Τρεις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να ανταποκριθούν στις δεσμευτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις στο πλαίσιο τεστ αντοχής που προέβλεπε την αφαίρεση 496 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά τους. Αυτό μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον εποπτικό φορέα των τραπεζών του μπλοκ, την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority – EBA).
Σύμφωνα με την EBA το τεστ κάλυψε 70 τράπεζες, 20 περισσότερες από ότι τα αντίστοιχα tests του 2021. Εξ αυτών οι 57 αποτελούν τράπεζες της Ευρωζώνης, των οποίων οι επιδόσεις επιβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ.
Τα βλέμματα στραμμένα στη Γερμανία
Αίσθηση προκαλούν στο μεταξύ τα μέτρια κεφαλαιακά αποθέματα με τα οποία ολοκλήρωσαν τα τεστ αρκετές γερμανικές τράπεζες.
Συγκεκριμένα, από τις 14 γερμανικές τράπεζες που εξετάστηκαν 8 βρέθηκαν κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως προς τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) και τον δείκτη μόχλευσης, ενώ 6 ήταν πάνω από αυτόν. Εξ αυτών των έξι, οι περισσότερες ήταν θυγατρικές τραπεζικών κολοσσών των ΗΠΑ, όπως της Goldman και της JPMorgan, ή χρηματοδοτικοί βραχίονες εταιρειών όπως η Volkswagen (Volkswagen Bank).
Η La Banque Postale της Γαλλίας, η οποία στο δυσμενές σενάριο είδε το κεφάλαιό της να εξανεμίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά, αντέδρασε τονίζοντας ότι το τεστ δεν είχε ενσωματώσει την αλλαγή ενός νέου λογιστικού κανόνα που θα μετρίαζε τις επιπτώσεις πιθανών σοκ της αγοράς.
Οι επωνυμίες των ευρωπαϊκών τραπεζών που απέτυχαν να ανταποκριθούν στα stress tests δεν ανακοινώθηκαν από την EBA.
Η δοκιμασία
Η δοκιμασία στην οποία ο εποπτικός φορέας υπέβαλε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εξέταζε το αντίκτυπο που θα είχε στο υποχρεωτικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας μιας τράπεζας ένα δυσμενές σενάριο τριών χρόνων ζημιών από πιστωτικό, εμπορικό και λειτουργικό κίνδυνο. Όριζε την οικονομική ανάπτυξη στο 6% αθροιστικά για την τριετία, ενώ προέβλεπε μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι τράπεζες ξεκίνησαν το τεστ αντοχής έναντι των υποθετικών σοκ με ένα μέσο απόθεμα ασφαλείας 15% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού τους και συγκέντρωσαν ζημίες 496 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια του τεστ, εξαντλώντας τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας κατά 459 μονάδες βάσης σε μέσο όρο 10,4% στο τέλος του τρίτου έτους.
Η μείωση αυτή ήταν μικρότερη από την προηγούμενη φορά, εν μέρει λόγω της καλύτερης κερδοφορίας, του αντίκτυπου των ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και της καλύτερης ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων κατά την έναρξη του τεστ, δήλωσε η EBA.
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία δήλωσε ότι τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.
Το δυσμενές σενάριο
Όπως επισημαίνει το βρετανικό πρακτορείο, αν και δεν έχει οριστεί βαθμολογία που να κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία στα τεστ, οι τραπεζικές εποπτικές αρχές χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα για να αξιολογήσουν εάν οι τράπεζες πρέπει να διατηρούν επιπλέον κεφάλαια εκτός από το υποχρεωτικό βασικό τους απόθεμα ασφαλείας, γνωστό ως συνολική κεφαλαιακή απαίτηση SREP ή TSCR.
«Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, όλες οι τράπεζες εκτός από τρεις πληρούν το TSCR», δήλωσε η EBA, σημειώνοντας όμως ότι τέσσερις τράπεζες δεν πληρούν την υποχρεωτική απαίτηση του δείκτη μόχλευσης, ένα ευρύτερο μέτρο του κεφαλαίου προς το σύνολο του ενεργητικού.
Η εποπτική αρχή δήλωσε ότι κατά το τρίτο έτος – με βάση το σενάριο του τεστ – 37 τράπεζες έπεσαν κάτω από τα επίπεδα κεφαλαίου που προκαλούν περιορισμούς στις πληρωμές.
Η Deutsche Kreditwirtschaft, μια ένωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί τον γερμανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι ανθεκτικές, αλλά επέκρινε την προσέγγιση της ΕΚΤ.
«Τα αποτελέσματα πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών επιδεινώθηκαν από τις προσαυξήσεις που εφάρμοσε η ΕΚΤ σε μεταγενέστερα στάδια της διαδικασίας και οι κεφαλαιακές απώλειες που σχετίζονται με την [θεωρητική] πίεση αυξήθηκαν σημαντικά», ανέφερε. «Η προσέγγιση αυτή θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στην αγορά».
Τα stress tests
Μια ad-hoc ανάλυση των τοποθετήσεων των τραπεζών σε ομόλογα με φόντο την ταχεία αύξηση των επιτοκίων έδειξε ότι οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες ανήλθαν σε 73 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, αλλά αυτές θα μπορούσαν να υπερτριπλασιαστούν εάν η οικονομία του μπλοκ δεχθεί σοβαρές πιέσεις.
Τα τεστ αντοχής των τραπεζών αποτελούν καθεστώς στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν οι φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να διασώσουν ορισμένες τράπεζες με χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Αποτελούν πλέον μέρος της συνήθους εποπτείας για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να στηρίξουν την οικονομία ακόμη και σε περιόδους που ασκείται πίεση στις διεθνείς αγορές.