Bloomberg: Η πτώση του γίγαντα του φυσικού αερίου της Ρωσίας αποδυναμώνει το βασικό εργαλείο της δύναμης του Putin

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έπαιξε υπερβολικά με την τύχη του προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την Gazprom PJSC για να «γονατίσει» ενεργειακά την Ευρώπη και τώρα οι προσπάθειές του να ενισχύσει τον κρατικά ελεγχόμενο γίγαντα φυσικού αερίου βρίσκονται στο έλεος της Κίνας, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Μετά από χρόνια εστίασης των εξαγωγών της Gazprom σε αγωγούς προς την Ευρώπη και υποεπένδυσης στη χωρητικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο Putin έχει περιορισμένες επιλογές για τον «εθνικό πρωταθλητή» και αυτό θα φανεί όταν συναντηθεί με τον ομόλογό του Xi Jinping στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα.
Το Κρεμλίνο επιθυμεί νέες εξαγωγικές συμφωνίες για τη στήριξη της διεθνούς παρουσίας της Gazprom, η οποία υπέφερε αφού ο Putin απέτυχε να προτρέψει τους συμμάχους της Ουκρανίας στην Ευρώπη με απειλές για πάγωμα κατοικιών.
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη διαθέσιμη ξένη αγορά, και αυτό της δίνει πλεονέκτημα.

Το καλό σενάριο

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο του Κρεμλίνου – με τα τρέχοντα και τα προγραμματισμένα έργα να φτάνουν όλα έγκαιρα σε πλήρη δυναμικότητα – η ασιατική υπερδύναμη θα αντιπροσώπευε μόνο τα δύο τρίτα των όγκων που κάποτε έρεαν στην Ευρώπη.
Αλλά οι τιμές θα είναι χαμηλότερες και οι παραδόσεις θα χρειαστούν ακόμη χρόνια και τεράστιες επενδύσεις για να ξεκινήσουν.
«Ο Putin φαίνεται να έκανε λάθος υπολογισμούς όταν έκοψε την Ευρώπη», δήλωσε η Maria Snegovaya, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
«Μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς έχει χαθεί για τη Ρωσία και η γεωπολιτική συνάφεια της Gazprom φαίνεται να παρακμάζει — τόσο πολύ για τη φιλοδοξία της Ρωσίας για «υπερδύναμη αερίου».
Με παραδόσεις στην Ευρώπη μόνο ένα κλάσμα αυτών που ήταν πριν από την εισβολή του Putin στην Ουκρανία, οι πιέσεις στη Ρωσία αυξάνονται για να αντικαταστήσει την κάποτε μεγαλύτερη αγορά της προτού ο αντίκτυπος αντηχήσει στην οικονομία, σύμφωνα με το Oxford Institute for Energy Studies.
Αλλά η Κίνα δεν έχει αυτό το είδος του επείγοντος.
«Δεν βλέπω μεγάλες πιθανότητες για τη Ρωσία να κερδίσει μια νέα συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα φέτος, παρά την προθυμία της ρωσικής πλευράς», δήλωσε ο Kevin Tu, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έρευνας Agora Energy Transition China.
Το Πεκίνο έχει ήδη αυξήσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από το ξέσπασμα του πολέμου, αλλά το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υπερβολική εξάρτηση είναι σαφώς ένα μεγάλο μάθημα για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, πρόσθεσε ο Tu.

Γεωπολιτικές διαστάσεις

Υπάρχουν επίσης και άλλες γεωπολιτικές εκτιμήσεις στο παιχνίδι για το Πεκίνο.
Ενώ η ανάγκη εξισορρόπησης των προμηθευτών παραμένει πρωταρχικής σημασίας, ένας νέος αγωγός είναι επίσης ένας χρήσιμος τρόπος για τη μείωση της ανάγκης για θαλάσσιο LNG, το οποίο θα ήταν περισσότερο εκτεθειμένο στις παγκόσμιες εντάσεις.
Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα είναι αρκετή για να επαναφέρει την Gazprom στο παλιό της ανάστημα.
Η αγοραία της αξία – κάποτε η τρίτη υψηλότερη στον κόσμο – είναι τώρα λιγότερο από το μισό της Equinor ASA της Νορβηγίας και οι γνώστες βλέπουν λίγες πιθανότητες ανάκαμψης.
«Η Gazprom δεν έχει προοπτικές για τα επόμενα 5-10 χρόνια», δήλωσε τηλεφωνικά στο Bloomberg ο Alexander Ryazanov, πρώην αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ότι πούλησε τις μετοχές του φέτος με ζημιά.
«Είναι δύσκολο να συμφωνήσει με την Κίνα και η τιμή δεν θα είναι καλή».
Τα δεινά της εταιρείας δείχνουν πόσο η Ρωσία είναι ευάλωτη τόσο στη διεθνή πίεση όσο και στη δυσκολία του Putin.
Σημείωσε απώλειες το δεύτερο τρίμηνο και η παραγωγή για τον μεγαλύτερο μεμονωμένο προμηθευτή στον κόσμο μειώθηκε κατά 25% το πρώτο εξάμηνο από το προηγούμενο έτος στο χαμηλότερο επίπεδο στην 30ετή ιστορία της.
Παρά την πτώση των εξαγωγών και των εσόδων φυσικού αερίου, ο Putin παραμένει ακάθεκτος.
«Η Gazprom έχει αυτοπεποίθηση, είναι ήρεμη και τα καταφέρνει», είπε στο συνέδριο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας στη Μόσχα την Τετάρτη.
Η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί, είπε, επικρίνοντας την Ευρώπη που δεν αγοράζει ρωσικό αέριο.
«Γιατί να δημιουργήσετε προβλήματα στον εαυτό σας με την ελπίδα ότι θα καταρρεύσουμε;» είπε ο Putin.

