Και ένατη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Τα βήματα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ ακολουθεί πιστά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς ανακοίνωσε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της, η οποία είναι και η ένατη κατά σειρά από τον περσινό Ιούλιο.

Η νέα αύξηση είναι κατά 0,25 μονάδες, και έχει τεθεί σε ισχύ από χθες το μεσημέρι, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να ανέλθει στο 3,75%. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είχε προαναγγελθεί από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εμφανίζει ισχυρές αντιστάσεις.

Μάλιστα, η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον προσεχή Σεπτέμβριο, Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ένατης κατά σειράς αύξηση των επιτοκίων, το κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση ή πάγωμα των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την εξέλιξη του πληθωρισμού τους δύο επόμενους μήνες.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο 2%. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου των επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 5,5% από 5,3% που ήταν τον Μάιο. Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία στοιχεία (όπως για παράδειγμα δείκτης PMI) δείχνουν ότι η προοπτική της οικονομίας επιδεινώνεται.  Κατόπιν τούτων είναι εξαιρετικά αβέβαιο κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου το Σεπτέμβριο, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η αύξηση αυτή δεν επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν «παγώσει» τα επιτόκια τους από τον περασμένο Μάιο και για ένα χρόνο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.