Οι αυθαιρεσίες της ΕΚΤ

Του Βασίλη Βιλιάρδου 

Η κυρία Lagarde έχει τοποθετήσει στο στόχαστρο της τους μισθούς των εργαζομένων – θεωρώντας τους ως τον κύριο ένοχο για τον πληθωρισμό, παρά το ότι δεν διαφαίνεται από πουθενά η λειτουργία του σπιράλ μισθών τιμών. Με απλά λόγια μας λέει πως πρέπει να ξεχάσουμε τις συνέπειες της πανδημίας, τον πόλεμο, την αισχροκέρδεια ορισμένων εταιριών, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ή τις τιμές της ενέργειας – αφού δήλωσε πως οι αυξήσεις των μισθών που ζητούν οι εργαζόμενοι ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

IMG 6288

Απείλησε δε, λέγοντας πως εάν οι αργαζόμενοι επιτύγχαναν μισθούς που θα ήταν ανάλογοι του πληθωρισμού, θα την «ανάγκαζαν» να αυξήσει τα επιτόκια – ενώ τη θέση της συμμερίσθηκε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Με απλά λόγια αυτά που είπε σημαίνουν ότι, όσοι ζουν από τους μισθούς τους και υπέστησαν αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (σωρευτικά έως σήμερα πάνω από 25%), της ενέργειας και πολλών άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς επίσης των επιτοκίων των δανείων τους ή/και απώλειες της αγοραστικής αξίας των καταθέσεων τους, είναι ένοχοι όταν αναφέρουν πως δεν τους φτάνουν τα χρήματα – ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να καλύψουν τις ανάγκες τους, λόγω των τεράστιων απωλειών των πραγματικών τους μισθών.

Οι όποιες όμως προσαρμογές των ονομαστικών μισθών σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης στην άνοδο του πληθωρισμού, έγιναν μετά την αύξηση του – οπότε η αιτιολογία που επικαλείται η κυρία Lagarde, είναι τουλάχιστον προβληματική. Ακόμη χειρότερα, τεκμηριώνει πως κάτω από το μανδύα της υποτιθέμενης ανεξαρτησίας τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις – αφού με τις αυξήσεις των επιτοκίων τους, μετέφεραν τεράστια ποσά πλούτου από τα νοικοκυριά, τις εταιρίες και τα κράτη, στις μεγάλες τράπεζες.

Για παράδειγμα, όταν το επιτόκιο κλιμακώνεται από το 1% στο 4%, τα ΜΜΕ θα ενημερώσουν τους Πολίτες, ισχυριζόμενα πως αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (3%) – όπου όμως το κόστος των τόκων αυξάνεται στην πραγματικότητα κατά 400%. Από την άλλη πλευρά, ενώ το βιοτικό επίπεδο όσων ζουν από τους μισθούς τους έχει επιδεινωθεί δραματικά, η πρόεδρος της ΕΚΤ ισχυρίζεται πως οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πρέπει να αποδεχθούν την άνοδο του πληθωρισμού – απειλώντας πως εάν δεν την αποδεχθούν, θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.