Κρήτη: 100 κιλά λάδι κοστίζουν περισσότερο από 1.000 ευρώ – Προσοχή στο νοθευμένο ελαιόλαδο

Μία από τις χειρότερες ελαιοκομικές περιόδους των τελευταίων ετών έζησε το 2023 η Κρήτη. Τα στοιχεία για το ελαιόλαδο που παρουσιάζει στο cretapost ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρωνας Χιλετζάκης, προκαλούν σοκ ενώ οι καταστροφικές συνέπειες θα γίνουν ακόμα πιο αισθητές με τον νέο χρόνο.

«Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Πέρυσι η Κρήτη είχε βγάλει 130.000 τόνους λάδι ενώ το εμπορικό ισοζύγιο υπερέβη τα 600 εκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα η Κρήτη εξήγαγε 90.000 τόνους λάδι (η υπόλοιπη Ελλάδα 110.000 τόνους). Φέτος, έχουμε μόλις 30.000 τόνους λάδι», τόνισε σχετικά ο κ. Χιλετζάκης ο οποίος ανέφερε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα πουλήσουν λάδι.

«Έχουμε παραγωγούς που έβγαζαν χιλιάδες τόνους λάδι και πλέον δεν έχουν ούτε ένα λίτρο και αναγκάζονται να αγοράσουν το λάδι της χρονιάς. Ελάχιστοι θα είναι εκείνοι που θα πουλήσουν λάδι και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι αγορές. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση σε όσους έχουν έστω και ελάχιστο λάδι να πουλήσουν, να το δώσουν στους ντόπιους τυποποιητές», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

Οι λόγοι της καταστροφικής χρονιάς

Οι καιρικές συνθήκες ήταν εκείνες που προκάλεσαν αυτήν την μεγάλη καταστροφή στην ελαιοκομιδή.

«Είχαμε μία πλούσια ανθοφορία και όλοι πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία καλή χρονιά. Δυστυχώς όμως οι βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν την περίοδο της ανθοφορίας έριξαν το 80% με 90% του ανθού ενώ μόλις έφτασε η στιγμή της γονιμοποίησης δεν υπήρχε ούτε σταγόνα βροχής, παρά μόνο λασποβροχές. Αυτοί οι δύο παράγοντες ήταν οι κυριότεροι για την κακή ελαιοκομική χρονιά», εξήγησε ο Μύρων Χιλετζάκης.

Στα… ύψη η τιμή

Στα… ύψη βρίσκεται η τιμή του λαδιού εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ενώ ακόμα δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

«Αυτή τη στιγμή η τιμή του λαδιού για τον παραγωγό είναι στα 9 ευρώ το λίτρο χωρίς ΦΠΑ. Αν προσθέσουμε το ΦΠΑ πηγαίνει γύρω στα 11,5 ευρώ το λίτρο. Σήμερα τα 100 κιλά λάδι κάνουν πάνω από 1.000 ευρώ! Η τιμή είναι ανοδική και δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει», τόνισε σχετικά ο κ. Χιλετζάκης ενώ παράλληλα ανέφερε ότι πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε με 3,70 ευρώ το λίτρο ωστόσο το 80% της παραγωγής πωλήθηκε στα 4,5 με 5 ευρώ το λίτρο.

Δυσοίωνα τα μηνύματα και για τη νέα σεζόν

Δυσοίωνα όμως είναι τα μηνύματα και για τη νέα ελαιοκομική σεζόν καθώς εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα καλυτερεύσει η κατάσταση.

«Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουμε λάδι ούτε την επόμενη χρονιά. Ο χειμώνας φέτος είναι ανύπαρκτος και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κατάσταση της ελαιοπαραγωγής. Να ξέρετε ότι χρειαζόμαστε πάνω από 200 ώρες ψύχους για να γονιμοποιηθεί η ελιά, που μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία ώρα. Επίσης θέλει 600 κυβικά χειμωνικό νερό το στρέμμα για να καλυφθούν οι ανάγκες που ειδικά στο Ηράκλειο δεν έχει πέσει σταγόνα. Είναι αφυδατωμένα τα δέντρα», εξηγεί ο κ. Χιλετζάκης.

Προσοχή στο νοθευμένο ελαιόλαδο

Αρκετά είναι τα περιστατικά πώλησης νοθευμένου λαδιού τον τελευταίο μήνα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε εγρήγορση και προχωρούν συνεχώς σε ελέγχους για να εντοπίσουν επιτήδειους.

Με αφορμή αυτά τα περιστατικά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, μέσω το cretapost δίνει κάποιες πληροφορίες στους καταναλωτές για το πώς θα αντιλαμβάνονται το νοθευμένο ελαιόλαδο.

«Έχουμε ήδη πιάσει αρκετά κρούσματα ανά την Ελλάδα με νοθευμένο ελαιόλαδο και υπάρχουν τρεις απλοί τρόποι για να μπορεί ένας καταναλωτής να καταλάβει αν έχει προμηθευτεί νοθευμένο λάδι.

Το πρώτο είναι: Να ρίξει το λάδι σε ένα ποτήρι με νερό. Το λάδι διαχωρίζεται αμέσως και πάει στην κορυφή και το νερό στον πάτο. Αν γίνει αυτό τότε είναι καθαρό λάδι.

Το δεύτερο είναι: Το χρώμα και η οσμή. Ένας έμπειρος καταναλωτής το καταλαβαίνει.

Το τρίτο που είναι το βασικότερο και το πιο έγκυρο είναι: να πάρει ένα ποτήρι λάδι και να το βάλει στο ψυγείο και να δει αν πήξει. Αν πήξει και γίνει βούτυρο τότε είναι καθαρό ελαιόλαδο. Μόνο το ελαιόλαδο μπορεί να το κάνει αυτό. Αν δεν πήξει τότε είναι νοθευμένο. Είναι το πιο έγκυρο τεστ και ποτέ δεν έχει χάσει».

Μάλιστα, ο κ. Χιλετζάκης επισημαίνει πως αν κάποιος αντιληφθεί ότι έχει προμηθευτεί νοθευμένο ελαιόλαδο τότε να το καταγγείλει είτε στον ΕΦΕΤ, είτε στον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

«Τα πρόστιμα είναι υψηλά, γίνονται ανάκληση αδειών» τονίζει χαρακτηριστικά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.