Στην προσπάθεια για παγκόσμια κυριαρχία, η Κίνα χτίζει εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Αφρική

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει στενές σχέσεις με την πολιτική ελίτ των περισσότερων από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής σπάνιων γαιών ή κρίσιμων ορυκτών και μετάλλων στην Αφρική, όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός, το λίθιο και το μαγγάνιο

Η Κίνα έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει εργοστάσια σε όλη την Αφρική για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων (EV), μια στρατηγική που, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, θα πλημμυρίσει τον κόσμο με φθηνά EV και θα επιτρέψει στις κινεζικές εταιρείες να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία για πολλά χρόνια

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υπό το κομμουνιστικό καθεστώς επωφελούνται ήδη από τεράστιες επιδοτήσεις, οδηγώντας σε δραματική αύξηση της παραγωγής και επιτρέποντας στην Κίνα να μειώσει δραστικά τις τιμές των EV σε σύγκριση με εκείνες που παράγονται αλλού, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μία μελέτη δείχνει ότι το Πεκίνο έχει χορηγήσει στις κινεζικές βιομηχανίες EV τουλάχιστον 231 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατική βοήθεια μέσα σε 15 χρόνια, από το 2009 έως το τέλος του 2023.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηπειρωτική Κίνα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο—με βάση την παραγωγή μονάδων—από το 2008, σύμφωνα με την JATO Dynamics, έναν παγκόσμιο ηγέτη στην ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αντιπροσωπεύουν ήδη πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής EV, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

«Η Κίνα θέλει να διατηρήσει αυτό το πλεονέκτημα προσθέτοντας την Αφρική στο οπλοστάσιό της, αλλά γνωρίζει ότι υπάρχουν παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει. Για παράδειγμα, τα EV που κατασκευάζονται στην Κίνα επιβαρύνονται επί του παρόντος με 100% φόρο όταν πωλούνται στην Αμερική», δήλωσε ο Layton Beard, αναλυτής της Ένωσης Αυτοκινήτων της Νότιας Αφρικής.

«Δεν έχω ξαναδεί τόσο προοδευτικές κινήσεις στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία όπως αυτές των Κινέζων· φαίνεται ότι κάθε εβδομάδα ετοιμάζουν κάτι καινούργιο».

Τον Μάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι οι δασμοί στα κινεζικά EV θα αυξηθούν στο 100% από 25%.

«Με τις εκτεταμένες επιδοτήσεις και τις μη ανταγωνιστικές πρακτικές που οδηγούν σε σημαντικούς κινδύνους υπερπαραγωγής, οι εξαγωγές EV της Κίνας αυξήθηκαν κατά 70% από το 2022 έως το 2023, θέτοντας σε κίνδυνο τις παραγωγικές επενδύσεις αλλού», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ένας δασμός 100% στα EV θα προστατεύσει τους Αμερικανούς κατασκευαστές από τις άδικες εμπορικές πρακτικές της Κίνας».

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τους δασμούς στα EV που κατασκευάζονται στην Κίνα σχεδόν στο 50%, καθώς τα στοιχεία πωλήσεων έδειχναν ότι τα αυτοκίνητα από την Ανατολή γίνονται δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη επειδή είναι πολύ φθηνότερα.

Ο He Xiaopeng, συνιδρυτής, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος του κινεζικού κατασκευαστή EV Xpeng, κατά την παρουσίαση ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος στο Πεκίνο στις 27 Αυγούστου 2024

Ο Beard, όπως και άλλοι ειδικοί της διεθνούς αγοράς αυτοκινήτων που μίλησαν στους Epoch Times, δήλωσε ότι πιστεύει πως η προγραμματισμένη επέκταση της παραγωγής EV της Κίνας στην Αφρική αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στο να «αντισταθμίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απώλειες κερδών» που προκαλούνται από τους δυτικούς εμπορικούς περιορισμούς.

Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο τοποθετεί τους κινεζικούς γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως οι BYD, Chery, SAIC Motor Corp και Changan Auto, για «επιθετικές» κινήσεις σε αγορές που κυριαρχούνταν προηγουμένως από ιαπωνικά, αμερικανικά και ευρωπαϊκά μοντέλα.

Η τελευταία έκθεση αγοράς οχημάτων από την JATO Dynamics ανέφερε ότι η άνοδος της Κίνας το 2023 ως μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο, αντικαθιστώντας την Ιαπωνία, «αποδεικνύει ότι μπορεί να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εξαγωγική προσπάθεια παρά τα εμπορικά εμπόδια».

Η έκθεση πρόσθεσε ότι, αν και τα κινεζικά EV δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα συνηθισμένα στους ευρωπαϊκούς ή αμερικανικούς δρόμους, «βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο».

