Οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία και η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα

Οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία στην Ελλάδα, με τις αδήλωτες και πολλές φορές απλήρωτες υπερωρίες να βρίσκονται στην κορυφή των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ενώ ακολουθεί πολύ κοντά και η αδήλωτη εργασία.

    • Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Οι έλεγχοι του ΠΕΚΑ που ξεκίνησαν από τον Γενάρη του 2022 και διήρκησαν μέχρι τον Ιούνιο του 2023, κατέδειξαν ότι σχεδόν τρεις στους δέκα εργαζόμενους  εργάζονται κάτω από αυτό το καθεστώς, δηλαδή είτε χωρίς ένσημα, είτε με αδήλωτες κι απλήρωτες υπερωρίες.

Η προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, γίνεται καπνός, όταν οι εργοδότες προσπαθούν ν’ αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό σε βάρος της ασφάλισης των εργαζομένων τους και η ασφαλιστική νομοθεσία παραβιάζεται βάναυσα.

Ο Υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε στη Βουλή, ότι οι υπερωρίες διασφαλίζονται με το νέο νομοσχέδιο, με τρόπο που να καθορίζεται από κοινού από εργοδότη και εργαζόμενο.

Ωστόσο, ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας, όταν παραβιάζονται ακόμη και υπογεγραμμένες από τα δύο μέρη συμβάσεις εργασίας και όταν δεν διερευνώνται και δεν τιμωρούνται εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.