Η αποτυχία των κυρώσεων στα ρωσικά ενεργειακά αγαθά είναι εμφανής καθώς ο David Cameron, Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να αρχίσουν να κυνηγούν τον «σκιώδη στόλο» των δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.
Τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ιταλικής έκδοσης Corriere della Sera την περασμένη εβδομάδα.
Ο Cameronρωτήθηκε τι περιμένει από τις χώρες της G7 και την Ιταλία, η οποία φέτος προεδρεύει του οργανισμού.
Σύμφωνα με τον Cameron, το πρώτο πράγμα που θα ήθελε να δει από την ιταλική προεδρία είναι οι σκληρές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που βοηθούν τη Ρωσία να διατηρεί τη στρατιωτική της μηχανή.
Μετά το Brexit το Λονδίνο αύξησε το οπλοστάσιο των κυρώσεων.
Σημείωσε ότι αυτές οι κυρώσεις δεν περιορίζονται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε χώρες της ΕΕ.
«Θα τους κυνηγήσουμε σε όλο τον κόσμο.
Ναι, θα επιβάλουμε κυρώσεις σε εταιρείες στην Κίνα, την Τουρκία, το Κιργιστάν και ακόμη και το Ισραήλ που πιστεύουμε ότι προμηθεύουν υλικά διπλής χρήσης στη ρωσική στρατιωτική μηχανή» είπε ο Cameron.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να πλήγεί ένας «σκιώδης στόλος» δεξαμενόπλοιων, που μεταφέρει παράνομα ρωσικό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο.
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μπλοκαριστεί. Θα δείξουμε στον Putin ότι υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία: θα κυνηγήσουμε χρήματα, πετρέλαιο, θα σταματήσουμε το φυσικό αέριο, θα σταματήσουμε τα πλοία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν”. είπε ο Cameron .
Όπως ανέφερε νωρίτερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, ο Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο λέγεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αγοράζει ποσότητα ρεκόρ ρωσικού πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις.
Μειώθηκαν οι εκπτώσεις
Οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου χρεώνουν περισσότερα για το πετρέλαιο τους στη μεγάλη αγορά της Ινδίας από κάθε άλλη στιγμή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός αγοραστών και μεσαζόντων συμμετέχουν στις συναλλαγές, αποδυναμώνοντας τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα.
Οι εξαγωγείς έπρεπε να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις για να ενθαρρύνουν τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους εμπόρους να μετακινήσουν το αργό και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο κυρώσεων από την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Μεταξύ των περιορισμών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι δυτικοί αγοραστες και ασφαλιστές μπορούν να συμμετέχουν στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου μόνο εάν το πετρέλαιο πωλείται κάτω από το όριο τιμής.
Οι Ρώσοι εξαγωγείς έχουν συνάψει συμφωνίες αυτόν τον μήνα για να πουλήσουν το ναυαρχίδα τους, το Urals, για παράδοση σε ινδικά διυλιστήρια με εκπτώσεις από 3 έως 3,50 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με την παγκόσμια τιμή αναφοράς του αργού Brent, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Αυτή είναι η μικρότερη έκπτωση από τότε που το Reuters άρχισε να παρακολουθεί τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία στις αρχές του 2023, όταν η έκπτωση έφτασε τα 20 δολάρια το βαρέλι.
Προτείνει συμφωνίες πάνω από το ανώτατο όριο τιμής, καθώς το Brent διαπραγματεύεται περίπου 82 δολάρια το βαρέλι, αν και αυτό εξαρτάται επίσης από το κόστος μεταφοράς.
Η συρρίκνωση της έκπτωσης δείχνει την επιτυχία της Ρωσίας να βρει νέους αγοραστές για το πετρέλαιο της.
Η Ινδία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας και έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού θαλάσσιου αργού μετά την Κίνα και την Τουρκία, αφού τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια σταμάτησαν τις εισαγωγές.
Αντανακλά επίσης την αύξηση των δεξαμενοπλαίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και έτσι γίνεται λόγος για «σκιώδη στόλο» δεξαμενοπολοίων που μεταφέρουν ρωσικα ενεργειακά αγαθά.
«Βλέπετε μεγαλύτερο αριθμό πλοίων που έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν τις κυρώσεις λειτουργώντας εκτός δυτικής δικαιοδοσίας», δήλωσε η Michelle Wiese Bockmann, κύρια αναλύτρια στην ομάδα ναυτιλιακών δεδομένων Lloyd’s List Intelligence.