Σε έρευνα του 2023 σε χιλιάδες Αμερικανούς και Ευρωπαίους, η JATO κατέληξε ότι πάνω από το ήμισυ των ερωτηθέντων «γνωρίζουν τουλάχιστον μία κινεζική μάρκα, όπως οι BYD, Leap Motor και Nio».

«Γενικά, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα εξετάσουν την αγορά ενός κινεζικού EV αν κοστίζει 20% λιγότερο από ένα παρόμοιο μη κινεζικό μοντέλο», σημείωσε η JATO.

Η JATO ανέφερε ότι πέρυσι, για πρώτη φορά, οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν σε πωλήσεις τους Αμερικανούς ομολόγους τους, «κάτι που αποτελεί απόδειξη της αλλαγής των δυναμικών ισχύος στη διεθνή αγορά αυτοκινήτων».

Η ανάλυση έδειξε ότι οι κινεζικές μάρκες, με επικεφαλής την BYD, πούλησαν 13,4 εκατομμύρια νέα οχήματα πέρυσι, ξεπερνώντας τις 11,9 εκατομμύρια μονάδες που πούλησαν αμερικανικές μάρκες όπως οι Ford και Chevrolet.

Η JATO πρόσθεσε ότι το μερίδιο αγοράς των κινεζικών κατασκευαστών «εκτοξεύθηκε» στη Μέση Ανατολή, την Ευρασία και την Αφρική, ενώ εταιρείες όπως οι SAIC και Geely «έκαναν πρόοδο» και σε πιο ώριμες αγορές, όπως η Ευρώπη και η Αυστραλία.

Η κινεζική τελωνειακή υπηρεσία ανέφερε ότι η χώρα εξήγαγε 5,22 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2023—αύξηση 57% σε ετήσια βάση—εκ των οποίων το ένα στα τρία ήταν πλήρως ηλεκτρικό.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα BYD περιμένουν να φορτωθούν για εξαγωγή στο λιμάνι Yantai, στην επαρχία Shandong της ανατολικής Κίνας, στις 10 Ιανουαρίου 2024
Περισσότερα από 500 λεωφορεία περιμένουν να εξαχθούν στην Αφρική, στο Lianyungang, στην επαρχία Jiangsu, στην Κίνα , στις 2 Ιανουαρίου 2018

Στην ανάλυσή της για τη διεθνή αγορά αυτοκινήτων το 2024, η Virta Global, μια πολυεθνική εταιρεία που παρέχει λύσεις για τη φόρτιση μπαταριών ανανεώσιμης ενέργειας, δήλωσε ότι η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα (EVs) καθοδηγείται από τις προσπάθειες αποανθρακοποίησης.

«Τα ηλεκτρικά οχήματα θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στον φιλόδοξο στόχο για μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η αγορά μεγαλώνει. Μεγαλώνει γρήγορα. Και μεγαλώνει παντού», ανέφερε η Virta.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έφτασαν σχεδόν τα 14 εκατομμύρια το 2023, 35% περισσότερες από το 2022, με τον παγκόσμιο στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων να φτάνει τα 40 εκατομμύρια πέρυσι.

Ο οργανισμός ανέφερε ότι η ανοδική τάση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίζεται και το 2024, καθώς οι πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 25% υψηλότερες από την ίδια περίοδο το 2023.

Η Virta προβλέπει τουλάχιστον 17 εκατομμύρια πωλήσεις έως το τέλος του 2024.

«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 20% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων μέχρι τότε», ανέφερε η Virta στην αναφορά της.

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Forum on China–Africa Cooperation (FOCAC) στο Πεκίνο, ο ηγέτης του κινεζικού καθεστώτος Xi Jinping υποσχέθηκε να επενδύσει σχεδόν 51 δισεκατομμύρια δολάρια στις αφρικανικές οικονομίες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

«Κινέζοι αξιωματούχοι μας είπαν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων για τις μεγάλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους Αφρικανούς και γεμίζοντας τους δρόμους μας με οχήματα καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Joseph Kahama, μέλος της επιχειρηματικής αντιπροσωπείας της Τανζανίας που παρακολούθησε τη σύνοδο του FOCAC.

Ο Norman Lamprecht, επικεφαλής εμπορίου και έρευνας στο Συμβούλιο Αυτοκινητοβιομηχανίας με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε ότι καμία χώρα δεν πλησιάζει καν αυτό που κάνουν οι Κινέζοι σε επίπεδο αριθμών και είναι επίσης πολύ πιο τολμηροί στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Η Αμερική εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην κατασκευή και την οδήγηση αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα και, σε μικρότερο βαθμό, υβριδικών οχημάτων», είπε ο Lamprecht.

