Μετά τα «χρωματιστά» τιμολόγια έρχεται και… το επίδομα ρεύματος – Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης

«Πρεμιέρα» κάνουν με την έλευση της νέας χρονιάς τόσο τα «χρωματιστά» τιμολόγια ενέργειας, όσο και το περιβόητο επίδομα ρεύματος: Συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση -με τη μορφή επιδότησης-στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν το νέο έτος. Την ίδια ώρα βέβαια θα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν τα νέου τύπου τιμολόγια, με τον «πράσινο» λογαριασμό να είναι αυτός που κάνει την διαφορά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο, ουσιαστικά θα περιλαμβάνει δύο χρεώσεις, ενσωματωμένες σε… μία: Η μία χρέωση είναι η λεγόμενη Βασική Τιμή Προμήθειας, η οποία θα καθοριστεί από την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων). Πάνω σε αυτή τη χρέωση ο κάθε πάροχος «χτίζει» την Τελική Τιμή Προμήθειας η οποία είναι και αυτή που καλείται να πληρώσει ο πελάτης.

Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο στους λογαριασμούς ρεύματος

Στο ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο, λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος της χρέωσης καλύπτει  η Βασική Τιμή Προμήθειας η οποία παραμένει σταθερή το λιγότερο για 6 μήνες.

Πάνω στη Βασική Τιμή Προμήθειας, ώστε να προκύψει η Τελική Τιμή Προμήθειας, προστίθεται τυχόν ποσό που προκύπτει από τον μηχανισμό διακύμανσης (το οποίο αυξομειώνεται βάσει των Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των προηγούμενων μηνών), σύμφωνα με συγκεκριμένο τύπο υπολογισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε πάροχος να έχει στο τιμολόγιό του την ίδια βασική χρέωση, με το τελικό κόστος να διαφοροποιείται ανάλογα με το κέρδος  που προσθέτει κάθε εταιρεία, το ποσό του μηχανισμού διακύμανσης, πιθανές εκπτώσεις τις οποίες παρέχει, ενώ υφίσταται και πάγια χρέωση, η οποία όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 ευρώ.

Οι αλλαγές αφορούν σε όλες τις παροχές Ηλεκτρικής Ενέργειας Χαμηλής Τάσης που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς Μηνιαίων Τιμών.

Εξαιρούνται οι πελάτες που έχουν Σταθερά Τιμολόγια ή που ταυτόχρονα φέρουν αντίρρηση στην υπαγωγή τους στο Ειδικό Τιμολόγιο έως τις 31/1/2024 και δηλώνουν βούληση για ένταξη σε άλλο προϊόν ή παραμονή στο υφιστάμενό τους εφόσον παραμένει εμπορικά διαθέσιμο.

Όσοι δεν υποβάλουν στον πάροχό τους Δήλωση Αντίρρησης θα μεταβούν «αυτόματα» στο Κρατικό Ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο. Όσοι ενταχθούν σε αυτό ωστόσο έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τη σύμβαση ανά πάσα στιγμή, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Τα νέα Ειδικά Τιμολόγια θα ξεκινήσουν από 1/1/2024 και σύμφωνα με οδηγίες του ΥΠΕΝ θα κρατήσουν τουλάχιστον για ένα έτος έως τις 31/12/2024. Η Τελική Τιμή θα ανακοινώνεται έως και την 1η μέρα κάθε μήνα κατανάλωσης.

Ήδη πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, για τους 5 μεγάλους προμηθευτές, που ήδη έδωσαν προσφορές για το «πράσινο» τιμολόγιο, η χαμηλότερη τιμή είναι της ΔΕΗ στα 15,932 σεντς ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές των άλλων τεσσάρων προμηθευτών κλιμακώνονται στα 16,596 σεντς, 17,195 σεντς, 19,654 σεντς και 20,572 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Πέρα από το «πράσινο» τιμολόγιο, θα υπάρχει το μπλε, σήμανση που θα καθορίζει τους λογαριασμούς σταθερής χρέωσης, το κίτρινο το οποίο είναι κυμαινόμενης χρέωσης και το πορτοκαλί που σηματοδοτεί το «δυναμικό» τιμολόγιο και αφορά όσους έχουν «έξυπνο» μετρητή.

Πού θα γίνουν οι αιτήσεις για επίδομα ρεύματος

Μέσα στον Ιανουάριο πάντως αναμένεται να ενεργοποιηθούν και οι διαδικασίες για το επίδομα ρεύματος: Η πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων -μέσω της οποίας «εξυπηρετούνται» όσοι κάνουν αιτήσεις για θέρμανση- είναι αυτή που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις και εκείνων που θα θεωρηθούν δικαιούχοι του επιδόματος «ενέργειας». Η επιδότηση αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου ’24 και όσους «ζεσταίνονται» με ρεύμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Το επίδομα ρεύματος δεν θα δοθεί σε εκείνους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ή δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.).

Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους της επιδότησης για το ρεύμα ξεκινούν από τα 45 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 480 ευρώ. Το «μοντέλο» βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η ενίσχυση θα είναι ανάλογο εκείνου που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.

Πώς υπολογίζεται το επίδομα ρεύματος

Σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Ενέργειας, θέτει ως βάση υπολογισμού το ποσό των 60 ευρώ, τα οποία πολλαπλασιάζονται με τον ειδικό συντελεστή που έχει κάθε περιοχή της ελληνικής επικράτειας με βάση τις βαθμοημέρες, δηλαδή το πόσο κρύο κάνει. Για τις περιπτώσεις που θα επιδοτηθούν υπάρχει η παραδοχή ότι το 60% του λογαριασμού για ηλεκτρικό ρεύμα αφορά στη θέρμανση.

Η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος υπολογίζεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο και οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα myΘερμανση της ΑΑΔΕ για να αιτηθούν την ενίσχυση.

Υπάρχει πάντως μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης για το ρεύμα δεν θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αλλά θα τα δουν ως έκπτωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα εκείνον που θα καλύπτει το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023.

Τα εισοδηματικά όρια για το επίδομα ρεύματος

Τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος ρεύματος, είναι ίδια με εκείνα της ενίσχυσης για θέρμανση. Δηλαδή, διαμορφώνονται:  

  • Στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και
  • στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο
  • ενώ το εισοδηματικό όριο αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας φτάνει έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.