Πλαστές αποδείξεις και μεγάλη φοροδιαφυγή: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ

“Βροχή” πέφτουν οι επώνυμες καταγγελίες των πολιτών στην εφαρμογή  της ΑΑΔΕ «Appodixi» για πλαστές αποδείξεις  επιχειρήσεων και μεγάλη φοροδιαφυγή.

Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί συνολικά 185.573 καταγγελίες στην «Appodixi» και από αυτές οι 85.146 είναι επώνυμες.

Υπενθυμίζεται δε πως μέσω της εφαρμογής «Appodixi»  οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν και να αναφέρουν τις πλαστές απευθείας στην ΑΑΔΕ. Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως αποδείξεις που είτε δεν έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ είτε εκδόθηκαν μέσω «μαϊμού» φορολογικών μηχανισμών.  Σημειώνεται δε πως μπόνους ύψους 100 ευρώ έως και 3.000 ευρώ θα λάβουν οι πολίτες των οποίων η καταγγελία έχει γίνει επώνυμα στην εφαρμογή και μετά αυτή πέρασε από  φορολογικό έλεγχο και επιβλήθηκε πρόστιμο στον επιχείρηση που φοροδιαφεύγει.

Όπως αναφέρει η υφιστάμενη νομοθεσία για το μπόνους  εάν η καταγγελία του πολίτη οδηγήσει σε φορολογικό έλεγχο και επιβληθεί πρόστιμο, τότε δικαιούται χρηματική επιβράβευση, η οποία ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 100  ευρώ  ούτε να υπερβαίνει τις 3.000  ευρώ. Σε περίπτωση που η καταγγελία αφορά περισσότερες συναλλαγές από την ίδια επιχείρηση, τότε η επιβράβευση υπολογίζεται βάσει της απόδειξης με τη μεγαλύτερη αξία.

Οι φορολογούμενοι μέσω της πλατφόρμας «Καταγγελίες Πολιτών» μπορούν να υποβάλλουν ανώνυμα είτε επώνυμα καταγγελίες με τη συμπλήρωση συγκεκριμένων πεδίων. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα επισύναψης ηλεκτρονικών αρχείων προς απόδειξη των καταγγελιών.

Πάντως η πλατφόρμα έγινε για να συμβάλλει στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου ή διαφθοράς αλλά και για να ενισχυθεί το Κράτους Δικαίου σε πολίτες, επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία έδειξαν τα εξής:

  • Έγιναν συνολικά 2.163 ανώνυμες καταγγελίες για διαφθορά
  • Έγιναν συνολικά 633 επώνυμες καταγγελίες για διαφθορά
  • Έγιναν συνολικά 307 ανώνυμες τελωνειακές καταγγελίες
  • Έγιναν συνολικά 26 επώνυμες τελωνειακές καταγγελίες
  • Έγιναν συνολικά 21.217 ανώνυμες φορολογικές  καταγγελίες
  • Έγιναν συνολικά 3.105 επώνυμες φορολογικές καταγγελίες

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.