«Οι ιαπωνικοί κολοσσοί, Toyota και Nissan, ήταν επίσης πολύ πιο επιφυλακτικοί από τους Κινέζους στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, επενδύοντας τις παραγωγικές τους προσπάθειες σε υβριδικά μοντέλα».

Είπε ότι αυτοί οι παράγοντες έχουν κάνει τους Ιάπωνες και τους Αμερικανούς να χάσουν έδαφος στον παγκόσμιο τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

«Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι Κινέζοι λαμβάνουν μεγάλη υποστήριξη από την κυβέρνησή τους, κάτι που δεν έχουν οι άλλοι, και αυτό το “μαξιλάρι” τους επιτρέπει να ρισκάρουν», πρόσθεσε ο Lamprecht.

Ένας Κινέζος εργολάβος επιβλέπει την κατασκευή ενός δρόμου στην Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία,

Ο αναλυτής της JATO Dynamics, Felipe Munoz, δήλωσε στην Epoch Times ότι οι διαρκώς υψηλές τιμές αυτοκινήτων από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως, που καθοδηγούνται από «μια ορισμένη δόση αμέλειας», έχουν «αθέλητα οδηγήσει τους καταναλωτές προς τις πιο προσιτές κινεζικές εναλλακτικές», ειδικά στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Έρευνα που ολοκλήρωσε ο Shiv Shivaraman, αναλυτής της αγοράς οχημάτων για την παγκόσμια χρηματοοικονομική συμβουλευτική εταιρεία AlixPartners, δείχνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα πωλούνται σήμερα στην Κίνα κατά μέσο όρο στα 34.400 δολάρια, σημαντικά χαμηλότερα από την μέση τιμή των 55.242 δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα γίνονται φθηνότερα· νωρίτερα φέτος, η BYD κυκλοφόρησε το Seagull, ένα hatchback, με τιμή μόλις 9.698 δολάρια.

«Πολλοί παράγοντες οδηγούν στη διαφορά τιμών μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα και εκείνων που κατασκευάζονται αλλού», είπε ο Shivaraman στην Epoch Times.

«Οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν σημαντικό πλεονέκτημα κόστους λόγω πολύ χαμηλότερων μισθών, αυξημένης κλίμακας, γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων και πιο ευνοϊκού κόστους μπαταριών, καθώς πολλές από τις μπαταρίες ή τα εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως προέρχονται από την Κίνα».

Ο Beard ανέφερε ότι η Κίνα θα διατηρήσει και «πιθανώς θα ενισχύσει» τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων όταν οι κατασκευαστές της «εγκατασταθούν» στην Αφρική.

«Μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι η κινεζική κυβέρνηση διαπραγματεύεται πολύ ευνοϊκούς όρους για επενδύσεις και επιχειρήσεις στην Αφρική με τους Αφρικανούς εταίρους της, με τους οποίους συνεργάζεται εδώ και δεκαετίες», είπε.

«Το κόστος εργασίας στην Αφρική θα είναι επίσης χαμηλό».

Ο Lamprecht είπε ότι πιστεύει πως ο κύριος λόγος που οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ετοιμάζονται να «κατακτήσουν την Αφρική» είναι η επιθυμία τους να κατασκευάζουν στην πηγή πολλών από τα μέταλλα και ορυκτά που είναι απαραίτητα για τα ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει στενές σχέσεις με την πολιτική ελίτ των περισσότερων από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής σπάνιων γαιών ή κρίσιμων ορυκτών και μετάλλων στην Αφρική, όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός, το λίθιο και το μαγγάνιο.

Η Λόρεν Τζόνστον, καθηγήτρια στο Κέντρο Κινεζικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ανέφερε ότι οι επενδύσεις που προτείνει το Πεκίνο σε εργοστάσια ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στην Αφρική θα μπορούσαν να αποτελούν «επέκταση της στρατηγικής του» για τον έλεγχο των μέσων παραγωγής τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ μέχρι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Εργαζόμενοι που εργάζονται σε μια γραμμή συναρμολόγησης αυτοκινήτων σε ένα εργοστάσιο της Beijing Automotive στο Qingdao, στην ανατολική επαρχία Shandong της Κίνας, στις 14 Ιανουαρίου 2024

Η Τζόνστον ανέφερε ότι η κινεζική εξορυκτική δραστηριότητα στην Αφρική είναι συγκεντρωμένη σε πέντε χώρες: Γουινέα, Ζάμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

«Ανάμεσά τους, η ΛΔΚ, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε αποτελούν το κέντρο της νέας πράσινης ενεργειακής κούρσας στην Αφρική. Αυτές φιλοξενούν τη χαλκοφόρο ζώνη της Αφρικής και διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου, χαλκού και κοβαλτίου», ανέφερε.

