Από το ερχόμενο έτος αρχίζει να ξεδιπλώνονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με στόχο την ενίσχυση των αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέσω άμεσων και έμμεσων αυξήσεων και με παράλληλες μειώσεις φόρων.
Από την 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ (και σε μόνιμη βάση) το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια. Θα υπάρξει, εκτός από την οριζόντια αύξηση, ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης – τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα φθάσει στα 840 ευρώ από τα 780 ευρώ σήμερα και θα εξισωθεί -σε συνδυασμό με την αύξηση των επιδομάτων- με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, η αύξηση των αποδοχών στα 840 ευρώ και η προσθήκη επιδόματος τέκνων για εργαζόμενο με ένα παιδί οδηγούν τις μηνιαίες αποδοχές στα 910 ευρώ, όσα, δηλαδή, θα έπαιρνε και ένας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.
Από 20 έως 50 ευρώ
Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα δουν αύξηση στο οικογενειακό επίδομα, από 20 έως 50 ευρώ. Αυτό σημαίνει για έναν δημόσιο υπάλληλο σε θέση ευθύνης, παραδείγματος χάρη, ο οποίος έχει παιδί, σημαντική αύξηση από τις αρχές του νέους έτους. Συγκεκριμένα, δημόσιοι υπάλληλοι με ένα παιδί από τις αρχές του έτους θα λαμβάνουν 70 ευρώ (από 50), με δύο παιδιά 120 ευρώ (από 70), με τρία παιδιά 170 ευρώ (από 120) και με τέσσερα παιδιά 220 ευρώ (από 170).
Δημόσιος υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο 5ο κλιμάκιο, που σήμερα λαμβάνει μισθό 1.328 ευρώ, από τις αρχές του 2024 θα παίρνει 50 ευρώ περισσότερα, δηλαδή 1.378 ευρώ.
Αντίστοιχα, δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο 3ο κλιμάκιο) με μισθό 1.048 ευρώ, με το νέο έτος θα πάρει 100 ευρώ παραπάνω, δηλαδή 1.148 ευρώ.
Επιπλέον 3%
Πέρα από το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο τέλος του χρόνου σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, θα υπάρξει και νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/24 μεγαλύτερη του 3%.
Αλλαγές θα υπάρξουν και για τους λεγόμενους «εργαζόμενους συνταξιούχους». Δηλαδή, όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Σήμερα, αν ένας συνταξιούχος δούλευε μία ημέρα τον μήνα, θα μειωνόταν η σύνταξή του κατά 30%. Στο εξής θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη και θα βλέπουν μόνο μια μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη και νόμιμη πλέον αμοιβή τους.
Επίσης, προβλέπεται η μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες.
Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε ο μέσος μισθός στο τέλος της τετραετίας να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η κυβέρνηση υπόσχεται -χωρίς να το εξειδικεύει- ότι στοχεύει στην ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Στους στόχους της κυβέρνησης είναι, επίσης, η ανεργία να μειωθεί στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, μέγεθος κρίσιμο. Υπενθυμίζεται πως με βάση τους μνημονιακούς νόμους οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν» όταν το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας υποχωρήσει κάτω από το 10%, κάτι που με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν θα γίνει μετά το 2025.
Οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, μείωση φόρων και ενίσχυση επιδομάτων σε οικογένειες με παιδιά, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που πλήττει όλο το φάσμα της οικονομίας και κυρίως τα τρόφιμα, περιλαμβάνει το πακέτο με τις παρεμβάσεις που ανακοίνωση η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.
Το κυβερνητικό πακέτο «σπάει» σε τρία διαφορετικά στάδια, καθώς αφορά το άμεσο μέλλον, δηλαδή εντός του 2023, τις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν το 2024 και τα μέτρα με χρονικό ορίζοντα έως το τέλος της τετραετίας.
Αμεσα οι πολίτες θα δουν στην τσέπη τους την επέκταση της ενίσχυσης από το market pass. Αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο ακριβής χρόνος παράτασης του μέτρου, πληροφορίες αναφέρουν πως θα αφορά έως και το τέλος τους 2023. Υπενθυμίζεται πως το έκτακτο επίδομα δίνεται σε νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Προϋπόθεση
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 24.000 για τον έγγαμο συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό ενίσχυσης που καταβάλλεται ανέρχεται στο 80% επί του ανωτέρω ύψους.
Επίσης, άμεσα καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο το youth pass των 150 ευρώ που είχε εξαγγείλει λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε νέο 18 έως 19 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς TAXISnet. Μάλιστα, το voucher θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα «περνά» στα εξής:
- αεροπορικές εταιρίες, αερομεταφορές
- ενοικίαση αυτοκινήτων
- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
- σιδηροδρομικές μεταφορές
- σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
- υπηρεσίες ταξί
- υπηρεσίες λεωφορείων
- θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
- ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
- αεροδρόμια / αεροσταθμοί
- ταξιδιωτικά πρακτορεία
- ενοικίαση σκαφών
- μεταφορές
- ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
- κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
- campings
- σινεμά
- αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
- θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
- εκθέσεις, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
Στο «πακέτο» των φετινών παρεμβάσεων προστίθεται η συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους, από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόκειται για μια ενίσχυση η οποία δόθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2023 ως αντιστάθμισμα κυρίως σε εκείνους τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα θα δοθεί κατά τα πρότυπα του 2023, σε τρεις κλίμακες ύψους 200, 250 ή 300 ευρώ.