Το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου σχεδιάστηκε από τη Δύση με στόχο να υπονομεύσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και παράλληλα να αποφευχθεί ένα παγκόσμιο ενεργειακό σοκ.
Αλλά ένα χρόνο μετά, όπως αναφέρει το Bloomberg, η σύγκρουση εξακολουθεί να μαίνεται και το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει.
Παρά το επιβληθέν ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, έχει αναπτυχθεί ένα εξελιγμένο σύστημα από τη Ρωσία για να παρακάμψει αυτές τις κυρώσεις και να συνεχίσει να εμπορεύεται πετρέλαιο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε τιμές που ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.
Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί έναν «σκιώδη στόλο» πλοίων που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο, αποφεύγοντας ουσιαστικά τους κανονισμούς που υποστηρίζουν το πλαφόν.
Το ανώτατο όριο διοχετεύει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε ένα δίκτυο μυστήριων εμπόρων πετρελαίου και σε έναν «σκιώδη στόλο» δεξαμενόπλοιων, καθιστώντας το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου πιο αδιαφανές και λιγότερο ασφαλές.
The failure of Western sanctions on Russian oil exports can be witnessed in international waters off the Greek coast https://t.co/jOK4VdGl3A
— Bloomberg (@business) December 6, 2023
Όπως αναφέρει μάλιστα το άρθρο του Bloomberg, το οποίο συνοδεύεται και από μια φωτογραφία (σ.σ. με δύο τάνκερ σε μεταφορά STS στον Λακωνικό Κόλπο), η αποτυχία των δυτικών κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, φαίνεται σε μια σύντομη βόλτα με σκάφος από την παραλιακή πόλη Γύθειο, όπου δύο πετρελαιοφόρα με σκουριασμένο κύτος και συνολική ηλικία 57 ετών βρίσκονται λίγα μέτρα μακριά το ένα από το άλλο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ταυτότητα των ιδιοκτητών και του ασφαλιστή των πλοίων είναι άγνωστη. Πλέουν υπό την μοναδική σημαία στον κόσμο που οι αρχές θεωρούν ότι είναι «πολύ υψηλού κινδύνου». Και ο τελικός προορισμός των κερδών από την εμπορία των ρωσικών καυσίμων τους, είναι ένα μυστήριο.
Ακόμα και οι κινήσεις τους είναι ύποπτες. Τα ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης έδειξαν το 26 ετών Turba να πλέει σε απόσταση 4 μιλίων, καθώς το Simba μήκους 900 ποδιών, αδειάζει το φορτίο καυσίμων του στο μικρότερο σκάφος.
Την ίδια μέρα που έγινε αυτή η μεταφορά από πλοίο σε πλοίο (STS), τον Σεπτέμβριο, περισσότερα από 12 παρόμοια σκάφη – μέρος ενός τεράστιου σκιώδη στόλου- επέπλεαν κοντά, κάνοντας το ίδιο πράγμα, ή ετοιμάζονταν να το κάνουν.
Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με την ιδιοκτησία, την ασφάλιση και τον προορισμό των κερδών από την εμπορία ρωσικών καυσίμων, σε συνδυασμό με τις ύποπτες κινήσεις και δραστηριότητες αυτών των δεξαμενόπλοιων, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κυρώσεις για τον αποτελεσματικό περιορισμό των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.
Το Bloomberg σχολιάζει πως, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να σιγοβράζουν μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η παρουσία αυτών των σκαφών απλώς περιπλέκει τις προσπάθειες επιβολής κυρώσεων και την ανάληψη ευθύνης από όσους εμπλέκονται στην παράκαμψή τους.
Russia Is Punching An $11 Billion Hole In The West's Oil Sanctions #sanctions https://t.co/GZjY1XoGEN
— David Breuhan (@DavidBreuhan) December 6, 2023
(ξανα)Αποκαλύπτεται ο ρόλος του σκιώδους στόλου και της Ελλάδας στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου
Από τις αρχές του 2023, τα τάνκερ του σκιώδους στόλου έχουν μεταφέρει συνολικά περίπου το 45% του ρωσικού πετρελαίου.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν από τους βασικούς ρόλους στη μεταφορά πρώτων υλών από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.
