«Κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων σε όσους δεν αμφισβητούν τις παραβάσεις

Τα ποσά που οφείλονται μετά τον έλεγχο μειώνονται, αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του με αυτοματοποιημένη διαδικασία – Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Μια νέου τύπου ρύθμιση-διαδικασία που θα προβλέπει «κούρεμα» των προστίμων και προσαυξήσεων που καταλογίζονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό στους φορολογούμενους που αναγνωρίζουν τις παραβάσεις φέρνει το νομοσχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Με τις σχετικές διατάξεις, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που προκύπτουν και οφείλονται στο πλαίσιο διαδικασίας φορολογικού ελέγχου μειώνονται, αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του με αυτοματοποιημένη διαδικασία και υπό τις προϋποθέσεις και κατά τα ποσοστά που ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, τα οποία διαμορφώνονται αναλόγως του σταδίου αποδοχής και συγκεκριμένα:

  1. Μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου.
  2. Μετά την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου και μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
  3. Μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) και μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής
  4. Από την έκδοση της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και πριν από την πρώτη συζήτησή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Προϋπόθεση για τη μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων είναι να μην έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Δ.Ε.Δ. ή προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, αντίστοιχα. Το δικαίωμα της μείωσης των προστίμων και προσαυξήσεων ασκείται με δήλωση του φορολογουμένου προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που υποβάλλεται ψηφιακά. Η δήλωση έχει ως συνέπεια την αποδοχή των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου και της προσωρινής ή οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου ή της πράξης επιβολής προστίμου ή της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα ο φορολογούμενος είχε δυνατότητα να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τα ποσά της κύριας οφειλής του μόνο αν εκκρεμούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια. Συνήθως δηλαδή μετά από χρόνια και αφού είχαν συσσωρευθεί μεγάλες προσαυξήσεις στα πρόστιμα.

Εξώδικη επίλυση φορο-διαφορών

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσίας οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας εφόσον υποβάλλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών έως και τις 30 Ιουνίου 2024 και δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά και μπορεί να αφορά μόνο σε υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του ΣτΕ και των διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουνίου 2024 ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν εκ νέου και για υποθέσεις για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση και απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους.

Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και τα πρακτικά εξώδικης επίλυσης εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 ημερομηνία. Αιτήσεις που δεν εξετάστηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, θεωρείται ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά και επανεισάγονται στο αρμόδιο Δικαστήριο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.