Ακρίβεια: Ο μεγάλος πονοκέφαλος για 7 στους 10 Ελληνες

Η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής, αλλά και η γενικότερη οικονομική κατάσταση ήταν οι δύο κύριες παράμετροι για τις αποφάσεις των Ελλήνων όπως και των άλλων ευρωπαίων πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Τα ποσοστά των πολιτών που έθεσαν στην πρώτη θέση το κόστος ζωής και την οικονομική κατάσταση είναι αισθητά μεγαλύτερα για την Ελλάδα (70% και 69% αντίστοιχα), καθώς και για την Κύπρο (47% και 56%), όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη ήταν στο 42% και το 41%.

Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ειδικά η αύξηση των τιμών και του κόστους διαβίωσης, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, επηρέασε σε υψηλό ποσοστό τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές των πολιτών της Πορτογαλίας (59%), της Ιρλανδίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας (56%) και της Γαλλίας (52%).

Στον αντίποδα βρίσκονται η Δανία με 11%, η Φινλανδία με 17%, η Ολλανδία με 16% και η Σουηδία με 5%.

Οπως προκύπτει από την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την Ελλάδα, οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει για τους πολίτες η ακρίβεια είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους και δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι εκλογές. Στη χώρα μας, η αύξηση των τιμών και του κόστους διαβίωσης φαίνεται να επηρέασε περισσότερο τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές των πολιτών ηλικίας 40-54 ετών, με ποσοστό 73%, ενώ στους άνω των 55 επτά στους δέκα οδηγήθηκαν στην κάλπη έχοντας στο μυαλό τους αυτό το πρόβλημα.

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πανευρωπαϊκά (34%) δηλώνει ότι η διεθνής κατάσταση ήταν ένα θέμα που το ώθησε να πάει στην κάλπη, ενώ παρόμοιο ποσοστό αναφέρει ως κίνητρο την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου (32%).

Αντίθετα, στην Ελλάδα, στην τρίτη θέση των θεμάτων που παρότρυναν τους πολίτες να ψηφίσουν (με ποσοστό 40%) βρίσκονται η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, καθώς επηρεάζουν τέσσερις στους δέκα πολίτες άνω των 25 ετών.

Σημαντικό θέμα, σύμφωνα με τα στοιχεία, αναδεικνύεται και η ανεργία για τους Ελληνες, κυρίως στις νεότερες ηλικίες, αφού απασχολεί πάνω από έναν στους τέσσερις νέους από 15 έως 34 ετών, συγκεκριμένα το 34% (15-24 ετών) και το 24% (25-34 ετών).

Οι βασικοί λόγοι

Στην ΕΕ-27, πάντως, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου συνολικά, υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι πολίτες θεωρούν ωφέλιμη τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ, και συγκεκριμένα: η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών (36%), η προστασία της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας (32%), η συμβολή της ΕΕ στην οικονομική ανάπτυξη (28%) και η δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας (24%).

Στην Ελλάδα, η προστασία της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας βρίσκονται στην πρώτη θέση (45%), η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ στη δεύτερη (36%) και ακολουθούν το γεγονός ότι η ΕΕ δυναμώνει τη φωνή του ελληνικού λαού στον κόσμο (31%) και η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες εκτός ΕΕ (24%).

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.