Έρχεται νέα λιτότητα: Ικανοποίηση της ΕΕ για την κατάργηση των ενεργειακών μέτρων στήριξης – «Να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα»

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την συμφωνία κατάργησης των μέτρων ενεργειακής στήριξης και της χρήσης των αποταμιεύσεων «για την μείωση των κρατικών ελλειμμάτων» την στιγμή που η ελληνική κοινωνία έχει γονατίσει από την ακρίβεια και προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει με τα… χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος!

Με λίγα λόγια συμφωνήθηκε το τέλος των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φτωχά νοικοκυριά και επιστρέφουν για άλλη μία φορά οι πολιτικές λιτότητας.

Λιτότητα εν μέσω ακρίβειας που σημαίνει ότι αυξάνει τις πιθανότητες για δημιουργία στασιμοπληθωρισμού (για όποιον δεν γνωρίζει ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένα οικονομικό φαινόμενο που συνδυάζει την οικονομική ύφεση με τον πληθωρισμό).

Βέβαια, από τη στιγμή που η ΕΕ ζητάει κατεπειγόντως μείωση των κρατικών ελλειμμάτων αυτό σημαίνει πως δεν έχεις σκοπό να συνεχίσει την στήριξη προς την Ουκρανία.

Γιατί αν το κάνει οι προϋπολογισμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται. Οι νέες πολιτικές λιτότητας που προαναγγέλλει η ΕΕ δείχνουν πως στο παρασκήνιο Ουκρανία πλέον πιέζεται για να συνθηκολογήσει.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του Eurogroup,  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια περαιτέρω «σύσφιξη» στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. «Περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται για το 2024, μετά τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων μέτρων ενεργειακής στήριξης», τονίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι το ενδεχόμενο μέγεθος της συσταλτικής επίδρασης θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία, ως απάντηση στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της.

«Ενώ οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενδείκνυται μια συνολική περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ για το 2024, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η τροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων», τονίζουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα υπογραμμίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής απορρόφησης των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων κεφαλαίων της Ε.Ε.

Το Eurogroup «χαιρετίζει το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σχεδιάζουν να τερματίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, απουσία νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας και καλούν τα κράτη μέλη που αναμένεται να έχουν σημαντικά μέτρα ακόμη σε ισχύ για τη σταδιακή κατάργησή τους το συντομότερο δυνατό το 2024.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές αποταμιεύσεις, για να μειώσουν τα κρατικά ελλείμματα», με την Επιτροπή να σημειώνει, επίσης, την πρόθεση της να προτείνει στο Συμβούλιο το άνοιγμα διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος, με βάση το έλλειμμα την άνοιξη του 2024.

«Ως εκ τούτου τα κράτη-μέλη με ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ ενθαρρύνονται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες (Eurogroup), με δήλωσή τους χαιρετίζουν, επίσης, το γεγονός ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας και άλλων έξι χωρών της Ευρωζώνης (Κύπρος, Εσθονία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία), καθώς επίσης της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας είναι εναρμονισμένα με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Όσον αφορά δε στα προσχέδια προϋπολογισμού της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας το Eurogroup σημειώνει ότι ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου και καλεί τα συγκεκριμένα κράτη-μέλη να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση όπως απαιτείται. Ειδικά όσον αφορά στην περίπτωση της Γερμανίας, ενδέχεται, σύμφωνα με το Eurogroup, να χρειαστούν προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια.

Με βάση, εξάλλου, την αξιολόγηση της Επιτροπής, τα προσχέδια προϋπολογισμού του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν με τη δημοσιονομική σύσταση του Συμβουλίου.

Το Eurogroup καλεί τα εν λόγω κράτη-μέλη να εξετάσουν εγκαίρως και όπως είναι απαραίτητο να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντόπισε η Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σύμφωνη με τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται, πάντως, ότι η δημοσιονομική πολιτική στο Βέλγιο και τη Γαλλία προβλέπεται να είναι «συσταλτική».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.