Ποια σημάδια δείχνουν πως οδεύουμε σε νέα επισιτιστική κρίση

Θα έχουμε άραγε επάρκεια σε τρόφιμα το Φθινόπωρο; φαίνεται ν’ απορούν οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Έλληνες καταναλωτές.

    • Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας

Κι αυτό επειδή καλπάζει ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα, αγγίζοντας το +12,2%  τον Ιούνιο, αυξημένος κατά + 0,6% σε σχέση με τον Μάιο που είχε σκαρφαλώσει ήδη στο 11,6%.

Τα τρόφιμα τείνουν να γίνουν εφιάλτης για το μέσο Ελληνικό νοικοκυριό που πλήττει κυρίως η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στο ράφι.

Ο φόβος για μια νέα επισιτιστική κρίση, βρίσκεται προ των πυλών, καθώς η αποχώρηση της Μόσχας απο τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, αναζωπύρωσε την κρίση των σιτηρών κι εκτίναξε την τιμή τους, πάνω απο 13% μέσα σε λιγότερο απο μία εβδομάδα.

Οι τιμές των σιτηρών συμπαρασύρουν τις τιμές καταναλωτικών αγαθών στο ράφι, που συμπεριλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού και φαίνονται άμεσα στον οικονομικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα κατά έναν περίεργο τρόπο, οι ανατιμήσεις σε αγαθά και πρώτες ύλες όπως τα άλευρα, το λάδι, τ’ αυγά και το κρέας, είναι εξαιρετικά υψηλότερες απο τις μέσες αυξήσεις τιμών στα ίδια αγαθά στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ.

Η κάθετη πτώση της κατανάλωσης πάντως στα τρόφιμα ιδιαίτερα τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ακρίβειας, φαίνεται ν’ αναγκάζει τα ολιγοπώλια, ιδιαίτερα στα βούτυρα, το γάλα και τα τυριά, να υποχωρεί στο θέμα των ανατιμήσεων, ωστόσο σημαντικές μειώσεις τιμών, πέραν του φρέσκου γάλακτος, δεν φάνηκαν ακόμη στα ράφια.

Αντίθετα, απο Φθινόπωρο προβλέπεται νέο κύμα ανατιμήσεων, που θα οφείλεται σε πρώτη φάση, στην κατάργηση των μέτρων στήριξης του καταναλωτή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.