Ενδιαφέρον από ΔΝΤ για το σύστημα πληρωμών των BRICS – Διάσωση των φτωχών χρεών

Περισσότερες πληροφορίες ζήτησε η ΔΝΤ Kristalina Georgieva

To ΔΝΤ θέλει να μάθει περισσότερα για ένα σύστημα διασυνοριακών πληρωμών που συζητήθηκε από την ομάδα χωρών BRICS αυτή την εβδομάδα και στοχεύει στην ενίσχυση των συναλλαγών εκτός δολαρίου, δήλωσε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου.
Η σύνοδος των BRICS — δηλαδή Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική — πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πόλη Κazan ταυτόχρονα με τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Ο όμιλος BRICS έχει επεκταθεί σημαντικά από την ίδρυσή του το 2009 και πλέον περιλαμβάνει χώρες όπως το Ιράν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Συνολικά ο συνασπισμός BRICS αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.
Στη σύνοδο κορυφής του Καζάν, η Ρωσία εξασφάλισε μια κοινή δήλωση που ενθαρρύνει την ενίσχυση των τραπεζικών δικτύων ανταποκριτών εντός των BRICS και τη δυνατότητα διακανονισμών σε τοπικά νομίσματα σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Διασυνοριακών Πληρωμών BRICS (BCBPI).
Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται το σύστημα πληρωμών SWIFT που εδρεύει στην Ευρώπη, από το οποίο η Ρωσία αποκλείστηκε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη (24/10), η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Kristalina Georgieva δήλωσε ότι το Ταμείο ήθελε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το προτεινόμενο σύστημα πληρωμών προτού λάβει σταθερή θέση επ’ αυτού.
«Η ιδέα να έχουμε ένα σύστημα πληρωμών μιας ομάδας χωρών δεν είναι νέα», είπε.
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε.
«Τι είναι σε αυτή την ιδέα;
Πώς μπορεί να μεταφραστεί σε πραγματικότητα; Και τότε θα μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε».

Χρέος, πληθωρισμός και ανάπτυξη 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της, η Georgieva είπε ότι το Ταμείο επικεντρώνεται σε δύο βασικούς στόχους στο μέλλον: Διασφάλιση επιστροφής των ρυθμών πληθωρισμού στους στόχους των κεντρικών τραπεζών χωρίς να πυροδοτηθεί βαθιά ύφεση και την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης «χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους» που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες.
Μίλησε επίσης για την τραγωδία στη Μέση Ανατολή, όπως είπε, η οποία επηρεάζει τόσο τους πολίτες όσο και τις περιφερειακές οικονομίες.
«Η Αίγυπτος χάνει το 70% των εσόδων που εισέπραττε από τη διώρυγα του Σουέζ λόγω των επιπτώσεων της σύγκρουσης», είπε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είχε υποβαθμίσει την περιοχή MENA κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από τον Απρίλιο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi δήλωσε ότι η χώρα έχασε «6-7 δισεκατομμύρια δολάρια» φέτος, κάνοντας αναφορά στα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Η Georgieva χαιρέτισε επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε στη βοήθεια των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, ιδίως μέσω του forum Στρογγυλής Τραπέζης για το Παγκόσμιο Κυρίαρχο Χρέος (GSDR) για διάλογο μεταξύ των πιστωτών και των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.
Ενώ το GSDR βοηθούσε να γίνει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους «πιο προβλέψιμη και αποτελεσματική», υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει, είπε.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους να σταθούν στα πόδια τους πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.