Από τα πάτρια εδάφη, από τη Θεσσαλονίκη όπου ιδρύθηκε το 1950, ξεκίνησε το επαναλανσάρισμα του brand ΑΓΝΟ.
Ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι 21 κωδικοί, όπως λέει στο Euro2day.gr ο επικεφαλής του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία Δημήτρης Σαpάντης. Πρόκειται για γάλα, γιαούρτι (παραδοσιακό και στραγγιστό), ρυζόγαλο, κρέμες και κεφίρ σε εύρος τιμών, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, που κινείται κάτω από τα επίπεδα τιμών της Όλυμπος αλλά πάνω από τις τιμές του ανταγωνισμού.
Τα προϊόντα με το brand ΑΓΝΟ παράγονται στα εργοστάσια της οικογένειας σε Λάρισα, Ροδόπη και Τρίκαλα ενώ προσώρας σχέδια για πανελλαδική διάθεσή τους δεν υπάρχουν. «Άσε να πάει στη Θεσσαλονίκη να το ευχαριστηθεί ο κόσμος και μετά βλέπουμε», λέει ο κ. Σαpάντης που κρατά χαμηλά την «μπάλα» για το ποια θα είναι η ανταπόκριση των καταναλωτών στο brand που κάποιες δεκαετίες πριν μεσουρανούσε στη Βόρεια Ελλάδα και είχε ορατό μερίδιο πανελλαδικά.
«Τότε ήταν άλλα τα χρόνια. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Τότε δεν υπήρχε τόσος ανταγωνισμός», λέει ο ίδιος.
Το crash test της Θεσσαλονίκης δεν αφορά μόνο πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος στο brand ΑΓΝΟ, αλλά και αν θα υπάρξει κανιβαλισμός με τα άλλα brands του ομίλου, δηλαδή τον Όλυμπο ή τη Ροδόπη.
Το σήμα και οι εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ πέρασαν στον έλεγχο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη, έναντι 7,7030 εκατ. ευρώ, την Άνοιξη του 2022. Την ΑΓΝΟ οι αδελφοί Σαράντη την είχαν διεκδικήσει και το μακρινό 2003. Τότε είχε καταλήξει στην εταιρεία Κολιός, που δέκα χρόνια μετά κατέρρευσε υπό το βάρος δυσθεώρητων χρεών.
Πέρυσι, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία εμφάνισε πωλήσεις μια ανάσα από το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, στα 493,845 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 15,72% έναντι του 2021, ενώ αύξησε κατά 2,5 μονάδες το περιθώριο μικτού κέρδους και το καθαρό περιθώριο κέρδους εκτοξεύθηκε από 1,99% το 2021 σε 5,17%, τα κέρδη προ φόρων τριπλασιάστηκαν στα 33,092 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 26,394 εκατ. ευρώ.