Ελληνικά προϊόντα ψάχνουν στα ράφια, αλλά δε βρίσκουν…

Χωρίς ελπίδες να κερδίσουν τον πόλεμο που δέχονται απο τις πολυεθνικές εταιρείες, στέκονται τα Ελληνικά προϊόντα στο  λιανεμπόριο.

    • Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας

Σπανίζει ο κωδικός 5 20 στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ. Ο κωδικός αυτός καταδεικνύει ότι το προϊόν στη συσκευασία είναι ελληνικής παραγωγής.

Οι κωδικοί που υπερισχύουν είναι για τα προϊόντα εισαγωγής, τα οποία προφανώς επιφέρουν μεγαλύτερο κέρδος στο λιανεμπόριο.

Δεν μπορεί να δοθεί διαφορετική εξήγηση για την απομόνωση των Ελληνικών προϊόντων και την προώθηση μόνον των εισαγόμενων.

Το ότι στην Ελλάδα δεν παράγεται τίποτα, είναι ένας τεράστιος αστικός μύθος: Στην πραγματικότητα, τα πάντα παράγονται στην Ελλάδα: Απορρυπαντικά κάθε είδους και τρόφιμα υψηλής ποιότητας.

Κι αν ψάξει κανείς καλά μπορεί να τα διακρίνει στριμωγμένα σε κάποια γωνία, παραγκωνισμένα απο τα προϊόντα δυό ή τριών πολυεθνικών αλυσίδων που λαιμαργούν ολόκληρο το λιανεμπόριο.

Τα ελληνικά προϊόντα, παράγουν πάνω απο το 25% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας και αν τύγχαναν μεγαλύτερης στήριξης απο εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, αυτή η αξία θα ανέβαινε σταθερά κι αυτό είναι κάτι που αποκαλύπτουν με σχετικά στοιχεία όλες οι έρευνες των επιμελητηρίων.

Το κύμα ακρίβειας ωστόσο, που καθοδηγεί τους καταναλωτές να γεμίζουν το καλάθι με μόνο κριτήριο την τιμή, υποβαθμίζει σταθερά την αξία των ελληνικών προϊόντων, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες του λιανεμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, παρ’ ότι τα ελληνικά προϊόντα, δεν είναι πάντα τ’ ακριβότερα στο ράφι, η χαμηλότερη τιμή συνήθως καταδεικνύει εξαιρετικά χαμηλότερη ποσότητα ή ποιότητα αντιστοίχως.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.