Προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο οδεύει ολοταχώς το πετρέλαιο, λόγω των ενδείξεων ότι η προσφορά συρρικνώνεται, με τις εκτιμήσεις για την ζήτηση αργού να φτάνουν σε επίπεδο ρεκόρ.
Το WTI διατηρήθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά από ένα σερί πέντε εβδομαδιαίων αυξήσεων που ανέβασαν τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Το αμερικανικό αργό έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 14% αυτόν τον μήνα, θέτοντάς το σε τροχιά για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2022. Είναι η καλύτερη επίδοση για τον Ιούλιο εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως αναφέρει το Reuters.
Ζήτηση ρεκόρ
«Η υψηλή ζήτηση ρεκόρ και οι περικοπές της προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας επανέφεραν τα ελλείμματα», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs συμπεριλαμβανομένων των Daan Struyven και Yulia Zhestkova Grigsby σε σημείωμά τους, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψή τους για το Brent στα 86 δολάρια το βαρέλι έως τον Δεκέμβριο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη έχουν περιορίσει τις ετήσιες απώλειές τους, ενώ οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι κοντά στο να τερματίσει τον κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης βοηθούν επίσης το κλίμα, καθώς το δολάριο αποδυναμώνεται. Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν νέες προοπτικές ζήτησης, ενώ η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας παγκοσμίως, συνεχίζει την παροχή κινήτρων για την τόνωση της οικονομίας της, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τόσο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) όσο και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει την προσφορά φέτος, οδηγώντας σε συνολική μείωση των αποθεμάτων κατά 400.000 έως 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), κάτι που θα φανεί κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Επιπλέον, τα διυλιστήρια εντείνουν τις εργασίες τους για να καλύψουν την αυξανόμενη καλοκαιρινή ζήτηση, καθώς οι άνθρωποι οδηγούν και πετούν περισσότερο.
Χαμηλή προσφορά
Η μείωση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, έχει βελτιώσει τις προοπτικές για το αργό. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αναπληρωτής Ρώσος πρωθυπουργός Alexander Novak δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, ενώ η Σαουδική Αραβία επέκτεινε επίσης τον περιορισμό της προσφοράς της τον επόμενο μήνα.
Τα αποθέματα πετρελαίου αρχίζουν να μειώνονται σε ορισμένες περιοχές, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά που περιορίζεται από τις βαθιές περικοπές της παραγωγής από την ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, παρέχοντας στήριξη στις τιμές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες.
Οι αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι τα αποθέματα πετρελαίου παίζουν πλέον μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου από ό,τι το δολάριο ΗΠΑ, επειδή οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν μετατοπίσει τις συναλλαγές πετρελαίου σε άλλα νομίσματα.
«Βρισκόμαστε στο κατώφλι της στενότητας της προσφοράς. Οι περικοπές της Σαουδικής Αραβίας ουσιαστικά επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Καύσιμα
Η μείωση των αποθεμάτων είναι γεωγραφικά ανομοιόμορφη μέχρι στιγμής, με τις μειώσεις των αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να αντισταθμίζονται από τις αυξήσεις στην Κίνα και την Ιαπωνία.
Τα αποθέματα αργού στον αποθηκευτικό κόμβο του Cushing στην Οκλαχόμα μειώθηκαν κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 14 Ιουλίου, την πιο απότομη μείωση εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), και μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την επόμενη εβδομάδα, αφήνοντάς τα πολύ κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Για τα καύσιμα, τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων FGE Energy για τους βασικούς κόμβους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη βόρεια Ευρώπη, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και τη Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δείχνουν ότι τα συνολικά αποθέματα έχουν μειωθεί απότομα αυτό το μήνα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα και βρίσκονται επί του παρόντος κάτω από τους μέσους όρους πενταετίας.
Τα εβδομαδιαία αποθέματα ντίζελ, καυσίμων αεριωθουμένων και μαζούτ στις πέντε περιοχές είναι επίσης επί του παρόντος κάτω από τους μέσους όρους πενταετίας.
Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης των 217,6 εκατομμυρίων βαρελιών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για την εποχή του έτους από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA, και 5 εκατομμύρια βαρέλια ή 5% χαμηλότερα από τον προηγούμενο 10ετή εποχικό μέσο όρο.
Οι χώρες του Κόλπου
Τα αποθέματα αργού στην περιοχή του Μεσανατολικού Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής έχουν μειωθεί κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια συνολικά μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Macquarie, αν και τα μέλη του ΟΠΕΚ στην περιοχή έχουν αντλήσει 10 εκατομμύρια βαρέλια.
«Νομίζω ότι τα ιρανικά βαρέλια, τόσο τα πλωτά όσο και τα χερσαία, είχαν πάρει το δρόμο τους μέσω διαφόρων περιοχών της Ασίας… και στη συνέχεια καταλήγουν στην Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής της Macquarie Vikas Dwivedi σχετικά με το τι θα μπορούσε να οδηγήσει στην άντληση.
Στην Ασία η πλειονότητα των αποθεμάτων
Οι εισαγωγές αργού στην Κίνα και την Ιαπωνία έχουν μέχρι στιγμής αντισταθμίσει την πτώση στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για συνολική μείωση των παγκόσμιων χερσαίων αποθεμάτων αργού, σύμφωνα με την εταιρεία δορυφορικών αναλύσεων Kayrros.
Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία της εταιρείας δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού την εβδομάδα έως τις 20 Ιουλίου έφθασαν σε υψηλό διετίας, προσθέτωντας 200 εκατομμύρια βαρέλια σε αποθήκες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή την ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου της Πορτογαλίας.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει τη μερίδα του λέοντος, προσθέτοντας 700.000 βαρέλια ημερησίως από τα μέσα Απριλίου. περισσότερο εμπορικό παρά στρατηγικό.
Η αύξηση εισαγωγών αργού οφείλονται κατά βάση στις τιμές με έκπτωση από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Επιπλέον, η Ιαπωνία έχει προσθέσει 25 εκατομμύρια βαρέλια ή 8% από τον Απρίλιο και βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, σύμφωνα με την Kayrros.
Τα αποθέματα ντίζελ της Κίνας αυξήθηκαν επίσης απότομα την περίοδο Νοεμβρίου 2022-Φεβρουαρίου 2023 και έκτοτε παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Τι προβλέπει η UBS
Η UBS αναμένει ότι οι τιμές αναφοράς του Brent, οι οποίες διαπραγματεύονταν γύρω από το υψηλό τριών μηνών των 84 δολαρίων το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, θα αυξηθούν στα 86 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, προτού χαλαρώσουν το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τα αποθέματα θα αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι.
Σε υψηλό εννέα μηνών εκτοξεύτηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη βενζίνη στις ΗΠΑ και στην Ασία δίνοντας αμέσως ώθηση στις τιμές λιανικής.