Νέες αυξήσεις στην τιμή του καφέ στην Ελλάδα, έρχονται από 1η Ιουλίου στα καταστήματα εστίασης, καθώς επανέρχεται στο 24% ο ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ροφήματα.
Αντίθετα θα παραμένει η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% στα μη σερβιριζόμενα ροφήματα και μη αλκοολούχα ποτά όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.
Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αποκρύψει την πλήρη αλήθεια για την νέα φορολογική επιβάρυνση στον καφέ και στα άλλα σερβιριζόμενα ροφήματα αφού η αναφορά του ήταν στο τι παραμένει σε χαμηλό ΦΠΑ και όχι στο που επιστρέφει ο υψηλός ΦΠΑ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, ενώ θα πυροδοτήσει νέα άνοδο του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η επαναφορά του αυξημένου ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ-κακάο-τσάι-χαμομήλι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 43 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, αντισταθμίζοντας εν μέρει το δημοσιονομικό κόστος από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε delivery και take away, το οποίο εκτιμάται στα 65 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
«Είναι λογικό να είναι παραπάνω ο ΦΠΑ σε αυτό τον τρόπο παροχής του προϊόντος, παρά στα ντελίβιρι και στα takeaway», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -εκτός τόπου και χρόνου- έκανε λόγο για «κινήσεις που αποδεικνύουν την σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνηση», με στόχο «τη μείωση των φόρων, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας αλλά και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων», λες και μιλούσε για μειώσεις και όχι για αυξήσεις τιμών και μάλιστα σε είδη όπως ο καφές που βρίσκονται στην καθημερινότητα των Ελλήνων.
Πυρά εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει: «Οι ζωές των πολιτών δε γίνεται να βελτιώνονται με έκτακτα επιδόματα βάσει των εκλογικών στατιστικών του Κ. Μητσοτάκη. Οι πολίτες αυτής της χώρας είναι υπερήφανοι. Θέλουν λύσεις, τώρα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε: «Καλώ τον Πρωθυπουργό να σταματήσει τις επικοινωνιακές παράτες, να μελετήσει τις κοστολογημένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, εκτεταμένους ελέγχους και θέσπιση της Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών».
Έντονες αντιδράσεις κατά Χατζηδάκη από τους επαγγελματίες στην εστίαση
Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες της εστίασης, που ζητούν με επιστολή τους στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.
«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης, από το 2017», σημειώνει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).
Όπως υποστηρίζουν «ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!». Ήδη επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι από 1η Ιουλίου ο σερβιριζόμενος καφές θα ακριβύνει τουλάχιστον 20-30 λεπτά, για παράδειγμα από 3,50 θα αυξηθεί στα 3,80 ευρώ (σχεδόν 9%).
Στην επιστολή τους προς τον υπουργό οι επαγγελματίες της εστίασης, τονίζουν ότι με την επαναφορά του ΦΠΑ θα ενισχυθούν περαιτέρω ο πληθωρισμός και η ακρίβεια – προβλήματα τα οποία η κυβέρνηση στα λόγια τουλάχιστον αναγνωρίζει ως τα πλέον σημαντικά, διακηρύσσοντας ότι κάνει τα πάντα για να τα λύσει αποτελεσματικά.
«Αυτή η χαώδης απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά καθώς η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι δεν θα αυξήσει κανέναν φόρο αλλά ήδη το έχει κάνει δυο τουλάχιστον φορές, μια με την αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και μια εντός των προσεχών ολίγων ημερών με την αντίστοιχη αύξηση στον καφέ».
Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι αμφότερες οι ρυθμίσεις στην συνείδηση των επαγγελματιών δεν είναι τίποτα άλλο από «μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα την στιγμή μάλιστα που τα δημόσια έσοδα συνεχώς αυξάνονται».
Παρομοίως, χαρακτήρισαν εξοργιστική την πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», των ρυθμίσεων οι οποίες όπως λένε «επιβαρύνουν ένα μόνο μέρος των επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι και τον αθέμιτο ανταγωνισμό». Τέλος, σημειώνουν ότι από τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ επωφελούνται ως επί το πλείστον οι μεγάλες αλυσίδες καφέ και τροφίμων – οι οποίες ειδικεύονται άλλωστε στα franchise «ορθάδικα» και ντελίβερι.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)