Τέλος καταστροφών: Τα σενάρια για τα κονδύλια με τα οποία θα αποκαθίστανται οι ζημιές από φυσικά φαινόμενα

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει στην ΔΕΘ ένα ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές ως ανεύρεση κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το τέλος θα ισχύσει από το 2024 και δεν θα είναι καθολικός φόρος, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι πάντως δεν πρόκειται για νέο φόρο, αλλά για έναν ειδικό κουμπαρά, που θα είναι έσοδο του προϋπολογισμού στον οποίον θα γίνονται εθελοντικά συνεισφορές από τους έχοντες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις σε εθελοντική βάση. Περισσότερες διευκρινίσεις αναμένονται για το θέμα από τον πρωθυπουργό στην Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, σταφύλια, αμύγδαλα, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές και βαμβάκι ήταν ο θησαυρός του Θεσσαλικού κάμπου, όμως ο Daniel βύθισε τον εύφορο και βασικό τροφοδότη της χώρας στις λάσπες.

Στις λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί είναι ήδη εμφανείς οι ελλείψεις, με τους πάγκους να έχουν λιγότερα προϊόντα και τις τιμές να έχουν ήδη αυξηθεί.

Οι περισσότεροι παραγωγοί στις λαικές της Θεσσαλίας δηλώνουν στη κάμερα του Mega πως έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και πλέον δεν έχουν άλλη παραγωγή.

Η μεγάλη απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να φέρει ντόμινο ανατιμήσεων σε προιόντα όπου ήδη η ακρίβεια καλπάζει.

Τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς ήδη έχουν εμφανιστεί καθώς κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες με έδρα τα Τρίκαλα,την Καρδίτσα,την Λαρισα έχουν υποστεί καταστροφές. Τουλάχιστον 4-5 μονάδες γαλακτοβιομηχανίας και τυροκομίας της περιοχής καταγράφουν τεράστιες ζημιές.

Άλλες πάλι μεταποιητικές επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν ανησυχούν καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν πρώτη ύλη σε άλλες αγορές.

Προβληματισμός υπάρχει και για την ποιότητα των εδαφών για το πότε μπορούν να ξανακαλλιεργηθούν.

Στον θεσσαλικό κάμπο παράγεται πάνω από το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, το 70% των ζαχαρότευτλων, το 60% της βιομηχανικής ντομάτας, πάνω από το 30% του κριθαριού, κηπευτικά, πάνω από το 50% σημαντικών οσπρίων, αλλά και σχεδόν το 20% των κτηνοτροφικών φυτών για σανό. Σημαντική επίσης είναι η παραγωγή σε χοιρινό και πρόβειο κρέας (16% και 36% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, αντιστοίχως), ενώ στη Θεσσαλία παράγεται και πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.

Στις λαϊκές της Αθήνας, οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από την καταστροφή της Θεσσαλίας λένε οι παραγωγοί ωστόσο το γεγονός ότι η χωρα είναι κομμένη στα δύο λόγω του οδικού δικτύου προκαλεί προβλήματα στη τροφοδοσια του λεκανοπεδίου.

Οικονομολόγοι πάντως εκτιμούν πως η ζημιά που έχει προκληθεί στη Θεσσαλία είναι πολύ μεγαλύερη από την πρώτη εκτίμηση των 2,5 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι πως το πληγμα του Daniel είναι πολυεπίπεδο με μακροχρόνιες συνέπειες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.