Ρεύμα: Αυτό είναι το χρώμα τιμολογίου που πρέπει να επιλέξετε από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους ειδικούς – Δείτε γιατί

“Πονοκέφαλο” προκαλούν στους καταναλωτές τα χρωματιστά τιμολόγια που θα τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει πως την βασική τιμή του ρεύματος που προσφέρει ο πάροχος στον καταναλωτή  δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να επιλέξει κάποιος εταιρεία. Πολλές βασικές τιμές ρεύματος είναι χαμηλές αλλά λειτουργούν ως “κράχτες “ενώ έχουν πολύ μεγάλο καπέλο – ρήτρα αναπροσαρμογής που διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία αλλά την ίδια στιγμή ανεβαίνουν και τα πάγια. Αυτό που ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο είναι η τιμή της κιλοβατώρας κατανάλωσης καθώς δεν υπάρχει πλέον καμία οριζόντια επιδότηση πέραν από αυτούς που εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Τα παραδείγματα

Η ΕΡΤ παραθέτει παραδείγματα  για τις διαφορές στη ρήτρα αναπροσαρμογής :

Πάροχος 1:

  • Αρχική τιμή μετά την έκπτωση συνέπειας  είναι στα 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Η ρήτρα αναπροσαρμογής που προστίθεται στα 0,14 ευρώ είναι 0,00 6 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Οπότε η τελική τιμή είναι στα 0, 146 ευρώ

Πάροχος 2: 

  • Αρχική τιμή είναι στα 0,115 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Είναι δηλαδή κοντά στην τιμή που υπήρχε πριν από την ενεργειακή κρίση
  • Με την ρήτρα αναπροσαρμογής  που είναι 0,07 ευρώ, η τελική τιμή αυξάνεται στα 0,185 ευρώ

Πως μπορεί ο κόσμος να καταλάβει πότε θα είναι μεγαλύτερη η ρήτρα αναπροσαρμογής και πότε όχι

Κάθε εταιρεία έχει θέσει όρια πάνω στα οποία θα κινηθεί η χονδρική τιμή του ρεύματος .Η χονδρική τιμή του ρεύματος τους τελευταίους 3 μήνες κυμαίνεται από 105 ευρώ  μέχρι και 115 ευρώ  ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο όλες οι εταιρείες έχουν δώσει ανώτατο όριο κάτω από τις τρέχουσες  τιμές.

Μάλιστα το ίδιο ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει πως  εάν οι καταναλωτές βλέπουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρεύματος μεταξύ 50 ευρώ 80 ευρώ  ανά μεγαβατώρα, τότε αυτό σημαίνει πως όσο μικρότερο είναι το όριο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προσαύξηση που θα έχουν στο τέλος, δηλαδή η τελική χρέωση.

Τι λένε οι ειδικοί

Για τα “χρωματιστά” τιμολόγια ρεύματος μίλησε και ο Μηχανολόγος, Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Newsroom”. «Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ των πράσινων τιμολογίων, των κίτρινων και του μπλε, τόνισε και πρόσθεσε πως  «το μπλε τιμολόγιο είναι το σταθερό το οποίο απευθύνεται σε καταναλωτές που έχουν μικρές καταναλώσεις μηνιαίες».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν κάποιος που κάνει 300 – 350 κιλοβατώρες το μήνα μπορεί να επιλέξει το μπλε τιμολόγιο, τον συμφέρει αυτό. «Tο ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή δεν είναι μόνο οι καταναλώσεις. Είναι το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για 1 χρόνο, δηλαδή να μην παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας, να θέλει ένα σταθερό, οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Στο μπλε τιμολόγιο θα υπάρχει πέναλτι εάν αποχωρήσει ο καταναλωτής από αυτό… δηλαδή ρήτρα αποχώρησης. Αυτό δεν ισχύει στα υπόλοιπα τιμολόγια. Δεν θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής στο μπλε, είναι φιξ -κλειδωμένη τιμή, αλλά ούτε και στο κίτρινο τιμολόγιο», συμπλήρωσε.

Για το κίτρινο τιμολόγιο 

Επίσης μίλησε για το κίτρινο και το πράσινο τιμολόγιο.  «Στο κίτρινο τιμολόγιο, η τιμή χρέωσης κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση του δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος .Αυτό θα υπολογίζεται στο τέλος του μήνα κατανάλωσης και ο πολίτης δεν θα γνωρίζει τίποτα από την αρχή. Δεν υπάρχουν σταθερές και μεταβλητές παραμέτρους. Ο καταναλωτής είναι εκτεθειμένος 100% στη χρηματιστηριακή διακύμανση της αγοράς ενέργειας »  είπε.

«Ενώ στο πράσινο τιμολόγιο είναι  ημι -κυμαινόμενο και ημι- σταθερό. Ένα κομμάτι είναι σταθερής χρέωσης και άλλο ένα κομμάτι είναι  κυμαινόμενης  χρέωσης » συμπλήρωσε.