Περισσότερο από το 70% του κοβαλτίου παγκοσμίως παράγεται στη ΛΔΚ, ενώ η Κίνα ελέγχει το 72% των ορυχείων κοβαλτίου και χαλκού στη χώρα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσινγκτον, η Κίνα παράγει αυτή τη στιγμή το 60% των σπάνιων γαιών παγκοσμίως, αλλά επεξεργάζεται σχεδόν το 90%, κάτι που σημαίνει ότι εισάγει πολύτιμα ορυκτά και μέταλλα από άλλες χώρες, κυρίως από την Αφρική, για επεξεργασία.

«Αυτό έχει δώσει στην Κίνα ένα σχεδόν μονοπώλιο», ανέφερε το ινστιτούτο.

Οι κινεζικές εξορυκτικές εταιρείες έχουν επίσης εδραιωθεί στη Ζιμπάμπουε, όπου η Prospect Lithium Zimbabwe, θυγατρική της Zhejiang Huayou Cobalt, άνοιξε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λιθίου αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023.

Η Τζόνστον είπε ότι θα ήταν «λογικό» οι μεγαλύτερες επενδύσεις της Κίνας σε EV να γίνουν στις πιο ανεπτυγμένες και «τεχνολογικά ισχυρές» οικονομίες της Αφρικής, με καλή εφοδιαστική υποδομή.

«Αυτό αφήνει ως πιθανούς οικοδεσπότες για τους Κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων χώρες όπως η Νότια Αφρική, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Κένυα και η Νιγηρία—ίσως επίσης η Γκάνα και η Τυνησία», ανέφερε.

Ο Μπίαρντ είπε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες SAIC και BYD έχουν ήδη ξεκινήσει την πώληση περιορισμένου αριθμού EV σε αρκετές αφρικανικές αγορές, όπως η Νότια Αφρική, η Τυνησία, η Ρουάντα και το Μαρόκο.

Ο Πάρκς Τάου, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Νότιας Αφρικής, δήλωσε στην Epoch Times ότι η BYD έχει εκφράσει «έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστεί και να επενδύσει» στον κορυφαίο κατασκευαστή και εξαγωγέα οχημάτων της Αφρικής.

Ένας επιστάτης επιβλέπει καθώς μια μπουλντόζα δουλεύει στον ολισθηρό δρόμο στο ορυχείο λιθίου Arcadia στο Goromonzi της Ζιμπάμπουε

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή αυτοκινήτων και εξορύσσουμε επίσης τεράστιες ποσότητες λιθίου και μαγγανίου που είναι απαραίτητα για την παραγωγή μπαταριών EV», είπε.

Στην Κένυα, ο Κινέζος κατασκευαστής EV Chery συνεργάστηκε με μια τοπική εταιρεία για να επενδύσει 20 εκατομμύρια δολάρια στον τομέα EV της χώρας.

Η Chery κατασκευάζει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στη Ναϊρόμπι για την παραγωγή 6.000 EV ετησίως και υπόσχεται τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας.

Στο Μαρόκο, η Κίνα χρηματοδοτεί αυτό που αποκαλεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών ανανεώσιμης ενέργειας στο νότιο ημισφαίριο.

Ο κινεζικός γίγαντας παραγωγής χάλυβα, Chinalco, είναι μεταξύ των εταιρειών που πρόκειται να αναπτύξουν το μεγαλύτερο παγκοσμίως ανεξερεύνητο κοίτασμα υψηλής ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος, στη Γουινέα.

Αυτό το σιδηρομετάλλευμα χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα, που παίζει κρίσιμο ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των ανεμογεννητριών και των βάσεων για ηλιακά πάνελ.

Ο Μπίαρντ ανέφερε ότι η Κίνα ήδη προετοιμάζεται για έναν κόσμο «κορεσμένο» από EV, εφαρμόζοντας πολιτικές για να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Το 2019, το Πεκίνο άρχισε να ανακαλεί μια πολιτική που απαγόρευε τις εξαγωγές μεταχειρισμένων οχημάτων οποιουδήποτε τύπου. Από εκείνη τη χρονιά, η κυβέρνηση έχει δώσει το δικαίωμα σε 27 πόλεις και επαρχίες να εξάγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Το 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, η χώρα εξήγαγε σχεδόν 70.000 μεταχειρισμένα οχήματα, μια σημαντική αύξηση από το 2021, όταν εξήχθησαν λιγότερα από 20.000.

Το 2023, το υπουργείο δημοσίευσε ένα σχέδιο πολιτικής για τις εξαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που, μόλις εγκριθεί, θα επιτρέψει την εξαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από όλες τις περιοχές της Κίνας.

Η Αφρική διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων στον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Mordor Intelligence.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.