Σε τιμή “χρυσού” πωλείται το ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη χαμηλή παγκόσμια παραγωγή σε συνδυασμό με τη χαμηλή νέα παραγωγή λόγω των κλιματικών συνθηκών, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του κλάδου, Μανώλης Γιαννούλης μιλώντας στο OPEN . «Τα δύο αυτά γεγονότα έχουν συνδράμει στο να έχουμε αυτή τη στιγμή μια εξέλιξη τιμών στο ελαιόλαδο που ξεκίνησε από πέρυσι τον Νοέμβριο. Η τιμή του κιλού ανέρχονταν περίπου στα 3,50 ευρώ, ενώ σήμερα έχουμε φτάσει αισίως στα 8,50 ευρώ. Υπήρξε μια σταδιακή αύξηση όλο αυτό το διάστημα» τόνισε ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου, Μανώλης Γιαννούλης στο OPEN.
Kαι συνέχισε λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή εάν η τιμή του ελαιόλαδου δεν είναι στο ταβάνι, τότε βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά. Δεν αυξάνεται μόνο η τιμή, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και η κατανάλωση. Έχουμε μια μείωση κατανάλωσης η οποία πλέον πλησιάζει το 40%. Ο καταναλωτής καταναλώνει λιγότερο ελαιόλαδο».
Μάλιστα το ρεπορτάζ του OPEN αναφέρει πως η Ελλάδα είχε το 2023 παραγωγή 340 χιλιάδες τόνους ελαιόλαδο. Οι Έλληνες καταναλώνουν κάθε χρόνο περισσότερους από 100 χιλιάδες τόνους ενώ το υπόλοιπο εξάγεται σε χώρους του εξωτερικού. Πάντως η τιμή του ελαιόλαδου θα παραμείνει αυξητική και για το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ .
Τι λένε επιχειρηματίες και καταναλωτές
Για τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο ελαιόλαδο μίλησαν επιχειρηματίες εστίασης και καταναλωτές στην κάμερα του OPEN. «Πέρυσι αγοράζαμε το ελαιόλαδο σε τιμή χονδρικής στα 70 ευρώ με 80 ευρώ το 17 κιλό και τώρα η τιμή του έχει πάει στα 150 ευρώ με 160 ευρώ. Δεν μπορούμε να βάλουμε λιγότερο λάδι. Σεβόμαστε τους πελάτες μας. Ακριβύναμε τη χωριάτικη σαλάτα κατά 1 ευρώ. Και ντρεπόμαστε να πάμε τον λογαριασμό στην παρέα » τόνισε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βάκαλος.
- « Σε σούπερ μάρκετ θα δείτε φιάλη ενός καλού λαδιού να έχει πάει στα 20 ευρώ. Είναι πανάκριβο. Έχει φτάσει το κόστος ενός μπουκαλιού λαδιού να ισοδυναμεί με ένα μπουκάλι ουίσκι » είπε ένας καταναλωτής.
- « Ανεβαίνουν όλα έτσι και αλλιώς. Το ελαιόλαδο να είναι στην επικαιρότητα τώρα » είπε ένας άλλος κύριος.
- «Χρησιμοποιούμε λιγότερο το ελαιόλαδο σε σχέση με τα υπόλοιπα σπορέλαια » είπε μια κυρία.
Πάντως και τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι στα ύψη η τιμή στη νέα παραγωγή του λαδιού, σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς.
Ελαιόλαδο: Τι είπε ο Σκρέκας
Υπενθυμίζεται πως χθες μίλησε για την τιμή του ελαιόλαδου και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. «Οι τιμές χονδρικής, σήμερα, στο λάδι στην Ελλάδα είναι 8 ευρώ με 9 ευρώ. Μπορούμε να αγοράσουμε λάδι και να εισάγουμε με 4-5 ευρώ; Όχι» είχε πει επικαλούμενος στοιχεία από τιμολόγια ελαιοτριβείων.
« Το λάδι στην Τυνησία, στο Μαρόκο, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία -όπου παράγεται έχει 8 ευρώ και 9 ευρώ. Τι θα συνέβαινε εάν εμείς ερχόμασταν σαν κυβέρνηση και λέγαμε 3 ευρώ το ελαιόλαδο στον παραγωγό; Κανένας παραγωγός δεν θα πωλούσε το λάδι στην Ελλάδα, θα το πουλούσαν στους Ιταλούς και Ισπανούς χονδρεμπόρους που ψάχνουν αυτή τη στιγμή μανιωδώς να βρουν λάδι και να καλύψουν τις παραγγελίες τους στην Ευρώπη και στην Αμερική .Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση; Το να πάμε σε μια διατίμηση και να μείνει η Ελλάδα χωρίς ελαιόλαδο, αυτό θα ήταν καταστροφικό και δεν θα βοηθούσε τον καταναλωτή γιατί τελικά θα έψαχνε στη μαύρη αγορά να αγοράσει ελαιόλαδο όχι με 12 ευρώ αλλά η τιμή του μπορεί να πήγαινε, 20 ευρώ, 3ο ευρώ ή ακόμη και 40 ευρώ. Άρα αυτές οι τακτικές οδηγούν εκεί. Εμείς μπορούμε όμως να πάμε στην μεγάλη εταιρεία, στον έμπορο, στον μεταποιητή, στο τυποποιητή ελαιόλαδου, σε αυτόν δηλαδή που πουλά το συσκευασμένο προϊόν και να πάμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βάλει ούτε ένα λεπτό/ευρώ παραπάνω από όσα έβαζε το 2021.Δηλαδή ότι δεν έχει μεγαλύτερο κέρδος, δεν θα πάει δηλαδή να κερδοσκοπήσει. Το κάνουμε ήδη και εφόσον έχουμε ευρήματα, θα δείτε αποτελέσματα και θα τα ανακοινώσουμε», είχε συμπληρώσει.