Σε βραδυφλεγή βόμβα για την αμερικανική οικονομία εξελίσσεται το δημογραφικό, καθώς οι λιγότερες γεννήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για περισσότερο από μια δεκαετία.
Οικονομολόγοι που μίλησαν στο Business Insider, προειδοποίησαν για την επιβράδυνση της οικονομίας από τη συρρίκνωση του πληθυσμού, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό γεννήσεων στις ΗΠΑ έχει καταρρεύσει τον τελευταίο μισό αιώνα. Το 2022, υπήρχαν μόλις 11,1 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτή είναι μια πτώση 53% σε σχέση με αυτό που καταγράφηκε το 1960, όταν υπήρχαν 23,7 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα.
Το πρόβλημα των λιγότερων γεννήσεων είναι ιδιαίτερα έντονο μετά την πανδημία, σύμφωνα με τον James Pomeroy, παγκόσμιο οικονομολόγο της HSBC. Ο εθνικός δείκτης γεννήσεων μειώνεται πλέον κατά περίπου 2% κάθε χρόνο, εκτίμησε – και δεν ανέκαμψε το 2023, όπως ανέμεναν αρχικά οι ειδικοί. Αυτό θέτει τις ΗΠΑ σε κίνδυνο να δουν «εξαιρετικά χαμηλά» επίπεδα πληθυσμού μακροπρόθεσμα, όχι σε αντίθεση με χώρες όπως η Κίνα, όπου η μείωση του πληθυσμού είναι τόσο τρομερή που η κυβέρνηση μοιράζει μετρητά για να πείσει τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα παιδιά.
«Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι αυτά τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν σε πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία», δήλωσε ο Pomeroy. «Και στη συνέχεια, μέχρι να φτάσουμε στο 2030, μιλάμε για ένα ποσοστό γεννήσεων που είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που υπήρχε στις υποθέσεις που έγιναν στην αρχή της δεκαετίας».
Ο αντίκτυπος των millennials, που θα κάνουν λιγότερα παιδιά, θα είναι πιθανότατα χειρότερος από τον αντίκτυπο της γήρανσης των boomers – και οι πιο τρομερές συνέπειες θα μπορούσαν να έρθουν σε 10-15 χρόνια από τώρα, εκτίμησε ο Pomeroy. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην Ιαπωνία, που είχε παρόμοιο ποσοστό γεννήσεων τη δεκαετία του 1990 με αυτό των ΗΠΑ σήμερα. Η οικονομία της είδε το «χειρότερο κομμάτι» της ανάπτυξης περίπου μια δεκαετία αργότερα, όταν το εργατικό δυναμικό της μειώθηκε και η χώρα σημείωσε αρκετά χρόνια αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ.
Η επίπτωση στο ΑΕΠ
Η συρρίκνωση των γεννήσεων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να συμπαρασύρει το ΑΕΠ κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Todd Buchholz, πρώην οικονομολόγο του Λευκού Οίκου. Για αρκετές δεκαετίες, αυτό ισοδυναμεί με μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά το ένα τρίτο, εκτίμησε, ή με εξάλειψη των εκτιμώμενων αυξήσεων της παραγωγικότητας που προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Στο χειρότερο σενάριο, η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, προειδοποίησε ο Pomeroy. Λιγότεροι Αμερικανοί που γεννιούνται σημαίνει λιγότεροι εργαζόμενοι στην οικονομία. «Είναι πιο δύσκολο να βρεις κάποιον να σου κόψει τα μαλλιά, να σου φτιάξει τα νύχια σου, να στήσει τα μηχανήματα για ακτινογραφίες στο νοσοκομείο» είπε. «Έτσι, η καθαρή μείωση του αριθμού των ανθρώπων… γίνεται πρόβλημα».
Πρόβλημα για τo συνταξιοδοτικό
Την ίδια στιγμή, οι λιγότερες γεννήσεις επηρεάζουν και το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς την ίδια στιγμή αυξάνονται οι συνταξιούχοι. Οι baby boomers εκτιμάται ότι θα ασκήσουν «μέγιστο βάρος» στην αμερικανική οικονομία το 2029, όταν δηλαδή όλοι οι boomers θα είναι 65 ετών ή μεγαλύτεροι.
«Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα… να βρούμε πώς θα πληρώσουμε τις συντάξεις. Οι υποσχόμενες συνταξιοδοτικές πληρωμές για τους ηλικιωμένους – Medicare και Κοινωνική Ασφάλιση – θα παρουσιάσουν τεράστια ελλείμματα», πρόσθεσε ο Buchholz.
Αν δεν αυξηθεί σύντομα ο ρυθμός γεννήσεων, ο ίδιος εκτιμά ότι τελικά θα υπάρχουν δύο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο, από περίπου 20 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο τη δεκαετία του 1930. «Αυτό απλά δεν είναι βιώσιμο» είπε ο ίδιος.
www.bankingnews.gr