Σε ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο εξελίσσεται η αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία έφτασε ακόμα και το 200%, που σημαίνει πως οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα θα έρθουν αντιμέτωποι, εν μέσω διακοπών, με μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα.
Η κατάσταση μάλιστα έχει αρχίσει να θυμίζει καλοκαίρι του 2022 όταν η πλειοψηφία των Ελλήνων έπρεπε να πληρώσει δύο μισθούς για να καλύψει τους απίστευτους λογαριασμούς εκείνης της περιόδου.
Όλοι όμως έχουν το εξής ερώτημα: Πού οφείλεται η εκτίναξη των τιμών και οι ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις, από 60 έως και 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα;
Ο ένας παράγοντας είναι ο παρατεταμένος καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα, με συνέπεια να αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι τιμές εκτινάσσονται το βράδυ, όταν οι ΑΠΕ έχουν μηδενική συμμετοχή, οπότε για να καλυφθεί η ζήτηση μπαίνουν σε λειτουργία οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.
Παράλληλα, υπάρχει αύξηση της ζήτησης στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, αγορά με την οποία έχει αναγκαστικά διασυνδεθεί πλήρως η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, το πρόβλημα οξύνουν οι βλάβες στις απαρχαιωμένες υποδομές των Βαλκανίων, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1.
Η Ουγγαρία εξάγει μεγάλες ποσότητες στην Ουκρανία, που λόγω του πολέμου έχει χάσει μεγάλο τμήμα των μονάδων παραγωγής της.
Επιπλέον, αυτές τις ημέρες γίνεται συντήρηση στο καλώδιο της Ιταλίας, όπως και σε εκείνο μεταξύ Ρουμανίας- Βουλγαρίας.
Σε όλα αυτά, προστίθεται τον γεγονός ότι είναι εκτός λειτουργίας το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας.
Εξάλλου, η Ρουμανία χρειάζεται να εισάγει ενέργεια, κάτι που καλύπτει η Ελλάδα, η οποία είναι υποχρεωμένη να εξάγει το πλεόνασμα με βάση τις συμβάσεις διασύνδεσης.
Έτσι, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη χονδρική τιμή του ρεύματος, σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, δεν δικαιολογούνται οι μεγάλες αποκλίσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος, για αυτό η ΡΑΕ ξεκίνησε έλεγχο για τον τρόπο που οι εταιρείες υποβάλλουν τις προσφορές τους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο για δύο μήνες, ενώ θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος τον Αύγουστο.
Ας παραβλέψουμε για άλλη μία φορά ότι όλο αυτό μόνο ελεύθερη αγορά και ελεύθερη οικονομία δεν δείχνει.
Η επιδοματική πολιτική είναι νεοκομμουνιστική πρακτική.
Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι τιμές του ρεύματος; Παρουσίασαν ως δικαιολογία τον καύσωνα αλλά καύσωνας υπήρχε και πέρσι.
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η Ευρώπη με διάφορους τρόπους, πηγαίνει στην Ουκρανία.
Δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν πληρώνουν μόνο την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο αλλά πληρώνουν και ενεργειακό αντίτιμο που σημαίνει ότι οικονομικές τους υποχρεώσεις (για τις οποίες ουδέποτε ρωτήθηκαν) γίνονται ακόμα πιο δυσβάσταχτες.
Έτσι λοιπόν μετά την αμίμητη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί «κενών στην εθνική άμυνα λόγω της παροχής πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία» έχουμε και ενεργειακό κενό!
Για όσους γνωρίζουν, αυτό ισοδυναμεί επί της ουσίας σε ένα επιπλέον αμυντικό κενό!
Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα τέτοιου είδους κενό, καθώς λαμβάνει ενέργεια από πολλές και πλούσιες πηγές και δεν προσφέρει τα πλεονάσματα της πουθενά.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των ΑΠΕ στην Ελλάδα ακούστηκε ότι οι καιρικές συνθήκες τον Μάϊο και τον Ιούνιο, με χαμηλής έντασης ανέμους και αυξημένη αφρικανική σκόνη που περιόρισε την ηλιοφάνεια, συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών ρεύματος
Τις βραδινές ώρες υπολειτουργούν οι ΑΠΕ (δεν υπάρχει ήλιος) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών σε ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό το έλλειμμα καλύπτεται από τις μονάδες φυσικού αερίου αφού, εφόσον δεν χρησιμοποιείται πια ο λιγνίτης (που υπάρχει σε αφθονία στην χώρα).
Αυτομάτως, λοιπόν επαναφέρεται το ζήτημα του κλεισίματος των μονάδων λιγνίτη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Άλλωστε αυτό είναι κάτι το οποίο ομολόγησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ δύο ετών όταν και πάλι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είχαν «τσουρουφλίσει» τους Έλληνες πολίτες.
Τότε είχε παραδεχτεί ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση προκάλεσε εκτίναξη στους λογαριασμούς ρεύματος.
Η χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.
Ο μεγαλύτερος όμως παράγοντας για τις αυξήσεις το ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας (EnEx) και αφορά το φυσικό αέριο.
Με την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).
Δηλαδή με την τιμή που θα πουλήσει κάθε ημέρα ο οποιοσδήποτε από τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος την «τελευταία μεγαβατώρα».
Την μεγαβατώρα που υποτίθεται ότι είναι απολύτως αναγκαία για να έχουν οι Έλληνες επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος την επόμενη ημέρα.
Δηλαδή έχει να κάνει με τις βραδινές ώρες που δεν λειτουργούν οι ΑΠΕ.
Ή, αλλιώς, για να υπάρχει «ισορροπία» στο σύστημα.
Αλλά οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) πουλάνε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν σε σταθερή τιμή, άρα χωρίς τους λιγνίτες το φυσικό αέριο «κάνει μόνο του παιγνίδι» στο χρηματιστήριο.
Επειδή το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο (και στοκάρεται) το παιγνίδι είναι παντελώς ανεξέλεγκτο.
Η «τελευταία μεγαβατώρα» μπορεί να πουληθεί «όσο να ναι».
Για ποιόν λόγο; Επειδή είναι δήθεν απαραίτητη.
«Για να έχουν επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος οι Έλληνες την επόμενη ημέρα! Για να μην γίνει black out!»
Το καλύτερο όμως είναι αλλού.
Όσο πουλιέται αυτή η … πολύτιμη «τελευταία μεγαβατώρα (« για να μην έχουμε black out αύριο!» ) τόσο τελικά θα πουληθούν και όλες οι υπόλοιπες μεγαβατώρες.
Σε όποια τιμή και αν τις είχαν προσφέρει προηγουμένως οι υπόλοιποι.
Μέσα στην ίδια ημέρα.
Δηλαδή προσφέρεις τιμή μεγαβατώρας 100 ευρώ το πρωί, αλλά την πληρώνεσαι υπερπολλαπλάσια το μεσημέρι.
Αυτό είναι το κόλπο με την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) της … πολύτιμης «τελευταίας μεγαβατώρας».
Και αμέσως μετά αυτή η χρηματιστηριακή (δηλαδή ανεξέλεγκτη) τιμή της πολύτιμης «τελευταίας μεγαβατώρας» από την χονδρική αγορά περνάει στην λιανική αγορά.
Δηλαδή στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι Έλληνες.
Πώς; Μα με την ρήτρα αναπροσαρμογής!
Και αυτό γίνεται κάθε ημέρα!
Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για φορολόγηση των υπερκερδών των ιδιωτικών παρόχων.
Δεν το είπε έτσι…