Η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών είναι κατά 4 δισ. ευρώ υψηλότερη σε σχέση με τις αρχικές κατευθύνσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι δύο άνδρες.
Οι ετήσιες αυξήσεις πρωτογενών δαπανών που διαμορφώνουν ένα στενότερο πλαίσιο, με την επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων. Σε απόλυτα μεγέθη προβλέπεται αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3,7 δισ. ευρώ το 2025, κατά 3,6 δισ. ευρώ το 2026, κατά 3,180 δισ. ευρώ το 2027 και κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2028.
Μεσοπρόθεσμο: Η άνοδος του ΑΕΠ
Επίσης, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ακολούθησε τις προβλέψεις της Κομισιόν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% φέτος ( αντί για 2,5%), 2,3% το 2025 (αντί για 2,6%), 2% το 2026, 1,5% το 2027 και 1,3% το 2028. Το ΑΕΠ σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί στα 272 δισ. ευρώ το 2028 από 232 δισ. ευρώ φέτος.
Από εκεί και πέρα, ενδεχόμενη υπέρβασή του να οδηγεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως άλλωστε και η υπέρβαση του στόχου για έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ.
Όπως προκύπτει, τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παροχές σε ορίζοντα τετραετίας θα είναι περιορισμένα καθώς σε ετήσια βάση, καθότι οι αμυντικές δαπάνες, οι πρόσθετες δαπάνες συντάξεων και η άνοδος των λειτουργικών δαπανών αποσπούν μεγάλο μέρος
Στόχος της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη είναι να προκύψουν πρόσθετα μόνιμα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής τα οποία το 2027 θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ
Προβλέψεις για πληθωρισμό στο Μεσοπρόθεσμο
Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο 2,8% το 2024 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,1% το 2025 από 4,2% το 2023, καθώς η απότομη μείωση των τιμών της ενέργειας, παρά τις διακυμάνσεις και η αποκλιμάκωση των τιμών των τροφίμων συμβάλλουν όλο και περισσότερο στη διαδικασία επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, αντανακλώντας την ήπια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των υπηρεσιών.
Ιδιωτική κατανάλωση
Η συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης την περίοδο 2024-2025 αναμένεται να παραμείνει σταθερή, με μέσο όρο 1,2 ποσοστιαίες μονάδες και ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,7%. Η συμβολή αυτή υποστηρίζεται από την ισχυρή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, μέσω μισθολογικών αυξήσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας και τον αποκλιμακούμενο πληθωρισμό. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να συμβάλει οριακά στην ανάπτυξη το 2024 (0,1 ποσοστιαία μονάδα και 0,4% ετήσια αύξηση) και να παραμείνει αμετάβλητη το 2025, αντανακλώντας μια συνετή δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
Μακροοικονομικές προβλέψεις για το διάστημα 2026-2028
Η ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα αναμένεται να διατηρήσει τη θετική δυναμική της και να συνεχίσει να επεκτείνεται, παρά το ασταθές εξωτερικό περιβάλλον και τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες, βασιζόμενη στα υγιή δημόσια οικονομικά, στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην προώθηση παραγωγικών επενδύσεων στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση, δημιουργώντας ευνοϊκές προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης.
O ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,0% το 2026, παραμένοντας έτσι σε σταθερό έδαφος, ως αποτέλεσμα του θετικού αντίκτυπου των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του προγράμματος Next Generation EU (ιδιαίτερα το 2026, τελευταίο έτος χρηματοδότησης των δράσεων από το NGEU, πάνω από 6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και περισσότερα από 4 δισ. ευρώ σε δάνεια προβλέπεται να απορροφηθούν), της χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και της περαιτέρω βελτίωσης στην αγορά εργασίας. Βάσει των παραπάνω, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8,0% το 2026.