Οι χειρισμοί της Κίνας

Η Κίνα είχε την Gazprom να περιμένει για περισσότερο από μια δεκαετία πριν συμφωνηθεί και κατασκευαστεί ο αγωγός Power of Siberia.
Μια πολύ μικρότερη συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω της λεγόμενης διαδρομής της Άπω Ανατολής επιτεύχθηκε το 2022, αλλά η επόμενη συμφωνία έχει αποδειχθεί δύσκολο να κλείσει.
Η αβεβαιότητα για τον πόλεμο και η απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της ευρωπαϊκής αγοράς έχουν αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας, αφήνοντας τις συνομιλίες για έναν τρίτο σύνδεσμο να ακινητοποιούνται για μήνες και μια συμφωνία απίθανη όταν συναντηθούν ο Putin και ο Xi.
Η διάθεση κοντά στην Gazprom είναι απαισιόδοξη.
Ακόμα κι αν το Πεκίνο επιδείξει καλή θέληση προς τον Putin με μια συμφωνία για το φυσικό αέριο, δεν θα προσφέρει τους ίδιους οικονομικούς όρους με την Ευρώπη, δήλωσε πρώην στέλεχος της εταιρείας υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η ευθύνη έγκειται στο ότι η Gazprom επηρεάζεται από την πολιτική.
Μία από τις πρώτες μεγάλες οικονομικές εκστρατείες του Putin μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2000 ήταν να επανακτήσει τον έλεγχο του τεράστιου ενεργειακού πλούτου της χώρας, που περιελάμβανε την εγκατάσταση συμμάχων στη Gazprom και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Στη συνέχεια τη μετέτρεψε σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, εργαλειοποιώντας το φυσικό αέριο και περνώντας μια γραμμή που η Σοβιετική Ένωση δεν τολμούσε.
Ο Putin πέρασε χρόνια καλλιεργώντας σχέσεις στην Ευρώπη – κυρίως προσελκύοντας τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Gerhard Schroeder, ο οποίος έκτοτε έγινε καλά αμειβόμενος λομπίστας για τη Ρωσία.
Μέχρι την περσινή επίθεση στο Κίεβο, ο Ρώσος πρόεδρος πίστευε ότι είχε αρκετή επιρροή για να κάνει την Ευρώπη να υποχωρήσει από την υποστήριξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με πρώην ανώτατα στελέχη του γίγαντα φυσικού αερίου.
Το παιχνίδι τελικά απέτυχε.
Η Ευρώπη απέφυγε τις ελλείψεις χάρη στον ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα, τις υψηλότερες νορβηγικές παραδόσεις και τα φορτία LNG.
Ακόμα κι αν το φθηνό ρωσικό αέριο εξακολουθεί να είναι ένα ισχυρό δέλεαρ – και η Ευρώπη εξακολουθεί να εισάγει λίγο ρωσικό LNG.

Παραμένει σε επαφή με την Ευρώπη ο Putin

Για μήνες, η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι οι συνομιλίες με την Κίνα για τον προγραμματισμένο αγωγό Power of Siberia 2 βρίσκονται «στο τελικό στάδιο», αλλά δεν έχουν δείξει συγκεκριμένη πρόοδο.
Το έργο θα βοηθήσει να αυξηθούν οι συνολικές αποστολές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Κίνα σε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα – σε σύγκριση με περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο.
Παρά τις εκρήξεις που ακρωτηρίασαν τους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, ο Putin εξακολουθεί να βλέπει την αναβίωση των παραδόσεων στην Ευρώπη ως επιλογή.
Στο φόρουμ του Valdai Club την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο μέσω της μη ανοιγμένης σύνδεσης Nord Stream 2, η οποία φθάνει στις ακτές της Βαλτικής της Γερμανίας.
Το Βερολίνο απέκλεισε την προοπτική.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να πιστοποιηθεί η λειτουργία του Nord Stream 2 και οι εταιρείες της χώρας έχουν διαφοροποιηθεί με επιτυχία από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Ο Putin εξακολουθεί να θεωρεί τη Gazprom σημαντική, αλλά η κυβέρνησή του αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος να ποντάρει κανείς στην Ευρώπη και να μην επενδύει περισσότερο στην εξαγωγική ικανότητα LNG, σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου.
Για να διατηρήσει κάποιο βαθμό επιρροής επί της Κίνας, η Gazprom επιδιώκει επίσης να σφίξει τους δεσμούς φυσικού αερίου με την Τουρκία και έχει προτείνει έναν κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου στη χώρα.
Στην τελευταία του συνάντηση με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Putin είπε ότι η συμφωνία είναι κοντά, αλλά έκτοτε δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.
Ανεξάρτητα από τις εξαγωγικές φιλοδοξίες της, η Gazprom είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς της Ρωσίας, ακόμη κι αν δεν είναι κερδοφόρα.
Η κυβέρνηση έθεσε τη βιομηχανική τιμή φέτος σε περίπου 5.000 ρούβλια (51 δολ.) ανά 1.000 κυβικά μέτρα, λιγότερο από το ένα όγδοο των σημερινών τιμών της αγοράς.
«Η Gazprom αμβλύνεται σημαντικά ως οικονομικό όπλο», δήλωσε ο Maximilian Hess, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.