Από τον Ιανουάριο, τα ελληνικά πλοία έχουν μεταφέρει συνολικά το 20% του συνόλου των προμηθειών πετρελαίου από τη Ρωσία και σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών πρώτων υλών της ναυαρχίδας της κατηγορίας, Urals oil.
Greek vessels have carried 20% of all Russia’s oil shipments so far in 2023 and almost a third of its exports of the flagship grade Urals crude, according to shipping data. @business https://t.co/toA8UIVPvQ
— Aly-Khan Satchu (@alykhansatchu) December 6, 2023
Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη, η Ελλάδα ήταν μπροστά από όλες τις άλλες χώρες που εμπλέκονται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Υπάρχουν δεκάδεςέμποροι και ναυτιλιακές εταιρείες που εμπλέκονται στον σκιώδη στόλο, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
Παρά όλες τις προσπάθειες να αποτραπεί η επέκταση των λαθραίων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, ένα τέτοιο σχήμα για την παράκαμψη των κυρώσεων συνεχίζει να χρησιμοποιείται ενεργά στα διεθνή ύδατα, κοντά στον Λακωνικό Κόλπο.
Όπως αναφέρει μάλιστα το Bloomberg, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιρροήεπί των ιδιοκτητών τέτοιων πλοίων, καθώς η μεταφόρτωση φορτίου πραγματοποιείται έξι μίλια από την ακτογραμμή τους!
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες του εγχώριου και σκιώδους στόλου, μετέφεραν συλλογικά περισσότερο από το 70% του ρωσικού φορτίου πετρελαίου τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, κατέληξαν οι ειδικοί.
Ταυτόχρονα, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες πλοίων του σκιώδους στόλου, χρησιμοποιούν συχνά σημαίες άλλων χωρών για να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου.
Προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοιες πρακτικές, στις αρχές Δεκεμβρίου οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, αύξησαν την πίεση στη Λιβερία, τις Νήσους Μάρσαλ και τον Παναμά, υπό τις σημαίες των οποίων εταιρείες-κελύφη μεταφέρουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, καταστρατηγώντας τις κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην Ομάδα των Επτά, επέβαλαν ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, απαγορεύοντας στους εμπόρους που χρησιμοποιούν δυτικές υπηρεσίες να πωλούν ρωσικό αργό πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι.
Αυτή η απόφαση ήταν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διατήρηση του ρωσικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες χρηματοδότησης του πολέμου της Μόσχας.
Σύμφωνα με τη Lloyd’s List Intelligence, σχεδόν το 40% από τα 535 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» που εμπλέκονται στις μεταφορές, ανήκουν σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στα Νησιά Μάρσαλ.
Η Ρωσία αυξάνει τα κέρδη του πετρελαίου παρά τις δυτικές κυρώσεις
Τα μηνιαία κέρδη της Ρωσίας από το πετρέλαιο φέτος, είναι μεγαλύτερα από ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής κυρώσεων των δυτικών χωρών.
Τα επίσημα τελωνεία της Ινδίας, δείχνουν ότι η τιμή που καταβλήθηκε για το ρωσικό πετρέλαιο ήταν κατά μέσο όρο 72 δολάρια το βαρέλι φέτος μέχρι να φτάσει στην ασιατική χώρα.
Αυτό είναι 12 δολάρια υψηλότερα, από τις τιμές που δηλώθηκαν στο σημείο εξαγωγής στη Ρωσία!
Official Indian customs data show that the price paid for Russian oil averaged $72 a barrel this year by the time it reached the Asian country. That is $12 higher than prices declared at the point of export in Russia @business https://t.co/toA8UIVhGi pic.twitter.com/ZPAFMfTBej
— Aly-Khan Satchu (@alykhansatchu) December 6, 2023
Τα καθαρά έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, αντιπροσώπευαν το 31% των συνολικών καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας για το μήνα.
Αυτό ήταν το υψηλότερο από τον Μάιο του 2022 και ξεπέρασε κάθε μήνα του έτους πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Russia is making more money from oil exports now than before the invasion of Ukraine!
But, but,.. Peter Zeihan told me that Russian economy would collapse and their oil pipes would explode! 😩
Putin’s oil exports: $11 billion a month! pic.twitter.com/OxSsIvw1nM
— S.L. Kanthan (@Kanthan2030) December 6, 2023