Η ιδιωτική κατανάλωση το 2026 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,5%, υποστηριζόμενη από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά 4,4%, χάρη στα υψηλά μερίδια στις εξωτερικές αγορές, σε συνέχεια της ενίσχυσης της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό.
Υπό την παραδοχή του τερματισμού των πόρων του προγράμματος Next Generation EU και χωρίς να ενσωματωθούν νέα μέτρα, η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2027-2028 προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στο 1,4%. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο 1,7%. Η πτώση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο σχετίζεται αποκλειστικά στην επίδραση της υπόθεσης του του τερματισμού της χρηματοδότησης του ΤΑΑ (μαζί με τη σταδιακή ολοκλήρωση των εκταμιεύσεων του σκέλους των δανείων του NGEU). Η ιδιωτική κατανάλωση και οι εξαγωγές αναμένεται να είναι οι κινητήριες δυνάμεις της μεγέθυνσης, αυξανόμενοι κατά 1,4% και 4,2% αντίστοιχα, κατά μέσο όρο για την περίοδο 2027-2028.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να συγκλίνει προς τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την περίοδο προβλέψεων και ο αποπληθωριστής ΑΕΠ να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,3%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 9,2% το 2026 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω, φτάνοντας το 8,7% το 2027 και το 8,5% το 2028.
Δημόσιο Χρέος
Όσον αφορά τη συνθήκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα καταγράψει μια σημαντική μείωση κατά 8,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, ενώ η μέση ετήσια μείωση κατά την τετραετία που καλύπτει το σχέδιο υπολογίζεται σε 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, σημαντικά μεγαλύτερη από την ελάχιστη απαίτηση που θέτει η συνθήκη διασφάλισης. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του χρέους εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ το 2024, σε 133,4% του ΑΕΠ το 2028.
Η ανάλυση των προσδιοριστικών παραγόντων αυτής της μείωσης του χρέους δείχνει μια σταδιακή εξασθένιση της σχετικής επίδρασης της διαφοράς μεταξύ ανάπτυξης-επιτοκίων, καθώς αυτός ο παράγοντας καθορίζει περίπου τη μισή από τη συνολική μείωση χρέους για το 2024 και περίπου τα τρία τέταρτα της αντίστοιχης μείωσης για το 2025, αλλά μόλις το ένα τέταρτο περίπου της εκτιμώμενης μείωσης του χρέους για το τελευταίο έτος του σχεδίου. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στη σταδιακή εξομάλυνση της ονομαστικής ανάπτυξης καθώς και στην εκτιμώμενη αύξηση της συνολικής δαπάνης για τόκους. Ως αποτέλεσμα, το πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται να γίνει ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη μείωση του ποσοστού χρέους μέχρι το τέλος της περιόδου του σχεδίου, ενώ οι προσαρμογές αποθεμάτων-ροών επίσης συμβάλλουν στη μείωση του χρέους.
Πόροι από το ΠΔΕ
Ενώ ο Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κυμαινόταν σε περίπου 6-6,5 δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία έως το 2019 και αυξήθηκε σε περίπου 10-11 δισ. ευρώ την επόμενη περίοδο, σημαντική αύξηση σημειώνεται ήδη από το 2024. Το ΤΑΑ εισφέρει σημαντικά ποσά έως το 2026, ενώ οι εκταμιεύσεις πόρων από το δανειακό σκέλος αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα έτη.
Το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ, μετά τα σημαντικά ποσά που εκταμιεύθηκαν την περίοδο 2022-2024 και αφορούσαν έργα που ολοκληρώθηκαν στο τέλος της περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνεχίζει με ποσό που ανέρχεται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τα προγράμματα και τα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027 και των υπόλοιπων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ αυξάνεται σημαντικά ήδη από το 2024 κατά περίπου 0,9 δισ. ευρώ και προβλέπεται σταθερή ετήσια αύξηση, υπερβαίνοντας τα 3 δισ. ευρώ την περίοδο του ΜΔΣ (Πίνακας 6).