«Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις στην απίθανη περίπτωση η Ουκρανία συνεχίσει να πληρώνει το χρέος της»
Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (SD) υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη/βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα -σε ξένο νόμισμα- της Ουκρανίας η S&P, από CC προηγουμένως, στον απόηχο της αναδιάρθρωσης χρέους με τους δυτικούς δανειστές.
Δεν υπάρχει outlook, λόγω της αξιολόγησης SD.
«Θα αναβαθμίσουμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ουκρανίας αφού ολοκληρώσει την αναμενόμενη ανταλλαγή χρέους. Θα μπορούσαμε επίσης να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις στην απίθανη περίπτωση η Ουκρανία συνεχίσει να πληρώνει το χρέος της. Επίσης, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις εάν βελτιωθούν το περιβάλλον ασφαλείας και οι μεσοπρόθεσμες μακροοικονομικές προοπτικές της Ουκρανίας», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε την 5η δόση του 4ετούς δανείου για την Ουκρανία, απαιτώντας ωστόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, κυρίως, ιδιωτικοποιήσεις.
Η Ουκρανία πέρασε με επιτυχία το Άρθρο 4 και θα λάβει την πέμπτη δόση οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ αξίας 2,2 δισεκ. δολαρίων. Τα κεφάλαια έχουν ήδη παραληφθεί από την Ουκρανία και θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Από τον Απρίλιο του 2023, όταν ξεκίνησε το τετραετές πρόγραμμα αξίας 15,6 δισεκ. δολαρίων, η Ουκρανία έχει λάβει συνολικά 4,6 δισεκ. δολάρια σε τρεις δόσεις το 2023 και 3,1 δισεκ. δολάρια σε δύο δόσεις φέτος. Μέχρι το τέλος του 2024, αναμένονται δύο ακόμη δόσεις 1,1 δισεκ. δολαρίων η καθεμία.
Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση μέσα στον Ιούλιο για συμφωνία αναδιάρθρωσης του ουκρανικού χρέους αποτελεί θετική είδηση για τους επενδυτές, καθώς διατηρεί τη δυνατότητα σημαντικής ανόδου σε περίπτωση που το βασικό σενάριο επαληθευτεί. Για την Ουκρανία, συμβάλλει στην απελευθέρωση εξοικονομήσεων ύψους 11,4 δισ. δολαρίων κατά τα επόμενα τρία χρόνια και μειώνει το εξωτερικό εμπορικό χρέος από 23,7 δισ. δολάρια σε 15 δισ. δολάρια.
Ο συνολικός λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από το 97% που εκτιμάται ότι θα είναι το 2024 στο 94% και από το 97,7% στο 91% το 2025, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ.
Υπερβολικά αισιόδοξη η αγορά
Η υπεραισιοδοξία στην αγορά συμπυκνώνεται σε ένα βασικό στατιστικό στοιχείο: η παρούσα αξία των κουπονιών που θα καταβληθούν έως τα μέσα του 2027 είναι μικροσκοπική – περίπου τέσσερα σεντς στο δολάριο.
Έτσι, η τιμή της αγοράς των περίπου 35 σεντς μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο με την επισύναψη μιας εξαιρετικά υψηλής πιθανότητας να μην υπάρξουν πρόσθετες αναδιαρθρώσεις, κάτι που φαίνεται απίθανο, δεδομένης της μεγάλης πιθανότητας δημοσιονομικής υποεκτέλεσης.
Οι αποτιμήσεις της αγοράς φαίνεται να είναι επιρρεπείς σε μια πλάνη του συντελεστή προεξόφλησης- οι χρήστες των υπολογιστών ομολόγων οδηγούνται σε μια λανθασμένη αίσθηση συντηρητικότητας επιλέγοντας συντελεστές προεξόφλησης της τάξης του 15% – 12% ως συνήθως συν 3% για επιπλέον κίνδυνο.
Αυτό αποτιμά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης στα 35 σεντς, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές.
Αλλά ένας τέτοιος συντελεστής προεξόφλησης είναι πολύ χαμηλός- αντιμετωπίζει ακατάλληλα την περαιτέρω αναδιάρθρωση ως εξαιρετικά απίθανη, εξηγεί η Capital Economics.
Η συμφωνία για την αναδιάρθρωση χρέους 20 δισ. δολ.
Η κυβέρνηση Zelensky ανακοίνωσε ότι έλαβε την έγκριση των ξένων επενδυτών να μειώσει την ονομαστική αξία του χρέους κατά πάνω από 30%, ανοίγοντας τον δρόμο για επίσημη αναδιάρθρωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Η συμφωνία θα αντικαταστήσει τη διετή αναστολή πληρωμών που τέθηκε σε ισχύ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο ρόλος του ΔΝΤ
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσέφεραν στήριξη στη συμφωνία αναδιάρθρωσης.
Το Κίεβο οριστικοποίησε τους όρους της συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων με επιτροπή ομολογιούχων, καθώς και με άλλους επενδυτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περίπου το 25% του χρέους.
«Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές στην Ουκρανία, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ουκρανία, να βοηθήσουμε τις προσπάθειές της να ανακτήσει την πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και να στηρίξουμε τη μελλοντική ανοικοδόμηση της χώρας προς όφελος του ουκρανικού λαού», δήλωσε η επιτροπή.