Νέο κύμα αυξήσεων από Σεπτέμβρη: Στα ύψη 52 κατηγορίες τροφίμων και ποτών!

Σε υπερδιπλάσιο ποσοστό έναντι του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έχει φτάσει ο ρυθμός του πληθωρισμού των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη, κάτι που βιώνουν καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κυμάνθηκε στο 12,3%, όταν ο πληθωρισμός στο σύνολό του ήταν 2,5%.

Τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης είναι αποκαλυπτικά. Στην Ελλάδα σε σύνολο 60 κατηγοριών τροφίμων και ποτών οι τιμές αυξήθηκαν σε 52 κατηγορίες μέσα σε ένα εξάμηνο, ενώ μόνο σε 8 κατηγορίες καταγράφηκαν μειωμένες τιμές της τάξης του 2%-4%. Οι ανατιμήσεις των τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυμάνθηκαν από 5% έως 17%, με τα φρούτα να σημειώνουν αύξηση-ρεκόρ, που έφθασε το 41%! Και ενώ όλοι ευελπιστούμε ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αργά ή γρήγορα θα μειωθούν, η Oxford Economics τονίζει πως θα παραμείνουν 25% υψηλότερες από τη δεκαετία πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως η αύξηση της ζήτησης λόγω ανάπτυξης του πληθυσμού, οι καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν τη γεωργία, οι δυσκολίες στην παραγωγή και διανομή, καθώς και οι αλλαγές στις διαδρομές του εμπορίου. Η Ευρώπη αποδεικνύεται ευάλωτη στις αυξήσεις των τιμών τροφίμων. Η εξάρτησή της από τις εισαγωγές, οι κλιματικές αλλαγές, οι αυξανόμενες απαιτήσεις για τρόφιμα, η τιμολογιακή πολιτική, η συγκέντρωση βασικών τροφίμων από πολυεθνικές και η έλλειψη εργατών γης ασκούν πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Επιπλέον, κεντρικές πολιτικές αποφάσεις και κοινοτικές επιδοτήσεις επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη. Η ακρίβεια επηρεάζει την πρόσβαση, με αποτέλεσμα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να μην μπορούν πλέον να αγοράσουν επαρκή ποσότητα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη θεωρία του «μεγάλου στασιμοπληθωρισμού», που περιγράφει μια οικονομική κατάσταση όπου συνδυάζεται η στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης με τον υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, στην περίπτωση των τροφίμων, αυτά τα φαινόμενα δυσχεραίνουν τις πολιτικές αντιμετώπισης της κατάστασης, ενώ οι ακριβείς αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους. Οι αιτίες που οδηγούν στον στασιμοπληθωρισμό των τροφίμων για να αντιμετωπιστούν απαιτείται συνδυασμός μέτρων που να περιορίζουν τις τιμές, να υποστηρίζουν με ενισχύσεις τους αγρότες και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων. Ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι θα πρέπει λοιπόν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο να βρεθεί λύση, προτού η αποκλιμάκωση των τιμών στο ράφι δεν προκύψει από τη μείωση του κόστους της παραγωγής και εφοδιασμού, αλλά από την «εξ ανάγκης» μείωση της κατανάλωσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.