Νεα λιτότητα προαναγγέλει το Eurogroup για το 2025

Την Ελλάδα αφορούν οι παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους, καθώς αποτελεί τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το χθεσινό Eurogroup δεν είχε άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς δεν συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο της χώρας μας. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άρχισαν να σκιαγραφούν το δημοσιονομικό «συμμάζεμα» από το 2025, καθώς η φετινή χρονιά -η πρώτη μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις και την επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας- αποτελεί έτος προσαρμογής.

Από το 2025, δηλαδή, η Ευρώπη σχεδιάζει ένα πακέτο λιτότητας προκειμένου να μειωθούν τα τεράστια ελλείμματα και τα χρέη των κρατών-μελών. Η χώρα μας είναι δεσμευμένη να φέρνει πρωτογενή πλεονάσματα που κινούνται στην περιοχή άνω του 2%, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο αφορά χώρες (π.χ. Ιταλία, Γαλλία) που έχουν υψηλά ελλείμματα, άνω του 3%.

Την Ελλάδα, όμως, αφορούν οι παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους, καθώς αποτελεί τη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ σε ολόκληρη την Ευρώπη και, μάλιστα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πριν από την Ιαπωνία. Σημειώνεται πως εδώ και καιρό έχουν χτυπήσει καμπανάκια για το ελληνικό χρέος, καθώς μετά το 2032 οι τόκοι που τελούν σε αναβολή θα συνυπολογιστούν στο χρέος και μέχρι τότε θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι και στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, με ορατό τον κίνδυνο επανάληψης μιας νέας κρίσης χρέους.

«Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι απαιτήσεις του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θα μεταφραστούν σε μια συνολική ελαφρώς περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2025» τονίζει το Eurogroup και προσθέτει: «Αυτό θα ήταν σκόπιμο, υπό το φως των τρεχουσών μακροοικονομικών προοπτικών, της ανάγκης να συνεχιστεί η ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης αποπληθωριστικής διαδικασίας, ενώ οι πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες εν όψει της επικρατούσας αβεβαιότητας».

Σήμερα, πάντως, θα διεξαχθεί κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με θέμα τις κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, τη μακροοικονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική σύγκλιση. Εν συνεχεία, στο πλαίσιο του ECOFIN οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον οικονομικό και δημοσιονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.