Ποιο τιμολόγιο σας συμφέρει

Επίσης ρωτήθηκε εάν συμφέρει τον καταναλωτή να επιλέξει το μπλε τιμολόγιο. Απάντησε κατηγορηματικά πως «Όχι. Αυτό δεν τον συμφέρει τον καταναλωτή. Το μπλε τιμολόγιο θα ξεκινάει με 0,26 ευρώ η τιμή χρέωσης κιλοβατώρας ενώ το κυμαινόμενο μπορεί να ξεκινάει από τα 0,12 ευρώ. Εγώ εκτιμώ πως τον καταναλωτή τον συμφέρει να επιλέξει το πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο. Κυρίως εγώ θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσουμε όλοι με το κίτρινο τιμολόγιο και θα σας πω και το γιατί: «Επειδή αυτή τη στιγμή είναι μια ήπια ενεργειακή αγορά – δεν έχουμε τίποτα εκπλήξεις – τουλάχιστον προς το παρόν. Βλέπουμε ότι το πετρέλαιο είναι κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι, η θερμική κιλοβατώρα του φυσικού αερίου είναι κάτω από τα 50 ευρώ. Άρα αυτό σημαίνει ότι και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελεγχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε και έναν ήπιο σχετικά χειμώνα δεν θα περιμένει ο καταναλωτής  τεκτονικές αλλαγές. Ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει τη χαμηλότερη χρέωση από όλα τα τιμολόγια. Και εάν δούμε στην πορεία ότι συμβαίνουν παγκόσμια γεγονότα που ανατρέπονται τα πάντα  -όσον αφορά τις διεθνείς τιμές ενέργειας- τότε πάμε σε ένα άλλου τύπου τιμολογίου ή στο πράσινο ή στο μπλε ».

Τέλος ρωτήθηκε εάν μπορεί να καταλάβει  τι είναι αυτό που έχει καταναλώσει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. « Ο μηχανισμός διακύμανσης είναι ένας αλγόριθμος που θέλει να ξέρεις μαθηματικά για να τον επιλύσεις .Ο αλγόριθμος για το ρεύμα εχει κάποιους συντελεστές σταθερούς και κάποιους συντελεστές μεταβλητούς » απάντησε.

« Όταν καταναλώνει κανείς λίγες κιλοβατώρες ρεύματος  θα πρέπει να επιλέξει το μπλε τιμολόγιο και εκεί τελειώνει η ιστορία. Εάν όμως κάνει κάποιος  καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα, τότε έχει να επιλέξει μεταξύ του κίτρινου τιμολογίου π του κυμαινόμενου και του πράσινου »  συμπλήρωσε και ανέφερε πως « το τυπικό νοικοκυριό στην Ελλάδα έχει 400  έως και 500 κιλοβατώρες τον μήνα».  

Τι είπε για τα τιμολόγια ρεύματος ο Μαρινάκης

Στο  θέμα των τιμολογίων αναφέρθηκε νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ . «Το σημαντικό που αφορά νομίζω τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, των καταναλωτών, έχει να κάνει με το ότι υπάρχει, γιατί αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, το πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο μπαίνουν αυτομάτως όσοι δεν επιλέξουν κάποιο άλλο. Για τα υπόλοιπα, άλλο είναι σταθερό, άλλο είναι κυμαινόμενο, άλλο έχει ένα μεγαλύτερο ρίσκο. Το τιμολόγιο αυτό είναι το τιμολόγιο που εντάσσονται αυτομάτως οι καταναλωτές, αν δεν επιλέξουν κάποιο άλλο. Γιατί; Γιατί δίνει τη δυνατότητα με πολύ εύκολο και εύληπτο τρόπο, είτε δηλαδή στο κινητό με το να πατήσεις ένα link, όταν θα σου έρθει ηλεκτρονικά ο λογαριασμός, είτε στον λογαριασμό στον έντυπο, που με συγκεκριμένο σημείο το βλέπεις, να βλέπεις μήνα-μήνα σε ποιον προμηθευτή σε συμφέρει να είσαι. Δηλαδή, με βάση τη σύγκριση τιμών, τα πάγια και τις χρεώσεις. Αυτό είναι το πράσινο τιμολόγιο. Γιατί είναι το πράσινο τιμολόγιο υπέρ του καταναλωτή; Είναι υπέρ του καταναλωτή γιατί ενισχύει τον ανταγωνισμό και αυτό θεωρούμε εμείς, στην πράξη θα κριθεί, ότι θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών», σημείωσε. 

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν μπορεί να αλλάξει αυτό στην περίπτωση που δεν λειτουργήσει στην πράξη

«Εμείς, το έχω πει αρκετές φορές και δεν είναι κλισέ, δεν είμαστε δογματικοί και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Μιλάγαμε πριν για το φορολογικό νομοσχέδιο. Χωρίς να παρεκκλίνουμε από την κεντρική του φιλοσοφία, προβήκαμε σε κάποιες παρεμβάσεις για να το κάνουμε όσο το δυνατόν δικαιότερο. Κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Δεν θα μπορούσε κανείς να μας πει πριν από κάποια χρόνια ότι θα έπρεπε το Κράτος, γιατί έπρεπε να το κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέτρο του δυνατού, να δώσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των καταναλωτών στο ρεύμα. Η Ελλάδα, για να μην τα θεωρούμε όλα τόσο απλά, γιατί είναι χρήματα Ελλήνων φορολογούμενων, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συναρτήσει του ΑΕΠ της, στη στήριξη των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα. Μία, λοιπόν, συζήτηση είναι αυτή, πώς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες. Και αυτόν τον μήνα που μιλάμε υπάρχει μηχανισμός στήριξης, ο οποίος είναι σημαντικός για τους καταναλωτές και αυτονόητος θα πω εγώ, αλλά και αυτό είναι μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Και κάτι άλλο είναι, να πάμε σε ένα δικαιότερο σύστημα και στο ρεύμα. Άρα, προφανώς, δεν πρέπει να χαθούμε στις λεπτομέρειες. Είναι στη διάθεση των πολιτών για να υπάρχει λογοδοσία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καταλάβουν αυτό», απάντησε.

« Από εκεί και πέρα, μπορεί να συμφέρει τον καταναλωτή ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα, με μεγαλύτερο ρίσκο, θα το επιλέξει ο καταναλωτής. Αλλά εγώ σας λέω ότι εκεί κατατάσσονται αυτόματα οι καταναλωτές», πρόσθεσε. 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.