Πάνω από 630 δεξαμενόπλοια -μερικά από αυτά ηλικίας άνω των 20 ετών– εμπλέκονται επί του παρόντος στη ναυτιλία ρωσικού πετρελαίου, καθώς και σε κυρώσεις ιρανικού αργού, σύμφωνα με τη Lloyd’s List Intelligence.
Κίνα και Αραβικά Εμιράτα
Οι φορείς εκμετάλλευσης εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λέει η ομάδα δεδομένων, και αντιπροσωπεύουν περίπου το 14,5% του συνολικού παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων.
Πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, αυτός ο αποκαλούμενος στόλος σκιωδών δεξαμενόπλοιων έφτανε συνολικά περίπου 280-300 πλοία, σύμφωνα με την Lloyd’s List Intelligence.
Το ανώτατο όριο τιμής δημιούργησε αρχικά έλλειψη πλοίων για ρωσικές πωλήσεις πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα, με τους ναύλους να φθάνουν έως και τα 20 εκατομμύρια δολάρια ανά δεξαμενόπλοιο ανά ταξίδι απλής μετάβασης, σύμφωνα με τους εμπόρους.
Ωστόσο, το κόστος μεταφοράς για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία μειώθηκε σε περίπου 5-5,5 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, πλησιάζοντας τα προπολεμικά επίπεδα, λένε. Το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς σημαίνει ότι οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου κερδίζουν περισσότερα από τις πωλήσεις.
Αυτή η πτώση έρχεται ακόμη και μετά τις ΗΠΑ
Οι κυρώσεις στον ρωσικό ναυτιλιακό όμιλο Sovcomflot αφαίρεσαν 15 δεξαμενόπλοια από τον στόλο της Μόσχας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς μπόρεσαν να χρεώσουν υψηλότερες τιμές.
Μέχρι στιγμής φέτος, η τιμή του πετρελαίου των Ουραλίων στα λιμάνια της Βαλτικής ήταν κατά μέσο όρο 69,4 δολάρια ανά βαρέλι σε σύγκριση με 54,8 δολάρια την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Και κάποιες απώλειες
Οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου και τα ταμεία του Κρεμλίνου εξακολουθούν να λαμβάνουν λιγότερα από αυτά που θα λάμβαναν πριν από την έναρξη του πολέμου.
Παρόλο που το ρωσικό πετρέλαιο δεν διαπραγματεύεται στην Ευρώπη, μια θεωρητική εκτίμηση αποτιμά επί του παρόντος το αργό πετρέλαιο Urals σε περίπου μείον 10 δολ. ανά βαρέλι έναντι του δείκτη αναφοράς για το Βrent.
Πριν από τον πόλεμο, συνήθως διαπραγματευόταν στην Ευρώπη με συν ή πλην 1-2 δολάρια το βαρέλι.
Οι δυτικές δυνάμεις λένε ότι οι κυρώσεις στέρησαν από τη Ρωσία τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από το πετρέλαιο πέρα από τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις από μέλος της Ομάδας των Επτά (G7), που είδε το Reuters.
Οι κυρώσεις οδήγησαν επίσης σε βαθιές απώλειες στη Gazprom μετά την απότομη μείωση των εισαγωγών από την ΕΕ από το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου.
«Η Ρωσία έχει και συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια σε νέες ναυτιλιακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νέων πλοίων, για να λειτουργούν εκτός του καθεστώτος του ανώτατου ορίου τιμών.
Αυτό βοηθά: τα χρήματα που πηγαίνουν στα δεξαμενόπλοια διαφορετικά θα πήγαιναν στα στον στρατιωτικό εξοπλισμό όπως στα τεθωρακισμένα», δήλωσε ο Η.Π.Α. είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠ{Α.
Η ενίσχυση των κυρώσεων στη Ρωσία ήταν βασικό θέμα για τη συνάντηση των ηγετών της G7 στην Ιταλία
Ακόμη και με μικρότερη έκπτωση, το ρωσικό αργό εξακολουθεί να είναι φθηνότερο για τα ινδικά διυλιστήρια από τις ανταγωνιστικές προμήθειες από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.
Οι αγορές ρωσικού πετρελαίου από την Ινδία έφθασαν σε υψηλό εννέα μηνών τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο μετά την Κίνα.
«Παίρνουμε όσο περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο μπορούμε για να εξοικονομήσουμε κόστος», δήλωσε πηγή από ινδικό διυλιστήριο στο Reuters.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi υποσχέθηκε να ενισχύσει τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Οι κινεζικές αρχές έχουν επίσης υποσχεθεί μια στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα και δήλωσαν ότι η ενεργειακή συνεργασία θα αυξηθεί ενόψει των αυξανόμενων εντάσεων με τη Δύση.