Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC) για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στη νέα πανευρωπαϊκή έρευνα γίνεται εμφανώς αντιληπτό πως το βιοτικό επίπεδο των ευρωπαίων εργαζομένων δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση του κόστους ζωής.
Η πραγματική αξία των μισθών στις χώρες της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 0,22% το 2023, ενώ είχε προηγηθεί μείωση 4% το 2022. Αντίστοιχα στην ευρωζώνη οι μισθοί μειώθηκαν το 2023 κατά 0,72%, αφού είχαν υποχωρήσει κατά 4,54% το 2022.
Κόντρα στη συρρίκνωση των μισθών που παρατηρείται τα πραγματικά εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στις χώρες της Ε.Ε. σχεδόν κατά 1,5% το 2023 και 0,5% το 2022. Οι επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ αύξησαν τα κέρδη τους κατά 1,9% το 2023, ενώ το 2022 η αύξηση ήταν οριακή, της τάξης του 0,02%.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και πού βρίσκεται η Ελλάδα
Το 2023, οι εργαζόμενοι στην Ουγγαρία (-3,8%), την Τσεχία (-3,8%) και την Ιταλία (-2,6%) αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Η Γερμανία (-0,9%) και η Γαλλία (-0,6%) ήταν επίσης μεταξύ των 10 κρατών μελών όπου οι μισθοί δεν κατάφεραν να καλύψουν την απόσταση των τιμών.
Στην Ελλάδα οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 0,2%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,9%, με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό στην Ε.Ε. των 27.
Οι υψηλότερες αυξήσεις στα πραγματικά κέρδη των επιχειρήσεων σημειώθηκαν στη Σλοβακία και τη Ρουμανία, με 8% και 7% αντίστοιχα, ενώ στις ίδιες χώρες η εξέλιξη των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική (-1% και -0,2%).
Τι θα ωφελούσε την οικονομία σύμφωνα με την ΕΤUC
Η ανάλυση της ΕΤUC για την ψαλίδα εταιρικών κερδών και μισθών δημοσιεύθηκε λίγο πριν από το μανιφέστο της συνομοσπονδίας με θέμα «Κατακτώντας μια δίκαιη συμφωνία για τους εργαζομένους», το οποίο παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.
«Η Ευρώπη χρειάζεται αύξηση μισθών. Αυτό θα ωφελούσε τόσο την οικονομία όσο και τους μεμονωμένους εργαζόμενους», σημειώνει η έκθεση της Συνομοσπονδίας.
«Τα στοιχεία δείχνουν το πώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν το τίμημα μιας πληθωριστικής κρίσης η οποία προκαλείται κυρίως από τις επιχειρήσεις, που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους», υπογραμμίζει.
Τρίτη συνεχή χρονιά που αυξάνεται η παιδική φτώχεια
Σύμφωνα με την έρευνα οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μιας κρίσης πληθωρισμού που προκλήθηκε κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα εφοδιασμού για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Το μερίδιο κέρδους αυξήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας και οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξάνονται έως και 13 φορές ταχύτερα από τις αμοιβές σε ολόκληρη την ΕΕ.
Στο μεταξύ, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ για τρίτη συνεχή χρονιά, καθώς οι τιμές βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από ό,τι οι μισθοί.
Πηγή: in.gr