνες με την έκθεση χρέους της Κομισιόν και τις φθινοπωρινές προβλέψεις για το 2024.
Παράλληλα, η Κομισιόν εξέτασε τα Μεσοπρόθεσμα Σχέδια κρατών – μελών.
Στα 21 που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, διαπιστώθηκε ότι καλύπτουν τις προϋποθέσεις για δημοσιονομική σταθερότητα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Εκκρεμεί η κατάθεση των Μεσοπρόθεσμων Σχεδίων της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας και της Λιθουανίας που ζήτησαν και έλαβαν πίστωση χρόνου λόγω εκλογικών και πολιτικών εξελίξεων.