Υποδιοικητής της ΤτΕ: «Μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα» – Η ανώμαλη προσγείωση για την ακρίβεια

Στην σωστή της διάσταση τοποθέτησε την ακρίβεια στην χώρα μας ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εξηγώντας πως το κύριο πρόβλημα είναι οι χαμηλοί μισθοί. Ο Θεόδωρος Πελαγίδης τόνισε, επίσης, ότι οι τιμές των τροφίμων δεν πρόκειται να μειωθούν.

«Η ακρίβεια έχει δύο πόδια. Έχει τους μισθούς από τη μια και τις τιμές από την άλλη, που σημαίνει δηλαδή ότι δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα των τιμών, είναι πρόβλημα των μισθών» δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Στον ρυθμό μπορεί να μην είναι 4 και 5 και να είναι 3% και 2%, αλλά δεν πρόκειται να δούμε το μηδέν που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, να είναι καθαρό αυτό, διότι υπάρχουν πιέσεις για δαπάνες διεθνώς σε ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή που είναι επείγοντα και σε άλλα ζητήματα» εξήγησε ο κ. Πελαγίδης.

«Η τιμή λοιπόν διαμορφώνεται διεθνώς. Το 8 και 9 το κιλό μπορεί να γίνει 12 και 15. Δεν μπορεί κάτι να κάνει κάποιος για ένα θέμα, εκτός και αν επιβάλει στους παραγωγούς περιορισμούς, πράγμα το οποίο όμως, πώς να πω, δεν είναι, δεν συνάδει (…) όπως εμείς αγοράζουμε κινητά και λάπτοπ και διάφορα τέτοια αγαθά, φανταστείτε αν οι υπόλοιπες χώρες κάνουν το ίδιο. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση συνολικής ακρίβειας πολύ μεγαλύτερη» επισήμανε.

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, με τον κ. Πελαγίδης: «Αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι ότι το έτος που διανύουμε και το επόμενο, μάλιστα υπάρχει και έκθεση του ΟΟΣΑ που θα βγει σε λίγο καιρό στην επιφάνεια, ότι αυτήν την στιγμή ο πληθωρισμός διεθνώς τροφοδοτείται από τους μισθούς οι οποίοι ανεβαίνουν, καθώς τα στελέχη, οι εργαζόμενοι εν πάση περιπτώσει προσπαθούν και ζητούν και πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές σε πολλές χώρες, όπως στην Αμερική, πετυχαίνουν αυξήσεις που να προσαρμόζουν προς τον πληθωρισμό την αγοραστική τους δύναμη.

Αυτό καθίσταται εφικτό καθώς η Αμερική, η χώρα δουλεύει, δηλαδή παράγει και φυσικό φαινόμενο είναι πρώτα να σηκώνονται επειδή είναι πιο εύκολο και πιο ευέλικτες οι τιμές και μετά οι μισθοί. Υπάρχει αυτή η προσαρμογή. Το ζητούμενο σε μας είναι να υπάρχει αυτή η προσαρμογή από την πλευρά των μισθών. Διότι, μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Δεν θα γίνει αυτό. Μπορεί ο ρυθμός ανόδου να μειωθεί και θα μειωθεί, αλλά να πέσουν δεν υπάρχει περίπτωση διότι αντιμετωπίζουν και μια ζήτηση διεθνή έτσι κι αλλιώς και επίσης αντιμετωπίζουν τη ζήτηση από τις χώρες που έχουν αυξήσει τα εισοδήματά τους και καταναλώνουν τρόφιμα. Δείτε την τιμή της ζάχαρης. Δείτε την τιμή του ρυζιού ή του καλαμποκιού. Θα δείτε πράγματι ότι πιέζονται από την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει διεθνώς. Άρα, οι μισθοί είναι το κλειδί. Άρα, η αύξηση των μισθών είναι η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις. Έχει σημασία αυτό».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.