Εκπλήξεις αναμένεται να κρύβει το «καλάθι» παροχών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Μία από αυτές ενδεχομένως να είναι η αύξηση του επιδόματος τέκνων Α21, καθώς η σχετική πρόταση έχει πέσει στο «τραπέζι» και εξετάζεται από τα αρμόδια στελέχη.
Άλλωστε, γενικότερα το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινωθεί στην Θεσσαλονίκη θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη των οικογενειών, με «φόντο» και το δημογραφικό ζήτημα που ρίχνει βαριά την «σκιά» του και στην χώρα μας.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Σύμφωνα λοιπόν, με τις σχετικές πληροφορίες οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο επίδομα θα κινούνται σε δύο βασικούς άξονες, την αύξηση του χορηγούμενου ποσού και την διεύρυνση των δικαιούχων. Μάλιστα, θα υπάρχει και «πριμοδότηση» των οικογενειών με 2 ή 3 παιδιά με αλλαγή των κριτηρίων.
«Ανοίγει» ο κύκλος των δικαιούχων του επιδόματος Α21
Πρέπει να σημειωθεί πως τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος τέκνων Α21 είχαν θεσπιστεί πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του πληθωρισμού.
Σήμερα, για να λάβει κανείς το μέγιστο ποσό επιδόματος (70 ευρώ για 1 παιδί, 140 ευρώ για 2 παιδιά και 280 ευρώ για 3 παιδιά) πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα:
- Έως 10.500 ευρώ για 1 παιδί
- Έως 12.000 ευρώ για 2 παιδιά
- Έως 13.500 ευρώ για τρία παιδιά
- Εως 15.000 ευρώ για 4 παιδιά
Μοιραία τα εν λόγω εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία και μένουν σταθερά εδώ και χρόνια μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τι αλλάζει με τα χορηγούμενα ποσά
Από το «μικροσκόπιο» όμως θα περάσουν και τα χορηγούμενα ποσά με στόχο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για πιθανή αύξησή τους.
Σήμερα, για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, το επίδομα διαμορφώνεται στα 70 ευρώ, 42 ευρώ ή 28 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα (για τα δυο παιδιά στα 140, 84 ή 56 ευρώ).
Για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί η ενίσχυση είναι 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ (δηλαδή για τα τρία παιδιά λαμβάνει κάποιος 280, 168 ή 112 ευρώ αντίστοιχα, ανάλογα με την εισοδηματική του κλίμακα).
Το επίδομα τέκνων Α21 παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1.5 εκ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
Εντούτοις, φέτος αρκετοί γονείς έχασαν το δικαίωμά τους στην λήψη του επιδόματος, καθώς εμφάνισαν «φουσκωμένα» εισοδήματα και έτσι προέκυψε ένα ποσό το οποίο έμεινε αδιάθετο και μπορεί να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.
Συγκεκριμένα, η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ.
Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% η οποία θα μπορούσε να διατεθεί για την αναπροσαρμογή είτε των ποσών επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μην χάσουν το επίδομα εκείνοι οι οποίοι εμφάνισαν «φουσκωμένα» εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται πως, για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.