Τα έξοδα για φαγητό αποτελούν ένα ζήτημα που μας απασχολεί ιδιαίτερα και γι αυτό στη στήλη αυτή αναζητούμε ανθρώπους με διαφορετικά επαγγέλματα, εισοδήματα και οικογενειακή κατάσταση, ώστε να σας παρουσιάσουμε κάθε φορά μια ξεχωριστή περίπτωση. Τη εβδομάδα αυτή εστιάζουμε στην Ε.Π., 51 έτους, που εργάζεται ως υπάλληλος καθαριότητας σε μια εταιρεία. Έχει μια ενήλικη κόρη, η οποία είναι πλέον οικονομικά ανεξάρτητη και μένει αλλού, οπότε στο σπίτι μένει πλέον με τον σύζυγό της.
Πόσο είναι περίπου το μηνιαίο εισόδημά σου;
Το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημά μας ανέρχεται στα €1900.
Πόσα πληρώνεις για τους μηνιαίους λογαριασμούς; Ποια είναι τα πάγια έξοδά σου τον μήνα;
Έχουμε το δάνειο για το σπίτι και τους μηνιαίους λογαριασμούς. Όπως τα υπολογίζω -και ανάλογα με τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης- τα πάγια μηνιαία έξοδά μας είναι 400-500 ευρώ.
Ακολουθείς εσύ ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου κάποια συγκεκριμένη διατροφή;
Εγώ ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή για λόγους υγείας. Πρέπει να τρώω αρκετό κρέας, ψάρι δυο φορές την εβδομάδα και πολλές φυτικές ίνες και πολλά αυγά, ειδικά ασπράδια.
Για τα ψώνια για τρόφιμα (σούπερ μάρκετ, μανάβικο, κρεοπωλείο κλπ) πόσα δίνεις το μήνα;
500- 600 ευρώ δίνουμε τον μήνα για φαγητό. Για κρέας δίνουμε περίπου 100 ευρώ τον μήνα, για ψάρι (τρώμε 2 φορές την εβδομάδα) 30 ευρώ την εβδομάδα (άρα 120 ευρώ μηνιαίως), στον φούρνο 2,5 ευρώ την εβδομάδα (10 ευρώ τον μήνα) και στο σούπερ μάρκετ για φαγητό (γαλακτοκομικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά…) περίπου 50 ευρώ την εβδομάδα (200 ευρώ τον μήνα). Επίσης, έχουμε ένα γατάκι και δίνουμε για την τροφή του περίπου 40 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, πρέπει να τρώω πολλά αυγά και όπως τα υπολογίζω, ξοδεύω 50 ευρώ τον μήνα γι΄αυτά.
Πόσο συχνά μαγειρεύεις ή τρως μαγειρευτό φαγητό;
Μαγειρεύω καθημερινά και μερικές φορές αντί για εμένα μαγειρεύει ο σύζυγος που πετυχαίνει τέλεια μερικές συνταγές, όπως η γαριδομακαρονάδα που φτιάχνουμε μια φορά την εβδομάδα ή το αγριογούρουνο -που βρίσκουμε ενίοτε από έναν γνωστό μας που κυνηγάει.
Υπάρχουν προϊόντα που δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι σου;
Κρέας, λαχανικά, γαλακτοκομικά (γιαούρτια, φέτα, γάλα), καφές για τον σύζυγο (γιατί εγώ δεν πίνω), ψωμί.
Τι αλλαγές έχεις δει στις τιμές των τροφίμων το τελευταίο διάστημα;
Τεράστιες διαφορές. Αυτό που μου κάνει περισσότερη εντύπωση είναι οι διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, το γάλα που παίρνω τη μια εβδομάδα μπορεί να κάνει 1,45 και την επόμενη να το πετύχω 1,90. Προσπαθώ να στοκάρω και σε γάλα και σε γιαούρτι αλλά δεν είναι πάντα τόσο εύκολο γιατί είναι φρέσκα προϊόντα που λήγουν.
Έχεις σταματήσει να ψωνίζεις προϊόντα λόγω ακρίβειας;
Όχι, για να είμαι ειλικρινής. Απλώς μειώνω τις ποσότητες σε κάποια πράγματα.
Πόσο συχνά βγαίνεις για φαγητό;
Δεν πολυβγαίνουμε ειδικά για φαγητό γιατί τρώμε πάντα σχεδόν στο σπίτι. Για καφέ μπορεί να πάμε καμιά φορά αλλά και αυτό δεν το κάνουμε συχνά… Σε περίοδο διακοπών ή σε γιορτές, ειδικά της κόρης μας ή φίλων μας μπορεί να βγούμε.
Παραγγέλνεις μέσω delivery;
Σχεδόν ποτέ. Μόνο καμιά φορά αν το πρόγραμμά μου έχει κοτόπουλο και δεν έχουμε προλάβει να μαγειρέψουμε, μπορεί να παραγγείλουμε παιδάκια κοτόπουλου. Αυτό θα γίνει 1-2 φορές τον μήνα.
Έχεις βρει κάποιον τρόπο να κάνεις καλύτερη διαχείριση του budget;
Αυτό που κάνω είναι ότι στοκάρω τα πιο ακριβά προιόντα και αυτά που καταναλώνω πολύ συχνά και παρατηρώ διακυμάνσεις στις τιμές, όπως είναι τα τυριά και τα γαλακτοκομικά. Εννοείται ότι στοκάρω και άλλα προιόντα που δεν αφορούν το φαγητό, όπως απορρυπαντικά και γαλακτοκομικά.
Παράλληλα, έχουμε εντοπίσει ένα κατάστημα-αποθήκη στην Κόρινθο, όπου πηγαίνω 1 φορά τον μήνα και προμηθεύομαι στη μισή τιμή χαρτικά, απορρυπαντικά και όσπρια-ζυμαρικά. Έχω αποθηκευτικό χώρο στο σπίτι, οπότε με βολεύει.
Επίσης, κάνω έρευνα αγοράς σε διάφορα σουπερμάρκετ και καταστήματα και επιλέγω το φθηνότερο ποιοτικό που βρίσκω σε προιόντα που καταναλώνουμε συχνά. Οπότε αυτό που κάνω είναι ότι μέσα στην εβδομάδα, πηγαίνω συχνά στο σούπερμαρκετ και ενδεχομένως όχι μόνο σε ένα αλλά σε περισσότερα.