Κατώτατος μισθός: Νέες διευκρινίσεις Κεραμέως για την αναπροσαρμογή του -Τι είπε για τις αυξήσεις στις συντάξεις

Σήμερα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαβουλεύσεων για τον κατώτατο μισθό με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως επεσήμανε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

« Αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Αναμένουμε προτάσεις. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ώρα που θα είμαστε στη Βουλή, θα δεχόμαστε προτάσεις για το πώς μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον μηχανισμό καλύτερο» συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως αναφερόμενη στο θέμα του κατώτατου μισθού. «Αυτό το οποίο συζητάμε είναι το πόσο και πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός μετά το 2027», τόνισε η υπουργός σημειώνοντας ότι μέχρι το 2027 ο πρωθυπουργός έχει χαράξει τον οδικό χάρτη και έχει εξαγγείλει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ. «Αυτό, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, είναι 46% αύξησή από τα 650 ευρώ που
παραλάβαμε το 2019» είπε.

Για την ευρωπαϊκή οδηγία του κατώτατου μισθού

Επίσης αναφέρθηκε στην σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που υπάρχει αλλά και στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής η οποία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού προτείνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη αφενός τις αυξήσεις στις τιμές, άρα όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, και ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη το πώς εξελίσσεται η οικονομία της χώρας μας. Όπως διευκρίνισε η ίδια, «όσο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Αν πηγαίνουν χειρότερα δεν μπορεί να μειωθεί και αυτό θα προβλέπεται ρητά και στο νομοθέτημα που θα κατέβει στη Βουλή».

Απαντώντας σε σχόλιο για τις αυξημένες τιμές στα αγαθά, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στις πολλές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας υπογραμμίζοντας πάντως ότι η αύξηση τιμών ανέρχεται σωρευτικά στο 16% και η αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού ανέρχεται στο 28% σε σχέση με το 2019. Η υπουργός τόνισε παράλληλα τη σημασία της προβλεψιμότητας ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να ξέρουν τί μέλλει γενέσθαι. «Η προβλεψιμότητα είναι ένα στοιχείο αυτού του μηχανισμού που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα» είπε, προσθέτοντας «πόσο σημαντικό είναι ο εργαζόμενος να κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, να ξέρει που βαδίζει. Είναι παρά πολύ σημαντικό να υπάρχει προβλεψιμότητα και να συνδέεται ο κατώτατος μισθός με την πραγματική οικονομία, να παρακολουθούμε την αύξηση των τιμών».

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις

Επίσης ρωτήθηκε ποια θα είναι η αύξηση  που θα δοθεί στις συντάξεις την 1 η Ιανουαρίου του 2025. Θα δοθούν οριζόντια από την 1 η Ιανουαρίου του 2025 από 2,2% έως 2,5% με το ακριβές ύψος της αύξησης να εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου, καθώς καθορίζεται με μαθηματικό τύπο απάντησε. Διευκρίνισε δε ότι η αύξηση θα φανεί στις συντάξεις Ιανουαρίου που προκαταβάλλονται τον Δεκέμβριο.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.