Λαβράκια φοροδιαφυγής

Μεγάλες υποθέσεις απάτης στον ΦΠΑ, υπερτιμολόγηση δαπανών για είσπραξη μεγαλύτερων κρατικών ενισχύσεων και διακίνηση προϊόντων-μαϊμού εκατομμυρίων ευρώ αποκάλυψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις σημαντικότερες υποθέσεις υπερβαίνουν τα 22,3 εκατ. ευρώ, ενώ έξι επιχειρήσεις σε Αττική, Τρίκαλα, Κω, Ρόδο και Φλώρινα, οι οποίες με κομπίνες εισέπραξαν παράνομα επιχορηγήσεις ύψους 11,2 εκατ. ευρώ, κλήθηκαν να επιστρέψουν τα ποσά στο κράτος.

Από τις υποθέσεις που εντόπισε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής ξεχωρίζουν οι εξής:

1. Νοθεία-λαθρεμπόριο καυσίμων. Σε μια υπόθεση νοθείας καυσίμων επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 915.000 ευρώ.

2. Λαθραία καπνικά προϊόντα και ναρκωτικές ουσίες. Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες και με τη συνδρομή των σκύλων ανιχνευτών του ΣΔΟΕ οι τελωνειακοί εντόπισαν και κατάσχεσαν 47,72 εκατ. τεμάχια λαθραίων τσιγάρων στα οποία οι δασμοί και οι φόροι που αντιστοιχούν αγγίζουν τα 9,9 εκατ. ευρώ.

3. Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε – εξήγε παρανόμως από την Ελλάδα προς τη Γαλλία ποσότητες της φαρμακευτικής ουσίας πρεγκαμπαλίνης, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία θεωρείται ναρκωτική ουσία, η δε χορήγησή της απαγορεύεται χωρίς ειδική συνταγογράφηση. Ειδικότερα, από παράλληλες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε εταιρείες ταχυμεταφορών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες χαπιών 17.640 και 6.300 αντίστοιχα, ήτοι συνολικά 23.940 χάπια της φαρμακευτικής ουσίας πρεγκαμπαλίνης που αποστέλλονταν παρανόμως στη Γαλλία, ενώ κατόπιν επιτήρησης ύποπτων στόχων και διεξαγωγής αντίστοιχης επιχείρησης εντοπίστηκαν και προσήχθησαν τα εμπλεκόμενα άτομα (αλλοδαποί και Ελληνες) και κατασχέθηκε ποσότητα 9.268 χαπιών ευρισκόμενη στην κατοχή τους, η οποία προοριζόταν για παράνομη διακίνηση-εξαγωγή, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες που υπεβλήθησαν προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

4. Παράνομες επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις. Μετά τη διενέργεια σύνθετων ελεγκτικών ενεργειών διαπιστώθηκαν μη νόμιμες ενέργειες ως προς την υπερτιμολόγηση δαπανών, με τη λήψη μη νόμιμων παραστατικών, με αποτέλεσμα οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις να εισπράξουν μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις. Συνολικά σε έξι επιχειρήσεις σε Αττική, Τρίκαλα, Κω, Ρόδο, Φλώρινα εντοπίστηκαν παραβάσεις και ζητήθηκε η ανάκτηση των παράνομα ληφθέντων επιχορηγήσεων συνολικού ύψους 11.219.703,50 ευρώ.

5. Απάτη σε ΦΠΑ. Ερευνα σε επιχείρηση με δραστηριότητα χονδρικό εμπόριο πολύτιμων μετάλλων διαπίστωσε διακίνηση πολύτιμων μετάλλων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό χωρίς την έκδοση φορολογικών παραστατικών συνολικής αξίας άνω των 13,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία καταλογίστηκαν ποσά φόρων ΦΠΑ 7.934.000 ευρώ και εισοδήματος 13.500.000 ευρώ, ήτοι συνολικά 21.434.000 ευρώ.

6. Διακίνηση προϊόντων-μαϊμού. Ελέγχθηκαν εννέα επιχειρήσεις σε Κρήτη, Ρόδο και Αττική που διακινούσαν προϊόντα απομίμησης και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9 κατασχέσεις που αφορούσαν 4.486 απομιμητικά προϊόντα και το ποσό των 3.841,55 ευρώ από αντικαταβολές προς απόδοση. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις εισέπραξαν το ποσό των 11.332.877,64 ευρώ από πελάτες, χωρίς να αποδώσουν τους οφειλόμενους φόρους.

7. Παράνομες υιοθεσίες. Το ΣΔΟΕ παρείχε συνδρομή για την εξάρθρωση το κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών στην Κρήτη και έπειτα από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εντόπισε 7 offshore εταιρειών που φέρονταν να χρησιμοποιούνται από τα μέλη του κυκλώματος για απόκρυψη τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.