Ελλάδα Vs Κίνα: Παγκόσμιοι κυρίαρχοι στην εμπορική ναυτιλία – Ο σκληρός ανταγωνισμός

Η Ελλάδα εδώ και καιρό είναι ο κορυφαίος ιδιοκτήτης/διαχειριστής φορτίων στη ναυτιλία και τώρα, παρότι η Κίνα την πλησιάζει απειλητικά, έχει φτάσει να κυριαρχεί και στη χωρητικότητα φορτίου.

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από τον βιομηχανικό εμπορικό όμιλο BIMCO, η Ελλάδα και η Κίνα διαθέτουν το ένα τρίτο της συνολικής χωρητικότητας στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς και οι δύο χώρες παραμένουν ενεργές με μεγάλες παραγγελίες.

«Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, εμφανίστηκαν βασικά ναυτιλιακά έθνη», σχολιάζει  στο άρθρο του ο Niels Rasmussen, επικεφαλής αναλυτής ναυτιλίας της BIMCO.

«Ορισμένοι έχασαν έκτοτε τη σημασία τους λόγω των αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο, αλλά η Ελλάδα παρέμεινε το πρώτο ναυτιλιακό έθνος στον κόσμο. Πιο πρόσφατα, η σημασία της Κίνας ως ναυτιλιακού έθνους έχει αυξηθεί».

Η BIMCO υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 61.000 πλοία στον παγκόσμιο στόλο φορτίου με συνολική χωρητικότητα νεκρού βάρους (dwt  – από Wikipedia:  μονάδα μέτρησης που ορίζει το βάρος του φορτίου που επιτρέπεται να κουβαλήσει ένα πλοίο. Είναι το άθροισμα των βαρών του φορτίου, των καυσίμων, του πόσιμου νερού, του έρματος, των προμηθειών, των επιβατών και του πληρώματος), περίπου 2.200 εκατομμύρια dwt.

Ελλάδα και Κίνα μαζί, ελέγχουν περίπου το 34% του συνολικού στόλου, με την Ελλάδα να παραμένει ηγέτιδα, με το 19% της χωρητικότητας φορτίου.

Η Κίνα αναπτύσσει τη θέση της ως πλοιοκτήτρια χώρα τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της κυριαρχίας της στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, καθώς και του ισχυρού όγκου εισαγωγών και εξαγωγών της.

Η Clarkson Research Service με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε τον Αύγουστο του 2023 ότι η Κίνα και η Ελλάδα ήταν βασικά… ισόπαλες, με βάση την ολική χωρητικότητα που κατείχε κάθε έθνος.

Η Κίνα είχε αποκτήσει ένα ελαφρύ προβάδισμα για να ανακηρυχθεί ο μεγαλύτερος πλοιοκτήτης στον κόσμο σε ολική χωρητικότητα, αλλά εξακολουθεί να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με βάση τη χωρητικότητα φορτίου.

Η έκθεση της BIMCO επιβεβαιώνει το σημείο που τονίζει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν τον μεγαλύτερο στόλο φορτηγών πλοίων στον κόσμο. Σύμφωνα με την BIMCO, η Ελλάδα διατηρεί ένα ιδιαίτερα ισχυρό μερίδιο στους κλάδους ξηρού χύδην φορτίου, δεξαμενόπλοιων και αερομεταφορέων αερίου.

Η ανάλυση υπογραμμίζει ακόμα ότι η ελληνική βιομηχανία παραμένει διαφοροποιημένη με πολλούς καταξιωμένους, παραδοσιακούς πλοιοκτήτες. Η BIMCO αναφέρει ότι επτά ελληνικές εταιρείες έχουν στόλο που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια dwt η καθεμία.

πηγή: Bimco.org

Η Κίνα εστιάζει περισσότερο στο γενικό φορτίο και στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με μικρότερο μερίδιο στους τομείς των δεξαμενόπλοιων και των πλοίων μεταφοράς αερίου. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μόνο τρεις κινεζικές εταιρείες με τους μεγαλύτερους στόλους και κυριαρχούνται από την κρατική εταιρεία COSCO Shipping.

Οι Κινέζοι πλοιοκτήτες, με λίγα λόγια, ελέγχουν μικρότερο μερίδιο δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς αερίου, αλλά μεγαλύτερο μερίδιο του γενικού στόλου φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, με την COSCO να συμβάλλει στο μεγαλύτερο μερίδιο του στόλου εμπορευματοκιβωτίων.

Σύμφωνα με την BIMCO, ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην ταχεία ανάπτυξη της Κίνας στη ναυτιλία, είναι η είσοδος των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην αγορά χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing market).

Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι πέντε από τους 10 μεγαλύτερους Κινέζους πλοιοκτήτες είναι ιδρύματα leasing και συνδυαστικά, οι 10 μεγαλύτεροι πλοιοκτήτες ελέγχουν το 41% του κινεζικού στόλου.

πηγή: Bimco.org

Ωστόσο, το προφίλ ενδέχεται να εξελίσσεται περαιτέρω με βάση την ανάλυση της BIMCO. Υπογραμμίζονται οι επιθετικές παραγγελίες των Κινέζων πλοιοκτητών, με την έκθεση να λέει ότι η Κίνα έχει 21% μεγαλύτερο «βιβλίο παραγγελιών» από ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες.

Οι πλοιοκτήτες και στις δύο χώρες, επικεντρώνονται ιδιαίτερα στα δεξαμενόπλοια LNG και στις μεταφορείς αυτοκινήτων, δύο από τα πολύ ισχυρά τμήματα του κλάδου αυτή τη στιγμή.

Οι Έλληνες ιδιοκτήτες καθυστερούν τα τελευταία χρόνια να κάνουν νέες παραγγελίες. Ωστόσο, οι παραγγελίες από Έλληνες πλοιοκτήτες αυξήθηκαν κατά 53% φέτος σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Xclusiv Shipbrokers, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Naftiliaki.

Ενώ τα στοιχεία αναφέρουν ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες έκαναν περίπου το ένα τρίτο όλων των παραγγελιών το 2023, δείχνουν επίσης ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι τρίτοι συνολικά, με 359 πλοία κατά παραγγελία, έναντι 554 από Κινέζους ιδιοκτήτες και 496 από τους Ιάπωνες.

Το κοινό τόσο για τους Κινέζους όσο και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες, είναι ότι σε σχέση με τον υπάρχοντα στόλο τους, τα βιβλία παραγγελιών τους αφορούν πλοία μεταφοράς LNG και Pure Carriers (PCC), δύο αγορές που γνωρίζουν αυτήν τη στιγμή σταθερή ανάπτυξη.

Οι Κινέζοι ιδιοκτήτες κατέχουν τα μεγαλύτερα βιβλία παραγγελιών σε αυτά τα τμήματα. Το βιβλίο παραγγελιών τους για πλοία LNG και PCC είναι αντίστοιχα το 126% και το 260% του στόλου τους.

Αν και οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι συχνά πολύ δραστήριοι στην αγορά μεταχειρισμένων, η BIMCO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο κινεζικός στόλος μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα από τους στόλους των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.